DA LI SE RUSI DRŽE BOŽIĆNOG PRIMIRJA? Granate navodno lete sa svih strana, obe strane krive onu drugu

Autor:

Svet

07.01.2023

12:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je ruski predsednik Vladimir Putin najavio 36-satno primirje za vreme božićnih praznika u Ukrajini, granate lete sa svih strana.

DA LI SE RUSI DRŽE BOŽIĆNOG PRIMIRJA? Granate navodno lete sa svih strana, obe strane krive onu drugu

Foto: Tanjug/AP

Nakon kratkog primirja koje je nastupilo juče, na pravoslavni se Božić nastavila se najintenzivnija bitka od početka rata.

Borbe između ruskih i ukrajinskih snaga nastavile su se na "rutinskom nivou", saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Ruske snage napale su vatrogasnu stanicu u Hersonu, pri čemu je nekoliko ljudi poginulo ili je ranjeno, rekao je visoki ukrajinski zvaničnik.

- Govore o prekidu vatre. Ovo je van razumevanja bilo kojeg civilizovanog čina. Evo sa kim smo u ratu - rekao je Kiril Timošenko, zamenik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika, prenosi Index.

Timošenko je rekao da je u ruskom napadu na Kramatorsk pogođeno stambeno područje te da su ruske granate pogodile stambene zgrade i bolnicu u gradu Kurakove.

Rusi: Poštujemo primirje

Rusko je ministarstvo odbrane saopštilo da poštuje svoje jednostrano primirje i optužilo ukrajinske snage za nastavak granatiranja, prenosi AFP.

Ukrajinski zvaničnici nikada nisu pristali na prekid vatre, koji su ocenili kao Putinovu ciničnu smicalicu kojom je Ukrajinu hteo da prikaže nevoljnom da sklopi mir, dok se ruske snage pregrupišu. U svakom slučaju, kažu, nisu verovali da će Rusi prestati da pucaju.

Borbe su se nastavile i na drugim delovima dugog fronta kroz južnu i istočnu Ukrajinu, a obe strane optužuju drugu da je inicirala paljbu. Strane novinske agencije nisu mogle nezavisno potvrditi njihove tvrdnje ni intenzitet borbi u odnosu na prethodne dane.

"Prekid vatre ne bi puno značio"

AFP je preneo da su ulice Bahmuta, bombardovanog grada, bile uglavnom prazne, osim vojnih vozila. Granatiranje je u petak bilo blaže nego poslednjih dana. Tamo su se civili okupili kako bi podelili ljudima mandarine, jabuke i kolačiće za Božić.

Pavlo Djačenko, policajac u Bahmutu, rekao je kako sumnja da bi prekid vatre mnogo značio gradskim civilima, čak i da se poštovao.

Žestoke borbe po gradu

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ukrajinske snage pucale na ruske položaje u regijama Donjecka, Luganska i Zaporožja te da su ruske snage uzvratile vatru.

Ukrajinska vojska kasnije je izjavila da su ruski avioni ispalili 12 raketa u Donjecku i Dnjepropetrovsku te da su ruske snage pucale na Bahmut, kao i u Harkovu i Hersonu te oko njih. Ukrajina je takođe saopštila da je pogodila privremenu rusku vojnu bazu u Hersonu, ranivši do 100 ruskih vojnika.

Bahmut je jedno od retkih mesta u kojima su ruske snage ostale u ofanzivi. Ruski vojnici i plaćenici drže linije rovova u poljima istočno od grada i redovno se probijaju prema udaljenim četvrtima. U petak ujutro ukrajinski vojnici koji su leteli dronovima primetili su grupe ruskih vojnika kako jure u napuštene kuće, pokušavajući da se učvrste u gradu, kao što to čine poslednjih meseci.

Vatra na ulicama koja je usledila počela je pre podneva i besnela je nakon toga, zatvarajući ulicu koju ukrajinski vojnici koriste za snabdevanje svojih položaja u istočnom Bahmutu. Prekid vatre trebao bi da traje do subote u ponoć.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading