NA SVETOM MESTU! Hiljade vernika u Ostrogu zbog praznika Svetog Vasilija!

Autor:

Vesti

12.05.2024

08:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hiljade vernika okupilo se uoči današnjeg praznika Svetog Vasilija Ostroškog u manastiru Ostrog, gde se čuvaju mošti ovog svetitelja.

NA SVETOM MESTU! Hiljade vernika u Ostrogu zbog praznika Svetog Vasilija!

Foto: www.profimedia.rs

Sveti Vasilije Ostroški rođen je kao Stojan Jovanović u Popovom polju kod Trebinja, a već u 12. godini poslat je u manastir Zavala, gde je njegov stric Serafim bio iguman. Posle završetka manastirske škole, dobio je monaški čin i postao paroh Popovog polja.

Vršio je službu je u mnogim gradovima, od Mostara, preko Herceg Novog i Pljevalja, Morače, do Ogonošta i Bjelopavlića.

Hiljade vernika okupilo se uoči današnjeg praznika Svetog Vasilija Ostroškog u manastiru Ostrog, gde se čuvaju mošti ovog svetitelja.

Tokom celog dana pristizale su grupe poklonika koji su iz raznih krajeva Crne Gore, Srbije i Republike Srpske pešačili stotine i desetine kilometara do manastira Ostrog, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

U popodnevnim satima u subotu u Gornji manastir Ostrog stigao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa episkopima raško-prizrenskim Teodosijem, buenosajreskim i južnocentralnoameričkim Kirilom i umirovljenim Jovanom.

Episkopi Teodosije i Jovan su sa sveštenstvom i sveštenomonaštvom služili praznično bdenje, a pored ostalih, sasluživali su i ostroški iguman arhimandrit Sergije i iguman manastira Treskavac arhimandrit Varnava.

Vernici su cele noći mogli da se poklone i celivaju mošti Svetog Vasilija Ostroškog. Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Vasilija Ostroškog, praznik posvećen velikom čudotvorcu i iscelitelju.

Mošti ovog svetitelja se čuvaju u manastiru Ostrog, koji je mesto hodočašća i za vernike drugih religija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading