BEBA ŽIVA U AMBISU! Veruje se da netruležne mošti Svetog Vasilija Ostroškog već tri veka leče bolesne i posrnule!

Autor:

Vesti

11.05.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I dalje se u Crnoj Gori prepričava kako je kolevka koju je ostavila nesmotrena majka pala sa 70 metara visine - i prošla nepovređena

BEBA ŽIVA U AMBISU! Veruje se da netruležne mošti Svetog Vasilija Ostroškog već tri veka leče bolesne i posrnule!

Foto: Profimedija rs

Sveti Vasilije Ostroški je veliki čudotvorac, a njegova dela su poznata i izvan granica Srpske pravoslavne crkve. Njegove netruležne mošti počivaju u ostroškoj isposnici već više od 300 godina. Crkvica u kojoj leže mošti ostroškog sveca ispunjena je prijatnim mirisom, koji zadivljuje svakog poklonika.

- Još veće čudo je čudotvorna moć njegovih moštiju. Svetog Vasilija je Gospod odredio za posebnu misiju, za pomoćnika i iscelitelja svih nevoljnih i bolnih, koji sa čvrstom verom i ljubavlju dolaze i pristupaju mu kao velikom čudotvorcu i Božjem ugodniku. I danas je ostroška isposnica svojevrsna Vitezda, banja isceljenja, u kojoj mnogi bolesni, hromi, suhi, zgrčeni i umobolni nalaze milost Božju i odakle svojim domovima odlaze zdravi i dušom i telom - piše na sajtu Crkvene opštine Sveti Vasilije Ostroški.

Foto: Profimedija rs

Manastir Ostrog u Crnoj Gori

U Crnoj Gori već 100 godina dobro se zna za nesmotrenu majku koja je kolevku s bebom ostavila na bedemu iznad manastira. Nemirna beba prevrnula je drvenu kolevku koja je pala sa visine od preko 70 metara. Ali, iako se kolevka razbila u paramparčad, beba je čudom ostala potpuno nepovređena.

Manastir Ostrog posećuju vernici iz svih delova sveta, sami ili u organizovanim grupama. Bogatstvo i lepota ovog manastira leži u činjenici da ga svetim smatraju sve tri veroispovesti i pravoslavna, i rimokatolička, i islamska. One dele isto uverenje da su mošti Svetog Vasilija Ostroškog čudotvorne za sve verujuće i duhovne ljude.

Zna se za mnoge koji su se duhovno preobrazili nakon posete manastiru. Neki od njih napustili su raskalašan i neuredan život pošto su doživeli prosvetljenje tokom sna u Ostrogu. Nebrojeni su i slučajevi vraćanja moći govora, tako da mnogi od isceljenih za čuvara svog doma, kao i za svoju krsnu slavu, uzimaju baš Svetog Vasilija Ostroškog.

Molitva Svetom Vasiliju

Sveti Vasilije, veliki ugodniče Božji, pomozi svima, pa i meni.
Veliki branitelju vere pravoslavne odbrani i nas koji tvoju svetu veru držimo i s nadeždom tebi pristupamo.

Veliki arhijereju Božji, pomoli se Bogu svedržitelju za sve ljude tvoje, pa na posletku i za mene nedostojnog i poslednjeg.

Tvrdoški viteže i Ostroški podvižniče, spasavaj nas od beda vidovnih i nevidovnih.
Užegla te je srpska zemlja kao večnu sveću pred prestolom Boga živoga, pa nam sada osvetli pute i razagnaj tugu.

Molitvama i suzama zagrevao si hladnu pešteru Ostrošku, pa zagrej sada Božjim duhom i srca naša, da se spasimo i proslavimo Boga svevišnjega i tebe sveca Božjega.

Sa svih strana sveta priticali su ćivotu tvome bolni i nevoljni, i ti si im pomagao, demone odgonio, veze đavolje raskidao i zdravlje duševno i telesno ljudima darivao. Tako i sada pomozi, krštenima i nekrštenima, kao i uvek, svima, pa i meni.
Izmiritelj si bio zavađene braće, izmiri i sada sve zavađene, zbratimi razbraćene, poveseli tužne, ukroti samovoljne, isceli bolne.

Sveti Vasilije Čudotvorče i oče naš duhovni, čuj i usliši čeda tvoja duhovna u Hristu Isusu Gospodu našem.
Amin!

Senator sanjao belu crkvu, pa se iscelio molitvama

Jedno od čuda zabeležila je u svojoj knjizi "Plavi golub" američka spisateljica našeg porekla Dojna Galić Bar, inače psihijatar, udata za senatora SAD Vilijama Bara.
Njen suprug, republikanski senator iz Ilinoisa, 1970. preživeo je atentat, ali je ostao bez noge. Trpeo je užasne bolove, a onda se javila i groznica. Prema onome što je zapisala njegova supruga, jedne noći sanjao je kako se penje uz visoku stenu na kojoj se nalazi mala bela crkva i pred njom starac bele kose i brade. On ga je pozdravio na nepoznatom jeziku, a onda proveo kroz brojne odaje u kojima su čekali bolesnici koje je svojim dodirom isceljivao.

Foto: www.profimedia.rs

Senator sanjao beli manastir

San se ponavljao iz noći u noć, pričao je supruzi, ali ni on ni ona nisu tada znali o kom svetitelju i hramu je reč. U potrazi za protezom za nogu koja bi mu odgovarala, upoznao je jednog proizvođača iz naših krajeva. U njegovoj kancelariji na zidu video je sliku belog manastira u steni i ikonu Svetog Vasilija Ostroškog, u kojem je prepoznao starca iz svog sna.

Uputio se 1980. preko okeana na hodočašće, a pre toga je naučio molitve na srpskom. Svakog dana tokom boravka u Crnoj Gori senator Bar se uz veliki napor uspinjao do gornjeg manastira. Bolovi u njegovom telu su minuli pošto se iz dana u dan klečeći molio pred moštima Svetog Vasilija Ostroškog.

Pomogao i neverniku

U rukopisnoj zbirci Manastira Ostrog čuva se preko sto zabeleški o čudima koja su sačinili monasi. Tako piše:

- Jedan zanatlija iz okoline Nikšića beše se teško razboleo. Lekari na pregledu ustanoviše da je paraliza u punom stadijumu. Od toga nije bilo leka. Čovek se bio sav sklupčao. Rodbina ga savetovaše da pođe u Ostrog Svetom Vasiliju, ali je on to odmah odbio jer beše ateista. Posle izvesnog vremena javi mu se Sveti Vasilije u snu i pozva ga da dođe k njemu u Ostrog, pa će ga on isceliti. Pošto dugo porazmisli, ovaj čovek najzad pristade da ga ponesu u manastir. Došavši u manastir, on se ispovedi i onu noć prenoći pod kivotom Svetiteljevim, gde su mu čitali molitve. Posle kraćeg vremena sasvim je ozdravio i iz zahvalnosti prema Svetom Vasiliju svome najstarijem sinu dao je ime Vasilije.

Foto: Profimedija rs

Mošti Svetog Vasilija Ostroškog

Odbačene štake i nosila kao dokaz izlečenja

U Ostrog se ide sa strahom i pobožnošću, pešačeći, a često i na kolenima idući od Donjeg do Gornjeg manastira. Iz Ostroga se nose osvećena vodica, ulje i tamjan, nafora ili vata s kivota svetiteljevog, da se onda time namažu i poškrope oni koji nisu mogli doći svecu na poklonjenje.

Pred kivot svetiteljev donose se bolesnici, bolesni od raznih i neizlečivih bolesti, i svetitelj ih milostivo isceljuje i ozdravljuje i od duševnih i od telesnih bolesti. O tome svedoče mnogobrojne štake, i lanci, i verige, i nosila, i skupoceni darovi ostavljeni svetitelju u Ostrogu u znak zahvalnosti za čudesno isceljenje i ozdravljenje.

Svetac zaustavio nemačku granatu

U februaru 1942, za vreme bombardovanja Manastira Ostroga, jedna granata iz nemačkog brdskog topa udari u kameni zid iznad Gornjeg manastira i razbi vrata na crkvici Časnog krsta, ali, za čudo, tom prilikom ne eksplodira. Granata se od pada razbila na dvoje, upaljač je pao na jednu, a barutno punjenje na drugu stranu crkvenog kamenog poda.

Stručnim ispitivanjem kasnije je utvrđeno da je granata bila sasvim ispravna i da je trebalo da eksplodira. Ova granata se i danas čuva cela u Gornjem manastiru.

Foto: Profimedija rs

Svetac zaustavio nemačku granatu

Osvećeno maslo diglo ga iz postelje

Svake godine, bar jedanput godišnje, u Ostrogu se može videti jedan mlad čovek, visokoobrazovan, zaposlen kao pravnik u jednom velikom preduzeću, gde žurno hita Gornjem manastiru, da zablagodari Svetom Vasiliju za svoje isceljenje. Zove se Božidar Čelebić i iz Beograda je.

- Početkom 1961. oboleo sam od jedne teške bolesti. Lečen sam u bolnici puna četiri meseca, ali bez uspeha i s malo nade u ozdravljenje. U vreme dok sam ležao u bolnici i borio se s teškom bolešću, moj drug Aleksandar Dž., po želji moje duboko verujuće majke, došao je u Manastir Ostrog i tu, za moje ozdravljenje, osvetio maslo. U vreme kada se to dešavalo, osetio sam neku čudnu lakoću i poboljšanje zdravlja. Uskoro sam, na opšte iznenađenje lekara, zatražio otpuštanje iz bolnice - rekao je Čelebić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (2)

Loading
Boban

11.05.2024 22:31

Slava mu i milost.

rako

12.05.2024 03:20

@Boban - ako vec verujete bacite bebu sa 70m tj ponovite taj slucaj da se vidi i dokaze da je to istina.