ŠTA STOJI IZA PUTINOVOG NAJAVLJENOG PRIMIRJA ZA BOŽIĆ? Nastavljeno granatiranje Bahmuta, da li je sve trik?

Autor:

Svet

06.01.2023

13:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusko primirje u trajanju od 36 sati kako bi se vojnicima omogućilo da proslave pravoslavni Božić počelo je, a Ukrajina je odbacila taj potez i nazvala ga trikom.

ŠTA STOJI IZA PUTINOVOG NAJAVLJENOG PRIMIRJA ZA BOŽIĆ? Nastavljeno granatiranje Bahmuta, da li je sve trik?

Foto: Tanjug/AP

Ali ubrzo nakon što je rusko primirje trebalo da stupi na snagu,  granatiranje je i dalje moglo da se čuje u Bahmutu na liniji fronta u istočnoj Ukrajini.

Artiljerijska vatra je bila blaža nego što je bila poslednjih dana, a ulice u velikom broju bombardovanog grada bile su uglavnom prazne i na njima nije bilo nikoga sem vojnih vozila, piše Dejli mejl.

Rusi su danas granatirali i vatrogasnu stanicu u Hersonu, uprkos najavi prekida vatre. Jedna osoba je ubijena.

Naređenje ruskog predsednika Vladimira Putina da njegove snage poštuju jednostrano primirje koje je trebalo da počne u 12 sati po lokalnom vremenu takođe je pod znakom sumnje. Kijev nije razjasnio da li će ukrajinske trupe slediti isti primer, a Moskva nije rekla da li će uzvratiti ako Ukrajina nastavi da se bori.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

 

Primirje koje je objavila Rusija u skoro 11-mesečnom ratu počelo je u petak u podne po lokalnom vremenu i trajaće do nedelje u ponoć.

Putinova najava u četvrtak da će trupe Kremlja prestati da se bore duž linije fronta od 684 milje ili negde drugde bila je neočekivana. Do toga je došlo nakon što je poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, predložio prekid vatre za pravoslavni Božić koji se obeležava ovog vikenda.

Pravoslavna crkva, koja koristi julijanski kalendar, slavi Božić 7. januara. Ali ukrajinski i zapadni zvaničnici sumnjaju u skriveni motiv u Putinovom gestu dobre volje.

Zelenski: Žele da iskoriste Božić da zaustave naše napredovanje

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doveo je u pitanje namere Kremlja, optužujući ga da planira pauzu u borbi "da bi se rat nastavio sa novom snagom“.

- Sada žele da iskoriste Božić kao pokriće da na neko vreme zaustave napredovanje naših momaka u (istočnom) Donbasu (region) i da približe opremu, municiju i mobilisane ljude našim pozicijama - rekao je Zelenski kasno u četvrtak.

On, međutim, nije direktno izjavio da će Kijev ignorisati Putinov zahtev.

Bajden: Putin pokušava da dođe do vaduha

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je "zanimljivo“ da je Vladimir Putin spreman da bombarduje bolnice, vrtiće i crkve tokom zapadnog božićnog perioda.

- Nerado odgovaram na bilo šta što Putin kaže. Interesantno je da mu nije smetalo da bombarduje bolnice, obdaništa, crkve. Rekao bih da ovim potezom pokušava da dođe do vazduha - rekao je Bajden novinarima u Beloj kući, preneo je Rojters.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da Vašington "malo veruje u namere koje stoje iza ove najave".

Čini se da je naredba o primirju trik "da se odmori, remontuje, pregrupiše i na kraju ponovo napadne“, rekao je on.

Institut za proučavanje rata: Rusija želi da Ukrajinu prikaže kao nespremnu na mir

 

Institut za proučavanje rata složio se da bi primirje moglo biti varka koja omogućava Rusiji da se pregrupiše.

 

 

- Ovakva pauza bi nesrazmerno koristila ruskim trupama - naveo je istraživački centar kasno u četvrtak.

- Putin ne može razumno očekivati da će Ukrajina ispuniti uslove ovog iznenada proglašenog prekida vatre i možda je pozvao na prekid vatre da bi Ukrajinu predstavio kao nepristojnu i nespremnu da preduzme neophodne korake ka pregovorima -  dodaje.

Vašington kaže da je spreman da nastavi da podržava ratne napore Ukrajine.

Medvedev: Ruka hrišćanskog milosrđa je pružena Ukrajincima

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Medvedev

 

Bivši ruski predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, zamenik šefa ruskog saveta bezbednosti, rekao je da su oni koji su odbili Putinov predlog o božićnom primirju „klovnovi“ i „svinje“.

- Ruka hrišćanskog milosrđa pružena je Ukrajincima - napisao je on na Telegramu.

- Ali svinje nemaju veru ni urođeni osećaj zahvalnosti - dodao je. 


 

 


 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading