PUTIN NEMA NAMERU DA ZAUSTAVI OVAJ OKRUTNI RAT: Bajden i Zelenski se obratili povodom sukoba u Ukrajini

Autor:

Svet

21.12.2022

23:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bajden kaže da su on i Zelenski u bliskom kontaktu od početka rata, ali da je bilo "posebno dobro sresti se lično i pogledati se u oči“.

PUTIN NEMA NAMERU DA ZAUSTAVI OVAJ OKRUTNI RAT: Bajden i Zelenski se obratili povodom sukoba u Ukrajini

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Zelenski i Džozef Bajden

Održana je zajednička konferencija za medije ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Bajden kaže da su on i Zelenski u bliskom kontaktu od početka rata, ali da je bilo "posebno dobro sresti se lično i pogledati se u oči“.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Američki predsednik Džo Bajden kaže da "Amerikanci iz svih sfera života" - uključujući i demokrate i republikance "u kostima razumeju da je borba Ukrajine deo nečeg mnogo većeg".

- Američki narod zna da će se svet sigurno suočiti sa gorim posledicama ako budemo stajali po strani suočeni sa takvim očiglednim napadima na slobodu i demokratiju i ključne principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta - naveo je, prenosi Kurir.

Bajden je govorio o uspesima Ukrajine u ratu, rekavši da je pobedila u bici za Kijev, dobila bitku kod Hersona, dobila bitku kod Harkova.

On kaže da je zemlja prkosila očekivanjima Rusije na svakom koraku.

- Trebalo bi da nam bude jasno šta Rusija radi. Namerno napada kritičnu infrastrukturu - rekao je.

Dodao je da Vladimir Putin "nema nameru da zaustavi ovaj okrutni rat".

Bajden zahvaljuje Kongresu što je podržao njegov "omnibus zakon" za Ukrajinu, za koji kaže da uključuje "45 milijardi dolara dodatnog finansiranja".

Posle Bajdena, medijima se obratio i Zelenski. On je zahvalio Bajdenu i međunarodnim saveznicima na pomoči. Zelenski se zahvalio SAD na sistemu Patriot.

- To je veoma važan korak koji će značajno ojačati protivvazdušnu odbranu naše zemlje - rekao je on.

Predsednik Ukrajine je naveo da je uveren da će Ukrajina i dalje imati podršku SAD, bez obzira na promene u američkom Kongresu.

- NATO i Evropska unija nikada nisu bili ujedinjeniji ni po jednom pitanju i ne vidim znake da se to menja. Svi znamo šta je u pitanju, sama ideja suvereniteta, povelja UN. Putin je mislio da će oslabiti NATO, umesto toga je ojačao NATO, on je proizveo ujedinjeniju Evropu - rekao je Bajden.

- Za mene, kao predsednika, pravedan mir ne može biti kompromis za suverenitet, slobodu i teritorijalni integritet moje zemlje, kompenzacija za svu štetu koju je prouzrokovala ruska agresija - rekao je Zelenski, odgovarajući na pitanje kako zamišlja "pravedan mir“.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Željko

22.12.2022 12:15

A tko ima namjeru?

Marko

22.12.2022 16:32

RUSE VREDJATE PUTEM NOVINA A ZELENSKI OTISAO KAO PROSIJAK I DA PRIMI NARDBU SVETSKOG POLICAJCA STO MORA UCINITI ZA PROPAST UKRAJINE I UKRAJINSKOG NARODA,DOKAZ DA JE NAROD STADO OVACA ILI GOVEDA KOJE COBANI TERAJU U SMRT...

istina

24.12.2022 09:04

rat u Ukrajini je rat Amerike na celu sa bajdenom protiv Rusije /zelenski je zrtva amerike kojeg koristi protiv rusije /Rusija je nenadmasna SAD obustavi isporuku oruzja ukrajini sve ce ovce biti na broju