HAOS U BRAZILU SE NASTAVLJA! Demonstranti upali u predsedničku palatu, sve UNIŠTILI! VIŠE OD 400 UHAPŠENIH! (VIDEO)

Autor:

Svet

09.01.2023

07:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparol brazilskog predsednika objavio je video-snimak vandalizma koji su demonstranti priredili u njegovoj kancelariji u Predsedničkoj palati u Brazilu.

HAOS U BRAZILU SE NASTAVLJA! Demonstranti upali u predsedničku palatu, sve UNIŠTILI! VIŠE OD 400 UHAPŠENIH! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

- Evo me u mojoj kancelariji na drugom spratu Predsedničke palate. Kao što vidite, sve je uništeno -  rekao je Paulo Pimenta na klipu.

 

 

 

- Ovo je kriminal, to je ono što revoltira. Umetnička dela... Pogledajte šta su vandali uradili, haos koji su napravili - dodao je on.

Na snimku se vidi prevrnut nameštaj i nered u svim kancelarijama u hodniku.

On je dodao da je neverovatno šta je urađeno u Palati.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Žair Bolsonaro

 

Pristalice bivšeg predsednika Žaira Bolsonara upale su ranije u zgradu Kongresa, Vrhovnog suda i Predsedničke palate. Tamo su porazbijali prozore i uništili unutrašnjost objekata. Posle višečasovnog haosa policija je uhapsila više od 400 huligana.

Sudija Vrhovnog suda Brazila Aleksandar de Moraes odlučio je da suspenduje guvernera Brazilije Ibaneiza Roša na 90 dana, navodeći bezbednosne propuste koji su omogućili pristalicama bivšeg, krajnje desničarskog predsednika Žaira Bolsonara, da izvrše upade u zgrade federalne vlade Brazila.

Pre odluke o suspenziji, guverner Roša je izjavio da je najmanje 400 ljudi uhapšeno posle upada u ključne vladine zgrade u Braziliji, poručivši da će krivci "platiti za počinjene zločine", preneo je Si-En-En. Sudija Moraes je naložio i da se kampovi koje su podigle pristalice Bolsonara ispred vojnih baza rasformiraju u roku od 24 sata, kao i da se deblokiraju saobraćajnice i oslobode objekti vlade Brazila, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Republika

Foto: Printskrin/youtube

Lula da Silva

 

De Moraes je naredio i da se na društvenim mrežama Fejsbuk, Tviter i TikTok blokira propaganda pobunjenih pučista.

Predsednik Lula je bio na predsedničkom položaju u periodu od 2003. do 2011. godine, a prošle godine u oktobru je posle bespoštedne izborne kampanje koja je podelila Brazil, u drugom izbornom krugu nadmašio ljutog protivnika, desničara i dosadašnjeg predsednika Žaira Bolsonara za oko jedan odsto glasova, podseća se u izveštaju Rojtersa. Prema zvaničnim rezultatima, Lula je osvojio 50,9 odsto glasova, a Bolsonaro 49,15. Nakon toga počinju protesna okupljanja Bolsonarovih pristalice ispred vojnih baza širom Brazila i apeli da se izvrši vojna intervencija, a Lula spreči da ponovo preuzme predsedničku fukciju.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading