PREDSEDNIK ITALIJE POZITIVAN NA KORONU: Serđo Matarela otkazao sve sastanke

Autor:

Svet

10.12.2022

17:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Matarela se pojavio u sredu na otvaranju nove sezone u milanskoj operi Skala, a zatim se razboleo od koronavirusa.

PREDSEDNIK ITALIJE POZITIVAN NA KORONU: Serđo Matarela otkazao sve sastanke

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Italije Serđo Matarela

Predsednik Italije Serđo Matarela (81) pozitivan je na kovid-19 i ima par simptoma uz blagu temperaturu, saopštila je danas njegova kancelarija.

On je otkazao sastanke planirane za naredne dane, ali će nastaviti da obavlja dužnosti u izolaciji u svojoj rezidenciji u palati Kvirinale u Rimu, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Matarela se pojavio u sredu na otvaranju nove sezone u milanskoj operi Skala, zajedno sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Predsednik u Italiji ima uglavnom ceremonijalne dužnosti, ali je odgovoran za rešavanje političkih kriza kada do njih dođe, podseća Rojters.

Serđo Matarela italijanski je političar, profesor i sudija. Za predsednika Italijanske Republike izabran je 31. januara 2015. godine. Ponovo je izabran za predsednika u osmom krugu glasanja, 29. januara 2022. godine. Posle Đorđa Napolitana, drugi je predsednik Italije koji služi drugi mandat.

Serđo Matarela je sin Bernarda Matarele, italijanskog demohrišćanskog političara i višekratnog ministra pedesetih i šezdesetih godina, te brat Pjersantija Matarele, predsednika Oblasti Sicilije, koga je mafijaška Koza nostra ubila 1980. godine u Palermu. Diplomiravši pravo, izabran je za profesora parlamentarnog prava na Univerzitetu u Palermu.

Predložio je izborni zakon, prihvaćen 1994. godine, kojim su tri četvrtine mandata sticane u uninominalnim izbornim jedinicama, a četvrtina na stranačkim listama. Taj je zakon Đovani Sartori nazvao Matarelum. Tada se taj zakon smatrao vododelnicom između italijanske "Prve republike“ i "Druge republike“. Po njemu su održani izbori 1994, 1996. i 2001.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading