HAKERI POVEZANI SA KINESKOM VLADOM UKRALI POMOĆ NAMENJENU ŽRTVAMA KOVIDA: Najmanje 20 miliona dolara završilo u rukama sajber kriminalaca

Autor:

Svet

05.12.2022

19:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hakerska grupa pod nazivom APT41 ukrala je najmanje 20 miliona dolara pomoći Covid-u iz desetak država.

HAKERI POVEZANI SA KINESKOM VLADOM UKRALI POMOĆ NAMENJENU ŽRTVAMA KOVIDA: Najmanje 20 miliona dolara završilo u rukama sajber kriminalaca

Foto: Profimedia, Pixabay

Hakeri povezani sa kineskom vladom ukrali su najmanje 20 miliona dolara u američkim beneficijama za Covid, uključujući zajmove za mala preduzeća i fondove za nezaposlene, u više od deset država.

Sajber zločin je delo hakerske grupe pod nazivom APT41 sa sedištem u Čengduu, navodi Tajna služba.

Ne bi bilo prvi put da hakeri povezani sa kineskom vladom izazivaju bezbednosne glavobolje u drugim zemljama, prenosi Dejli Mejl.

Prevara povezana sa APT41 sredinom 2020. godine i obuhvatila je 2.000 naloga sa više od 40.000 finansijskih transakcija - a agencija je uspela da povrati oko polovine ukradenih sredstava, navodi NBC Nevs.

Zvaničnici nisu mogli da potvrde da li su hakeri i dalje imali pristup mrežama državne vlade nakon što su otkriveni.


Iako je nejasno da li je kineska vlada izdala izričitu naredbu za hakovanje ili ih je samo dozvolila, američki bezbednosni zvaničnici krađa je ozbiljan razvoj događaja sa implikacijama na nacionalnu bezbednost.

- Bilo bi suludo misliti da ova grupa nije ciljala svih 50 država - rekao je Roj Dotson, nacionalni koordinator za oporavak od pandemije za Tajnu službu, koji takođe deluje kao veza sa drugim saveznim agencijama koje istražuju prevaru Covid-a, za NBC njuz.

Jedan visoki zvaničnik Ministarstva pravde rekao je za NBC Nevs da je to "opasno", a Tajna služba je rekla da je u toku više od 1.000 istraga koje uključuju kriminalce koji prevaravaju programe javne koristi.

- Kada se nađete u ovim sistemima sa namerom da objavite krađu“ ličnih informacija“, rekao je Vilijam Evanina, bivši direktor Nacionalnog centra za kontraobaveštajnu i bezbednosnu službu, deo Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe, „vi ste zauvek, napominjući da postoji mnogo različitih sistema koji dele međusobno povezana imena domena na državnom ili lokalnom nivou. „Osim ako“, dodao je, „ne srušite sisteme i zamenite sve.“

Analiza Heritidž fondacije procijenila je da je između aprila 2020. i maja 2021. bilo viška naknada za nezaposlene u ukupnom iznosu od 350 milijardi dolara.

- Moja analiza podataka Ministarstva rada pokazuje da bi programi korisničkog interfejsa poslali 1,365 milijardi nedeljnih čekova davanja između aprila 2020. i maja 2021. kada bi pokrivali 100% svih nezaposlenih radnika – optimističan cilj proširenja korisničkog interfejsa – bi zahtevalo samo 807 miliona beneficija. provere - rekla je Rejčel Gresler, istraživač Heritidž fondacije, Senatu tokom svog svedočenja prošle godine.

- Dakle, to je višak od 557 miliona UI čekova i 357 milijardi dolara novca poreskih obveznika poslatog ljudima — verovatno kriminalcima — koji nisu bili nezaposleni.

Nažalost, u vreme kada su sredstva za pomoć Covidu isplaćena, APT41 je postao istaknuti deo operacija sajber špijunaže od koristi kineskoj vladi, rekli su stručnjaci. ATP41 je takođe poznat grupama za sajber bezbednost pod imenima Vicked Panda, Barium i Vinnti, prenosi Dejli Mejl.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading