KINA POVUKLA RUČNU SA STROGOM KOVID STRATEGIJOM: Ulazi u novu fazu borbe protiv pandemije

Autor:

Svet

01.12.2022

16:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednica kineske vlade rekla je da Kina ulazi "u novu fazu''.

KINA POVUKLA RUČNU SA STROGOM KOVID STRATEGIJOM: Ulazi u novu fazu borbe protiv pandemije

Foto: Tanjug/AP

Sun Čunlan, potpredsednica kineske vlade, rekla je da Kina ulazi "u novu fazu i misiju", što bi moglo da najavi promenu pristupa vlade posle masovnih protesta protiv njene nulte kovid politike.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Koronavirus u Kini

Ona je to rekla zdravstvenim zvaničnicima u sredu, kako je prenela državna agencija Sinhua, i to pošto je nekoliko regiona uključujući Šangaj počelo da ukida stroge mere karantina uprkos rastu broja novozaraženih koronavirusom, prenosi Guardian.

- Uz smanjenu patogenost omikron varijante virusa i povećanu vakcinaciju, stečeno iskustvo u kontroli i prevenciji epidemije, kinesko obuzdavanje pandemije ulazi u novu fazu i misiju - rekla je Sun na okruglom stolu zdravstvenih stručnjaka.

Ni Sun, a ni drugi zdravstveni zvaničnici koji su se obratili, nisu spominjali politiku nulte kovid tolerancije, već vakcinaciju i druge mere.

Eksperti su pohvalili kineske napore i predložili "poboljšanje" sadašnjih mera, prenela je Sinhua. Sun je navela da Kina takođe preduzima "humaniji pristup" u svom odgovoru na pandemiju.  

Analitičari ocenjuju da promene predstavljaju jasan znak da je vlada čula demonstrante protiv kovid-mera iako to nije javno priznala već je poslala nadležne da gone one koji su učestvovali u protestima.

Kina je poslednjih dana zabeležila najveći broj slučajeva oboljevanja od koronavirusa na dnevnom nivou od početka pandemije - samo u sredu zabeleženo je više od 36.000 slučajeva, a zvanično je nešto više od 5.200 umrlo od početka pandemije.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading