SLUČAJ BEZ PRESEDANA! Skvoteri se uselili u vilu ruskog milijardera Arkadija Voloža u Amsterdamu! SUD PRESUDIO U NJIHOVU KORIST!

Autor:

Svet

22.11.2022

23:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj opasan presedan začudio je čak i one koji su se za takvu odluku borili, poput advokatice koja je zastupala skvotere.

SLUČAJ BEZ PRESEDANA! Skvoteri se uselili u vilu ruskog milijardera Arkadija Voloža u Amsterdamu! SUD PRESUDIO U NJIHOVU KORIST!

Foto: Profimedia

Arkadij Volož

Holandski sud je odlučio da skvoteri koji su okupirali vilu ruskog milijardera Arkadija Voloža ne moraju da je napuste, što je vrlo opasan presedan, čak i za one koji podržavaju zapadne sankcije Rusiji. 

Ovaj milijarder, suosnivač najvećeg ruskog pretraživača "Jandeks", kupio je petrospratno imanje u Amsterdamu 2019. godine, vredno skoro tri i po miliona evra. 

Vilu je od oktobra naselila grupa skvotera, koji su saopštili da su to učinili u znak protesta protiv Voložovih navodnih veza sa Kremljom, piše "Gardijan".

Prošle srede, holandski sud je odlučio da skvoteri ne moraju da napuste imanje.

Ovo bi mogao da bude važan presedan

Volož je od juna na meti sankcija EU, nakon što je optužen da "materijalno ili finansijski" podržava Rusiju. "Gardijan" se poziva ne neimenovane "ruske opozicione ličnosti koje su godinama tvrdile da 'Jandeks' cenzuriše članke koji su kritični prema vladajućem režimu".

Ruski milijarder je ocenio da je odluka Evropske komisije "pogrešna" i ubrzo je podneo ostavku na mesto glavnog izvršnog direktora kako bi sprečio da "Jandeks" takođe bude na meti sankcija.

Ovaj opasan presedan začudio je čak i one koji su se za takvu odluku borili, poput advokatice koja je zastupala skvotere.

- Bila sam ubeđena da smo u pravu, ali sam ipak bila pomalo iznenađena kada sam videla da se sudija slaže sa našim argumentima. Ove sankcije su nove, tako da do sada nismo imali mnogo ovakvih slučajeva - rekla je ona.

Ona je dodala da se Holandija tradicionalno zalagala za stroga imovinska prava koja su išla u prilog vlasnicima, što znači da bi presuda mogla da predstavlja važan presedan.

"Ruski oligarsi žive na privatnim ostrvima"

Zapad je od početka rata uveo sankcije stotinama ruskih političara i poslovnih ljudi, često oduzimajući njihovu imovinu i jahte vredne više miliona funti, na osnovu realnih ili pretpostavljenih veza sa Kremljom. 

Presuda u Amsterdamu pokazuje da je situacija sve teža za bogate i moćne Ruse u Evropi, "regionu u kojem su njihov novac i investicije nekada dočekivani raširenih ruku", podseća britanski list, prenosi Raša Tudej.

Sankcije znače da su svi Voloževi računi zamrznuti, a zabranjeno mu je da ostvaruje bilo kakav profit od izdavanja imovine. Njegov advokat Džon Volfs je na sudu tvrdio da je Volož renovirao stan kako bi se kasnije uselio sa porodicom.

Advokat je ukazao na zakon same Evropske unije koji dozvoljava sankcionisanim pojedincima da koriste određenu imovinu za "ličnu upotrebu", jer ona ne spada u definiciju "ekonomskih resursa" i "stoga nije obuhvaćena propisima i nije potrebno odobrenje da bi bila dostupna određenom licu", navodi se u izveštaju Saveta Evrope. 

Da li EU, po potrebi, ne poštuje sopstvene zakone, ili je sudu bilo sumnjivo da bi se ruski milijarder zaista preselio u ovu vilu, jer, kako navodi pravna zastupnica skvotera "ruski oligarsi obično žive na privatnim ostrvima". 

Sud je stao na stranu skvotera, a Volfs je poručio da će uložiti žalbu.

- Ne postoji nikakav pravni osnov da skvoteri preuzmu porodičnu kuću samo zato što je bila prazna dok je renovirana. Žalićemo se na odluku i verujemo da će vladavina prava i činjenice pobediti - rekao je on u izjavi za "Gardijan".

U Londonu, prema nekim procenama, ima više od 1.895 nekretnina u ruskom vlasništvu, a skvoteri se takođe useljavaju u vile ruskih milijardera. Ipak, za razliku od Amsterdama, čini se da nekakav zakon važi i za sankcionisane, pa je u martu londonska policija uhapsila četvoricu skvotera koji su se uselili u vilu aluminijumskog magnata Olega Deripaske.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading