SVAKO KO KRITIKUJE RAT U UKRAJINI, OSTAJE BEZ PASOŠA! Putin povlači rigorozne poteze!

Autor:

Svet

14.11.2022

07:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin će „oduzeti pasoše građanima koji kritikuju rat Rusije sa Ukrajinom“, odlučeno je samo nekoliko dana nakon ponižavajućeg povlačenja njegovih trupa iz Hersona.

SVAKO KO KRITIKUJE RAT U UKRAJINI, OSTAJE BEZ PASOŠA! Putin povlači rigorozne poteze!

Foto: Tanjug/AP

U martu je ruski parlament doneo zakone koji kriminalizuju proteste protiv sukoba u Ukrajini i „diskreditaciju“ ruske vojske. Onima koji nisu poslušali rečeno je da se mogu suočiti sa zatvorskom kaznom do 15 godina.

A sada Vladimir Putin navodno predlaže izmene zakona koji će ciljati građane koji su stekli ruske pasoše tokom okupacije ključnog južnog grada od strane moskovskih snaga.

Mnogi Ukrajinci su ili bili prinuđeni ili nisu imali izbora da promene nacionalnost zbog ruskih pretnji, prenosi Kijev Indipendent.
Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Radnje koje će se smatrati zločinom su „diskreditacija ruske vojske“, „širenje lažnih vesti“ i „učestvovanje u aktivnostima nepoželjne organizacije“, objavila je ruska nezavisna medijska kuća Meduza, pozivajući se na novinsku agenciju koju vodi Kremlj.

Amandmani su predloženi na predlog zakona koji je do sada prošao tek u prvom čitanju.
Potencijalno sprovođenje dolazi dva dana nakon što je Rusija sramno izgubila Herson nakon što su Kijevske snage ponovo zauzele grad,

Južni grad je bio jedina regionalna prestonica koju su snage Kremlja uspele da zauzmu od početka Putinove invazije u februaru.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini

U onome što je izgledalo kao konačni čin odmazde, moskovske trupe su digle u vazduh branu Nova Kahovka dok su se povlačile preko reke Dnjepar, kao i navodno uništile most Antonovski, koji je drugi glavni prelaz preko reke u oblasti Herson. .

Nije poznato da li je uništenje izvršeno iz osvete zbog povlačenja ili taktičkog poteza da se spreči da ukrajinske trupe jure za ruskim snagama - Putin tek treba da javno komentariše akciju.

Jedan ukrajinski zvaničnik opisao je situaciju u Hersonu kao „humanitarnu katastrofu“.

Republika

Foto: Printscreen/Twitter

Antonovski most

- Ne razumem kakvi su ovo ljudi. Ne znam zašto su to uradili - rekao je stanovnik Jevhen Telježenko, ogrnut ukrajinskom zastavom. Ipak, dodao je, „postalo je lakše disati“ kada su Rusi otišli.

- Nema boljeg praznika od ovoga što se sada dešava - izjavio je on.

Ukrajinske trupe dočekali su razdragani civili koji su klicali i mašući zastavama kada su stigli u Herson prošle nedelje.

To je signaliziralo kraj brutalne ruske okupacije koja je bila na snazi od februara, uz vraćene telefonske i internetske veze, omogućavajući ljudima da telefoniraju zabrinutim rođacima koji žive van grada prvi put posle nekoliko meseci.

Ruske zastave su oborene ispred administrativnih zgrada i zamenjene žutom i plavom Ukrajinom, a na video snimcima se vide uplakani građani koji se zahvaljuju vojnicima. Meštani sa zastavama su plakali, skandirali ime ukrajinskih oružanih snaga, grlili i ljubili vojnike dok su stigli na glavni gradski trg.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Herson

Govoreći sinoć, prkosni Vladimir Zelenski rekao je da su njegove trupe već u procesu da učine oblast bezbednom i da se suoče sa opasnostima koje su za sobom ostavili Rusi.

- Od ove večeri snage odbrane su uspostavile kontrolu u više od 60 naselja Hersonske oblasti, policija je započela mere stabilizacije. I u Hersonu su u toku mere stabilizacije. Naši stručnjaci za eksploziv svuda na oslobođenoj teritoriji imaju mnogo posla. Skoro 2.000 eksplozivnih predmeta je već uklonjeno, mine, tripice, neeksplodirana municija. Pre bekstva iz Hersona okupatori su uništili kritičnu infrastrukturu, komunikacije, snabdevanje vodom, toplotom, strujom. Ruske snage svuda imaju isti cilj – maksimalno ismevanje ljudi. Ali mi ćemo sve obnoviti, verujte mi - rekao je Zelenski.

Dodao je da se nastavljaju žestoke borbe u regionu Donjecka, ali je obećao da njegove snage neće prestati dok sva ukrajinska teritorija ne bude ponovo zauzeta.

- Iako je potrebno vreme, ali svi već razumeju da će pobeda biti naša, ukrajinska- rekao je on.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

- A posebno su ovo reči zahvalnosti onima koji trpe ruske napade u Donjeckoj oblasti – tamo je pakao. Tamo se svakodnevno vode izuzetno žestoke borbe. Ali naše jedinice se hrabro brane, izdržavaju strašni pritisak okupatora, održavaju naše odbrambene linije. Ovo je veoma važno - rekao je i dodao:

- Zbog jake odbrane tamo, u regionu Donjecka, možemo da vodimo ofanzivne operacije u drugim pravcima. Zahvaljujem svim našim vojnicima koji brane Ukrajinu u ovim posebno teškim bitkama. -

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

- Danas svi zajedno osećamo ushićenje. Ne znam da li ovde postoji neko ko nije pogledao snimak naših Hersonaca koji pozdravljaju Ukrajinca. Meseci ruske okupacije, meseci ruganja našem narodu, meseci priča da je Rusija navodno tu zauvek. I dalje je more ukrajinskih zastava na ulicama - istakao je ukrajinski predsednik.

On je rekao i da ljudi nisu pomišljali da odustanu od Ukrajine i da svet može da vidi kako izgledaju susreti Ukrajinaca sa svojima i šta znači jedinstvo. Zato cela teritorija mora da se oslobodi od okupatora, rekao je.

- Tako će biti u Heničesku i Melitopolju. Doći ćemo u sve naše gradove i sela Donbasa. Definitivno ćemo videti kako će ukrajinske snage dočekati na Krimu sa ukrajinskim zastavama koje se tamo drže, a koje će na dan oslobođenja biti stotine na ulicama.-

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading