ZAPAD U PANICI, PUTIN ĆE UPOTREBITI NUKELARNO ORUŽJE? U razgovoru sa Makronom pomenuo Hirošimu i Nagasaki!

Autor:

Svet

06.11.2022

09:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski lider Vladimir Putin alarmirao je zapadne lidere osvrnuvši se na nuklearne napade na Hirošimu i Nagasaki u razgovoru sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, rekli su diplomatski izvori.

ZAPAD U PANICI, PUTIN ĆE UPOTREBITI NUKELARNO ORUŽJE? U razgovoru sa Makronom pomenuo Hirošimu i Nagasaki!

Foto: Shutterstok, Tanjug/AP

Prema izvorima, Putin je izrazio stav da su bombardovanja, koja su izazvala predaju Japana i kraj Drugog svetskog rata, pokazala da „ne morate da napadate velike gradove da biste pobedili“.

Sjedinjene Države su detonirale dve atomske bombe iznad japanskih gradova Hirošime i Nagasakija 6. i 9. avgusta 1945. godine.

Ove izjave dolaze usred sve veće zabrinutosti da bi ruski lider mogao biti spreman da upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, gde ruske snage trpe sve veće neuspehe u sukobu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Emanuel Makron

- Makron je bio izrazito uznemiren. Zvučalo je kao veoma težak nagoveštaj da bi Putin mogao da detonira taktičko nuklearno oružje na istoku Ukrajine, a da Kijev ostane netaknut. Činilo se da je to bila suština njegovih primedbi - rekao je izvor.

- Dva predsednika su nesumnjivo razgovarali o riziku od upotrebe nuklearnog oružja. Putin želi da prenese poruku da su sve opcije na stolu, u skladu sa ruskom doktrinom koja se odnosi na nuklearno oružje -rekao je izvor francuske diplomatije. 

Kako navodi Dejli mejl, tokom poslednjih dana svog boravka u Dauning Stritu, Liz Trus postala sve zabrinutija da bi Putin mogao da upotrebi nuklearno oružje na „bojnom polju“ u Ukrajini, do te mere da je postala opsednuta vremenskom prognozom u u slučaju da vetar oduvao radioaktivni oblak iznad Velike Britanije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Liz Tras

Obaveštajne agencije su Tras rekle da bi Putin mogao da aktivira  oružje u vazduhu iznad Crnog mora, što bi Zapadu pokazalo za šta je sposoban, a da ne izazove nuklearni rat punih razmera.

Zvaničnici su upozorili da bi Putin mogao da upotrebi nuklearno oružje nakon što su ukrajinske snage napale drumski most koji povezuje Rusiju i Krim, nešto za šta je ruski predsednik rekao da će "preći crvenu liniju" i izazvati "sudnji dan".

Njegove bezbednosne službe su ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom rekli da postoji „veoma visok“ rizik da bi Rusija mogla da upotrebi taktičko nuklearno oružje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Putin je upozorio da ako zapadne sile ugroze 'integritet' ruske teritorije onda ćemo 'sigurno koristiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju', dodajući: 'Ovo nije blef'.

Makron je 12. oktobra u intervjuu rekao da Francuska „očigledno“ neće upotrebiti nuklearno oružje kao odgovor na ruski nuklearni napad na Ukrajinu.

Rekao je: „Francuska ima nuklearnu doktrinu koja je zasnovana na vitalnim interesima zemlje i koja je jasno definisana. To ne bi bilo u pitanju da je došlo do nuklearnog balističkog napada u Ukrajini ili u regionu.'

Makron je poslednji put razgovarao sa  Zelenskim u utorak, kada je pristao da pomogne u jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane. Poslednji objavljeni telefonski razgovor francuskog predsednika sa Putinom bio je 11. septembra kada je Makron „zahtevao prekid vatre u Ukrajini i obnavljanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine“.

Republika

Foto: Tanjug

Emanuel MAkron

Otkriće o komentarima Hirošime/Nagasakija došlo je kada je Putin upozorio stanovnike ukrajinskog grada Hersona da napuste ili se suoče sa prisilnim deportovanjem na teritoriju koju drže Rusija. Kijevske snage neprestano napreduju ka strateškoj luci, koja je jedini veći grad koji je Moskva osvojila od invazije njenih trupa u februaru.

Izveštava se da je najmanje 70.000 ljudi već premešteno iz Hersona, a ruski vojnici takođe napuštaju grad.

- One koji još žive u Hersonu svakako treba ukloniti iz područja najopasnijih neprijateljstava. Civili ne bi trebalo da trpe granatiranje, napade, kontranapade ili nešto slično - rekao je Putin.

Republika

Foto: printscreen

Hersonska oblast

Zvaničnici u Ukrajini su privatno priznali da su oprezni, rekavši da bi to mogao biti pokušaj da se njihove trupe namame u zamku.

Putin je takođe tvrdio da se 318.000 vojnih regruta prijavilo na dužnost tokom nedavne mobilizacije, što je premašilo njegov cilj od 300.000, od kojih je 49.000 već bilo uključeno u aktivne borbe u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane je ovog vikenda saopštilo da Putin planira da rasporedi specijalne snage da pogube svoje trupe ako se povuku iz rata u Ukrajini – takozvane „blokirajuće jedinice“ koje „prete da će pucati u sopstvene vojnike koji se povlače kako bi iznudili ofanzivu“. ''.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading