UDAR NA PUTINOV ELITNI 11. KORPUS: Rusi sa Baltika prebacili 12.000 vojnika, u Ukrajini doživeli težak poraz!

Autor:

Svet

31.10.2022

15:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinska vojska uništila je elitni 11. korpus ruske vojske koji je trebalo da Moski pruži krucijalnu prednost u ratu sa Kijevom, piše Forbs a prenose regionalni mediji.

UDAR NA PUTINOV ELITNI 11. KORPUS: Rusi sa Baltika prebacili 12.000 vojnika, u Ukrajini doživeli težak poraz!

Foto: Tanjug/Profimedia

Ruska mornarica je pre šest godina osnovala korpus čiji je glavni zadatak bio da brani Kalinjingrad, ruski grad koji je izolovan od celokupne teritorije na Baltičkom moru između Poljske i Litvanije.

Sada, šest godina kasnije, Rusi su taj isti korpus povukli u Ukrajinu gde je trebalo da se bori u ratu - ali je ubrzo je uništen.

- Ovaj korpus između ostalog nadzire motorizovanu diviziju i protivvazdušnu odbranu, a pre rata u Ukrajini sadržao je 12.000 ruskih vojniika. U Kalinjingradu je bilo stotinak T-72 tenkova, nekoliko stotina borbenih vozila BTR, haubice Msta-S te bacači rakete BM-27 i BM-30 - navodi Večernji list pozivajući se na pisanje Forbsa.

Kako je rat odmicao, ruska udarna vojna pesnica prebačena je avionom do Belgoroda pa u Harkov, ali su im Ukrajinci nanali žestoke gubitke.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

 

Rojters je dobio na uvid neke dokumente koji su pokazivali stvarno stanje ovog korpusa - neposredno pre ukrajinske protivofanzive a tri meseca nakon njihovog dolaska na ukrajinsku teritoriju, ovaj korpus je bio na 71 odsto snaga dok su neki bataljoni bili na tek desetini svojih snaga.

Ukrajinskom kontrafanzivom situacija se znatno pogoršavala, a 11. korpus nije bio izolovan u napadima Ukrajinaca.

Desetine hiljada Rusa je pobeglo, predalo se ili umrlo na teritoriji koju je ukrajinska vojska ponovno uspela da zauzme. Neki izveštaji pokazali su da je upravo 11. korpus bio najviše ugrožen, dok je američki Centar za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu krajem septembra izvestio kako je korpus ''teško oštećen''.

Moguće je kako će se ovaj elitni korpus oporaviti, ali za to će trebati meseci odmora i planiranja.

Iako je njegov osnovni cilj bila odbrana Kalinjingrada i uspostavljanje ravnoteže na istoku Evrope, trenutno ne može nijedno ni drugo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
SRBIN

31.10.2022 16:32

I ko veruje u to. . Tako je crvenka ubila Vuka...

Ivica

31.10.2022 18:20

Avionom prebačen... korpus... Pojasnite mi kako su oslabili Kaljingrad kad se zna da je ojačan 2 x i da imaju kalibre i ostalo. Ne lagi li ovde neko.