MAKRON PONIZIO ŠOLCA: Berlin najavio konferenciju za štampu dva lidera, Pariz demantovao

Autor:

Svet

26.10.2022

11:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spor oko konferencije za štampu samo je najnovija epizoda sve dubljeg spora između dve najveće sile EU.

MAKRON PONIZIO ŠOLCA: Berlin najavio konferenciju za štampu dva lidera, Pariz demantovao

Foto: Tanjug/AP

Odnosi između Emanuela Makrona i Olafa Šolca, lidera dve ekonomske sile EU, sada su toliko ledeni, da se čak bore da se dogovore da li će biti viđeni zajedno pred novinarima.

Dok su se francuski predsednik i nemački kancelar pripremali za tet-a-tete u sredu u Parizu, Berlin je najavio da će se zajedno pojaviti pred kamerama, što je inače najsuvlji od rutinskih diplomatskih ljubaznosti posle bilateralnih sastanaka.

Ali u utorak uveče, izjava francuske Jelisejske palate bila je u suprotnosti sa nemačkom najavom, u kojoj se navodi da nije planirana konferencija za novinare.

Odbijanje konferencije za štampu gostujućem lideru je politička taktika koja se generalno primenjuje za iznošenje ukora, kao što je nedavno učinio Šolc kada je mađarski premijer Viktor Orban posetio Berlin.

„Verovatno je do sada bilo nedostatka kontakta i razmene između odgovarajućih novih vladinih timova Šolca i Makrona“, rekla je Sandra Vizer iz nemačke liberalne Slobodne demokratske partije, koja sedi u odboru francusko-nemačke parlamentarne skupštine.

„Dakle, svakako smo i na početku novih međuljudskih političkih odnosa, za koje se prvo mora izgraditi poverenje.

Spor oko konferencije za štampu samo je najnovija epizoda sve dubljeg spora između dve najveće sile EU.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Makron i Šolc sastaju se danas u Parizu kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini.

Prvobitno je za danas bila zakazana zajednička sednica francusko-nemačke vlade, ali je odložena za januar, zbog mimoilaženja oko rešavanja ekonomskih i političkih pitanja, prenosi AP.

Vlade u Parizu i Berlinu ranije su saopštile da je potrebno dosta posla kako bi se postigao konsenzus o nekim bilateralnim pitanjima.

„Postoje i pitanja o kojima razgovaramo, o kojima se u nekim slučajevima raspravlja godinama i o kojima treba da se dodatno dogovorimo“, rekao je Šolc prošle nedelje upitan da prokomentariše trenutne odnose Nemačke i Francuske.

Sastanci francusko-nemačke vlade se obično održavaju najmanje jednom godišnje radi koordinacije politika.

Poslednji je održan u maju 2021. putem video konferencije zbog pandemije kovida-19, prenosi AP.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading