IRAN SNABDEVA RUSIJU DRONOVIMA! Kirbi tvrdi: Na Krimu su držali obuku za pilotiranje, sledi oštar odgovor na njihov ulazak u Ukrajinski rat!

Autor:

Svet

21.10.2022

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iranci su na Krim doveli trenere i tehničku podršku kako bi pomogli Rusima da koriste bespilotne letelice „sa boljom smrtonosnošću“, kaže Bela kuća

IRAN SNABDEVA RUSIJU DRONOVIMA! Kirbi tvrdi: Na Krimu su držali obuku za pilotiranje, sledi oštar odgovor na njihov ulazak u Ukrajinski rat!

Foto: Tanjug/AP

Iran je značajno produbio svoju umešanost u rusku invaziju na Ukrajinu pružanjem tehničke podrške ruskim pilotima koji lete dronovima iranske proizvodnje za bombardovanje civilnih ciljeva, potvrdila je Bela kuća.

Vodeći portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je u četvrtak da SAD razumeju da su iranski savetnici bili na Krimu da obezbede obuku i održavanje – ali ne i da zapravo upravljaju dronovima – nakon što su ruske snage imale poteškoća u upravljanju bespilotnim letenjem bombi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džon Kirbi

- Informacije koje imamo su da su Iranci postavili trenere i tehničku podršku na Krimu, ali Rusi su ti koji pilotiraju - rekao je Kirbi.

- Teheran je sada direktno angažovan na terenu i kroz nabavku oružja... koje ubija civile i uništava civilnu infrastrukturu. To su sistemi koje ruske oružane snage ne koriste i to su organski proizvedene iranske bespilotne letelice (dronovi). Rusi jednostavno nemaju ništa u svom inventaru.-

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini

- U početku je bilo kvarova operatera i sistema. Ili nisu bili pilotirani na odgovarajući način i pravilno i nisu uspeli da dostignu ciljeve ili su sami sistemi trpeli kvarove i nisu radili po standardima koje su očigledno kupci očekivali - dodao je Kirbi.

- Tako su Iranci odlučili da unesu neke trenerke i neku tehničku podršku kako bi pomogli Rusima da ih koriste sa boljom smrtonosnošću.-

I Velika Britanija i EU najavile su sankcije Iranu za obezbeđivanje bespilotnih letelica Shahed-136, bespilotne letelice sa delta krilom dizajnirane da uleti u metu i eksplodira pri udaru, koju ruske snage intenzivno koriste protiv ukrajinskih gradova.

Moskva je negirala da koristi iranske bespilotne letelice, ali su zvaničnici Teherana to potvrdili i rekli da će takođe isporučiti balističke rakete kako bi pomogli da se popuni ruska oružarnica.

Republika

Foto: Photo by Mitch Nielsen on Unsplash

Dron

Iranske bespilotne letelice odigrale su važnu ulogu u nastojanju Vladimira Putina da zamrzne Ukrajince u pokornosti ciljajući elektrane i drugu energetsku infrastrukturu. Kijev je uveo hitan raspored isključenja struje kako bi pomogao u stabilizaciji snabdevanja energijom u zemlji, koja je teško oštećena u više od 300 ruskih dronova i raketnih napada u poslednjih 10 dana kako je vreme postalo hladnije.

Predsednik zemlje Volodimir Zelenski rekao je da ljudi moraju da budu „posebno svesni potrošnje električne energije“ od 7 ujutro i da izbegavaju upotrebu nepotrebnih uređaja, jer je upozorio na lokalne „stabilizacione nestanke“.

Rusija je uništila tri energetska postrojenja u sredu, rekao je predsednik, a prijavljen je novi udar u regionu južnog grada Krivog Roga tokom noći usred rastuće zvanične uzbune zbog uticaja ruske kampanje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini

U video komentaru na samitu EU u četvrtak, Zelenski je rekao da se Rusija nada da će izazvati novi talas migracija u evropske zemlje. „Ruski teror protiv naših energetskih objekata ima za cilj da stvori što više problema sa strujom i toplotom za Ukrajinu ove jeseni i zime, kako bi više Ukrajinaca odlazilo u evropske zemlje“, rekao je on.

Zelenski je u četvrtak uveče optužio Moskvu za postavljanje mina na branu hidroelektrane u hersonskoj oblasti koju je okupirala Rusija, što predstavlja pretnju za 400 kilometara dugu mrežu kanala koju je izgradio Sovjetski Savez.

- Prema našim informacijama, ruski teroristi su minirali agregator i branu hidroelektrane Kahovka - rekao je Zelenski u svom dnevnom obraćanju.

- Ako brana bude uništena… Severnokrimski kanal će jednostavno nestati, a ovo bi bila „katastrofa velikih razmera - dodao je ukrajinski lider.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Kirbi je rekao da će SAD preduzeti akciju kao odgovor na ulazak Irana u ukrajinski rat.

- Sjedinjene Države će primeniti sva sredstva da razotkriju, odvrate i suprotstave se iranskoj nabavci ove municije protiv ukrajinskog naroda. Nastavićemo da energično sprovodimo sve američke sankcije na rusku i iransku trgovinu oružjem - rekao je on.

- Otežaćemo Iranu da proda ovo oružje Rusiji. Pomoći ćemo Ukrajincima da imaju ono što im je potrebno da se brane od ovih pretnji.-

Kirbi je rekao da je prerano reći da li je deklaracija beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka od 10. oktobra o stvaranju belorusko-ruskih zajedničkih snaga značila ponovno otvaranje severnog fronta u ukrajinskom sukobu, piše Gardian.

Beloruske trupe do sada nisu viđene da se bore u Ukrajini, rekao je on, dodajući: „Ostaje da se vidi da li ovo predstavlja neku vrstu velike strateške promene Belorusije da se uključi u Ukrajinu."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading