SMENJEN ZBOG VEZA SA RUSIJOM: Nemački obaveštajac sklonjen zbog bliskosti sa ruskom firmom

Autor:

Svet

18.10.2022

17:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer smenila je direktora svoje nacionalne agencije za sajber bezbednost Arnea Šenboma, nakon izveštaja da je imao kontakte sa ruskim obaveštajnim službama.

SMENJEN ZBOG VEZA SA RUSIJOM: Nemački obaveštajac sklonjen zbog bliskosti sa ruskom firmom

Foto: Wikipedia/ Michael Lucan

- Optužbe na račun Šenboma su naštetile poverenju javnosti potrebnom za obavljanje funkcije čelnika najvažnije nemačke institucije za kibernetičku sigurnost - navodi se u saopštenju minitsarstva unutrašnjih poslova.

Stranke vladajuće koalicije, Zeleni i Liberalno-demokratska stranka (FDP) podržavaju odluku socijaldemokratske ministarke dok demokrate govore o "žrtvovanju pijuna".

U medijima se spekuliše o tome da je odluka ministarke Nensi Fezer povezana sa kritikom Čenboma na račun toga što se nalazi na vodećem mestu u odseku - Kibernetička sigurnost Nemačke, koja je tesno povezana sa ruskim obaveštajnim krugovima i koju je sada bivši direktor BSI-ja sam osnovao pre deset godina, piše Indeks.hr.

U sklopu ove institucije donedavno je bila i berlinska firma - Protelion, koja je vlasnički povezana s jednom ruskom kompanijom za kibernetičku sigurnost, na čijem čelu stoji jedan bivši član KGB s prisnim vezama s Kremljom.

Firma Protelion je nedavno isključena iz institucije Kibernetička sigurnost Nemačke zbog, kako je saopšteno, "optužbi koje ne stoje u skladu s ciljem ove institucije, a to je borba protiv kibernetičkog kriminala".

O tome da će Šenbom biti smenjen, već je bilo najavljeno pre nedelju dana.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je tada da “ozbiljno shvata izveštaje” i da ih “sveobuhvatno istražuje”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading