RASPAD SISTEMA U BRITANIJI! Zatvoreno više od 250.000 kompanija za 6 meseci, OBORENI SVI NEGATIVNI REKORDI

Autor:

Svet

06.10.2022

08:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 250.000 kompanija u Velikoj Britaniji zatvoreno je u prvoj polovini godine što je apsolutni rekord, navodi se u alarmantnoj analizi "Val strit žurnala".

RASPAD SISTEMA U BRITANIJI! Zatvoreno više od 250.000 kompanija za 6 meseci, OBORENI SVI NEGATIVNI REKORDI

Foto: tanjug/AP

- Statistike Zavoda za nacionlanu statistiku pokazuju da se kompanije zatvaraju čak 16 odsto više nego u prvoj 2021. godine - konstatuje se u analizi.

Kako se objašnjava, dramatični statistički podaci još su alarmantniji ako se ima u vidu da je 95% kompanija u Britaniji takozvane male kompanije sa devet ili manje zaposlenih. 

Da su pred Britanijom i novoizabranom premijerkom Liz Tras teška vremena svedoči i jednako dramatičan statistički podatak prema kome se britanske kompanije suočavaju sa ogromnim dugovima koji dostižu nivo iz vremena pandemije.

Konretno, prema raspoloživim podacima, zaduženje mali preduzeća u Velikoj Britaniji iznosi 204 milijarde funti - daleko više od brojke iz 2019. od 167 milijardi funti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Siva slika britanske ekonomije postaje za nijansu crnja ako se ima u vid i da je rast u sektoru usluga naglo usporen, posle 18 meseci uzastopnog rasta, a sve je prouzrokovano naglim skokom cena energenata.

Britanski ekonomista Džon Glen, analizirajući krvnu sliku britanske ekonomije, kaže da se u poslednjih mesec dana pojavilo više dokaza o slabostima u privredi.

Novi indeks poslovanja bio je najniži od februara 2021. godine, jer su domaći potrošači imali najviše u glavi pritisak na troškove života, a ne na gostoprimstvo. „Nakon što smo osam meseci zaredom uživali u rastućim nivoima izvoznih porudžbina, tekući efekti Bregzita i trgovinske poteškoće takođe su smanjili inostrane upite za uslužne kompanije - navodi on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Jana

06.10.2022 20:48

Lako je meni za njih ovo nas uopšte ne teši njima će biti dobro kao i uvek a šta ćemo mi nesrećnici.