STRMOGLAVI PAD BRITANSKE FUNTE: Ujedinjeno Kraljevstvo tone? Pitanje vremena kada će ispasti iz prvih 10 ekonomskih jakih država u svetu!

Autor:

Svet

03.10.2022

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanska funta nije bila ovako niska od 1953. godine kao što je bila tokom protekle nedelje, a uzrok tome je kombinacija različitih faktora. Nakon objave vlade da se odustaje od plana za smanjenje poreza, funta u blagom porastu.

STRMOGLAVI PAD BRITANSKE FUNTE: Ujedinjeno Kraljevstvo tone? Pitanje vremena kada će ispasti iz prvih 10 ekonomskih jakih država u svetu!

Foto: Shutestock

Do sada se mogl oračunati na to da je novčić britanske funte - oivičen niklom i mesingom sa utisnutim likom kraljice Elizabete II u sredini - znatno vredniji od dolara.

Međutim, "pravila" se menjaju, a pozicija funte u odnosu na dolar je nikad gora, budući da je potonula na poziciju na kojoj nije bila od davne 1953. godine.

Naime, funta je tokom ove nedelje bila 1,03 dolara nakon pada za više od 20 procenata ove godine, trenutno je njena vrednost 1,12 američkih dolara.

- Smanjenje funte na najniži nivo je indikativno za ovaj širi pad u više dimenzija - Ian Goldin, profesor globalizacije i razvoja na Univerzitetu u Oksfordu.

LAGANI RAST NAKON ODUSTAJANJA OD PLANA

Funta je porasla danas prema dolaru nakon što je vlada odustala od plana za smanjenje poreza na dohodak najbogatijih obveznika, jen se spustio blizu nivoa na kojem je bio prošlog meseca kada su monetarne vlasti intervenisale na deviznom tržištu, dok je evro blago skliznuo prema dolaru.

Funta je dostigla jednonedeljni maksimum od 1,128 dolara, najviši nivo od 22. septembra, nakon što su mediji izvestili da se vlada predomislila i da neće srezati najvišu stopu poreza na dohodak od 45 odsto, kako je najavila pre 10 danas prilikom predstvljanja novog "plana ekonomskog rasta" koji bi se finansirao ogromni zaduživanjem države, prenosi Rojters.

SMANJENJE POREZA

Neposredan uzrok alarmantnog pada funte bila je najava plana potrošnje i poreza od strane nove britanske konzervativne vlade, koja je obećala strmoglavo smanjenje poreza što je prvenstveno koristilo najbogatijim pojedincima, zajedno sa skupim merama za ublažavanje bolnog rasta cena energenata. 

Osećaj krize pojačao se pre nekoliko dana, kada je Banka Engleske intervenisala, u retkom potezu, i upozorila na „materijalni rizik za finansijsku stabilnost Ujedinjenog Kraljevstva“ iz vladinog plana. Centralna banka je saopštila da će početi da kupuje britanske državne obveznice „u bilo kom obimu koji je potreban“ kako bi zaustavila rasprodaju britanskog duga, prenosi The Newyork Times.

Hitna akcija Banke Engleske bila je u suprotnosti sa njenim naporima koji su počeli pre nekoliko meseci da pokuša da uspori stopu inflacije od skoro 10 odsto godišnje, koja je podigla cene osnovnih potrepština poput benzina i hrane na visoki nivo.

Funta čija se vrednost strmoglavila je prenela nepogrešivu političku poruku, koja se svodi na izglasavanje nepoverenja svetske finansijske zajednice ekonomskoj strategiji koju su predložili premijerka Liz Trus i njen ministar finansija Kvasi Kvarteng.

Goldinu, putovanje funte ukazuje na pad ekonomskog i političkog uticaja koji se ubrzao kada je Britanija glasala za izlazak iz Evropske unije 2016. U mnogim aspektima, Britanija već ima najlošiju ekonomiju, osim Rusije, od 38 članica Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj.

PRETEKLA JE INDIJA

- Samo je pitanje vremena kada će ispasti iz prvih 10 ekonomija na svetu - rekao je Goldin.

Britanija je na šestom mestu, a pretekla je Indija.

Esvar Prasad, ekonomista sa Univerziteta Kornel, rekao je da je ovaj poslednji pad naneo snažan udarac ugledu Britanije.

Bregzit i najnoviji vladin plan potrošnje, ubrzali su pad funte i dodatno ugrozili status Londona kao globalnog finansijskog centra.

Desetine valuta, uključujući evro, japanski jen i kineski renminbi, oslabile su poslednjih nedelja.

Rastuće kamatne stope i relativno svetli ekonomski izgledi u Sjedinjenim Državama u kombinaciji sa previranjima u globalnoj ekonomiji učinili su ulaganja u dolarima posebno privlačnim.

- Problem nije u tome što je britanski budžet bio inflatoran. To je bilo moronski - napisao je Dario Perkins, generalni direktor istraživačke firme TS Lombard, na Tviteru, prenosi The Newyork Times.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading