JEZIV SCENARIO PRETI EVROPI: OZBILJNA je nestašica gasa, ovo može potrajati nekoliko ZIMA

Autor:

Svet

30.08.2022

11:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Govoreći na konferenciji za novinare u Norveškoj u ponedeljak, Ben van Beurden je rekao da bi situacija mogla da potraje nekoliko godina.

JEZIV SCENARIO PRETI EVROPI: OZBILJNA je nestašica gasa, ovo može potrajati nekoliko ZIMA

Foto: pixabay.com

Nestašica gasa širom Evrope će verovatno trajati nekoliko narednih zima, rekao je izvršni direktor Šela, povećavajući time izglede za nastavak racionalizacije energije dok vlade širom kontinenta pokušavaju da razviju alternativna snabdevanja.

Smanjenje isporuke ruskog gasa od invazije na Ukrajinu gurnulo je evropske zemlje u razornu energetsku krizu, podižući veleprodajne cene kako bi se potrošači suočili sa ogromnim računima i najvišim stopama inflacije od 1980-ih - prenosi The Guardian.

- Možda ćemo imati nekoliko zima u kojima ćemo nekako morati da pronađemo rešenja, rekao je na konferenciji Ben van Beurden.

Republika

Foto: pixabay.com

Gas

Rusija, glavni snabdevač gasom većem delu EU pre rata u Ukrajini, smanjila je izvoz kao odgovor na zapadne sankcije uvedene od invazije Vladimira Putina pre šest meseci. Iako nisu sve zemlje EU direktno zavisne od ruskih snabdevanja, konkurencija za oskudne resurse je podigla veleprodajne evropske cene gasa za 12 procenata u poređenju sa pre godinu dana.

Britanija nabavlja malo svog gasa direktno iz Rusije, iako je izložena rastućim cenama na veleprodajnom tržištu. Liz Trus, koja će verovatno biti sledeća britanska premijerka, do sada je odbijala da navede kakvu bi pomoć pružila domaćinstvima jer je gornja cena računa za energiju skočila 80 odsto na 3.549 funti godišnje od oktobra.

Francuska premijerka Elizabet Born upozorila je kompanije da bi ove zime mogla da bude racionalizovana energija, dok je belgijska ministarka energetike rekla da bi narednih pet do 10 godina moglo biti teško.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading