Ova ČLANICA EU neće ni da pregovora o dodatnim SANKCIJAMA MOSKVI! "Nema energetske sigurnosti bez Rusije"!

Autor:

Svet

28.08.2022

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

EU je uvela nekoliko rundi sankcija Moskvi kao odgovor na sukob u Ukrajini i zalaže se za potpuni prestanak isporuke energenata iz Rusije.

Ova ČLANICA EU neće ni da pregovora o dodatnim SANKCIJAMA MOSKVI! "Nema energetske sigurnosti bez Rusije"!

Foto: Tanjug/AP

Budimpešta odbija da pregovara o bilo kakvim daljim ograničenjima EU koja su usmerena na rusku energiju jer trenutno ne postoji alternativa snabdevanju iz Moskve, izjavio je u subotu mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

EU je uvela nekoliko rundi sankcija Moskvi kao odgovor na sukob u Ukrajini i zalaže se za potpuni prestanak isporuke energenata iz Rusije.

- Nismo čak ni voljni da pregovaramo o bilo kakvim sankcijama za energetiku, bilo da je reč o nafti ili gasu - rekao je Sijarto na ekonomskom forumu u Tihanju, dodajući da je "hrabrost mađarske vlade" pomogla Budimpešti da izdrži pritisak Brisela.

- Nema sigurnosti snabdevanja Evropom energijom bez korišćenja ruskih izvora - rekao je Sijarto, tvrdeći da ruski gas ne može biti zamenjen u doglednoj budućnosti.

Ministar spoljnih poslova je dodao da je "uglavnom pogrešan odgovor na sankcije" na rusku vojnu kampanju jedan od faktora koji podstiču inflaciju i doprinose globalnoj recesiji.

Mađarska, čija ekonomija u velikoj meri zavisi od nafte i gasa iz Rusije, izuzeta je od zabrane ruske nafte u celoj EU u maju.

Blok je zabranio uvoz nafte morskim putem, ali Mađarska nastavlja da prima robu putem naftovoda.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je prošlog meseca da je Evropa "pucala sebi u pluća" svojim nepromišljenim sankcijama protiv Rusije.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading