RAMPA ZA RUSE! Ova evropska zemlja zatvara granice za RUSKE DRŽAVLJANE! Prvi odgovorili na zahtev Zelenskog!

Autor:

Svet

11.08.2022

14:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Estonija će naredne nedelje zatvoriti granice za ruske državljane sa šengenskim vizama koje je izdala ta zemlja, najavio je danas estonski ministar spoljnih poslova Urmas Rejnsalu.

RAMPA ZA RUSE! Ova evropska zemlja zatvara granice za RUSKE DRŽAVLJANE! Prvi odgovorili na zahtev Zelenskog!

Foto: Tanjug/AP

- Za nedelju dana biće primenjene sankcije za šengenske vize koje Estonija izdaje građanima Rusije. Sankcija znači da će vize ostati na snazi, ali će nosioci viza biti sankcionisani prilikom ulaska u Estoniju, odnosno biće im zabranjen ulazak - rekao je Rejnsalu na konferenciji za novinare.

Naveo je da će od sankcija biti izuzeti zaposleni u diplomatskim misijama u Estoniji i članovi njihovih porodica, osobe koje se bave međunarodnim teretnim i putničkim prevozom i oni koji imaju pravo na slobodno kretanje po zakonu EU, prenosi RIA Novosti.

Od sankcija će biti izuzete i osobe čiji je ulazak u Estoniju neophodan iz humanitarnih razloga, bliski srodnici estonskih državljana i oni koji imaju dozvolu stalnog boravka u Estoniji.

Estonska premijerka Kaja Kalas rekla je u utorak da je neophodno obustaviti izdavanje turističkih viza ruskim građanima i nazvala posetu Evropi „privilegijom, a ne ljudskim pravom“.

Nakon početka rata u ukrajini pojedine evropske zemlje predložile su da se Rusima ograniči izdavanje šengenskih viza.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je pre dva dana zapadne zemlje da zabrane ulazak svim Rusima na godinu dana. Zelenski je u intervjuu za Vašington post ocenio da su najvažnije sankcije zatvaranje granica jer "Rusi oduzimaju tuđu zemlju".

Bonus video:

Komentari (0)

Loading