SVE SE OKRENULO PROTIV ZELENSKOG: Teški dani za ukrajinskog predsednika, PROBLEMI SE MNOŽE

Autor: M. J. - E. S. T.

Vesti

06.08.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slučajno ili ne, ali je sve krenulo naopako posle slikanja za Vog, dok mu sunarodnici ginu, što je naišlo na osudu javnosti.

SVE SE OKRENULO PROTIV ZELENSKOG: Teški dani za ukrajinskog predsednika, PROBLEMI SE MNOŽE

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kao da polako ispušta konce iz ruku. Dok traje 165. dan ruske agresije, problemi se samo množe, od ratišta, pa do političke situacije u samom Kijevu.

Postepeno, ali uporno napredovanje ruske vojske stvara nervozu u vrhu ukrajinske vlasti, pogotovo kod šefa države, koji svakodnevno apeluje na saveznike da sankcijama i teškim naoružanjem pomognu da se preokrene stanje na frontu i povrate okupirane teritorije.

Ono što je svetskoj javnosti upalo u oči jeste da je sve krenulo naopako 27. jula, kada se u prestižnom časopisu Vog pojavila srceparajuća priča s bračnim parom Zelenski. Ovaj potez, koji je trebalo da donese nove simpatije napadnutoj zemlji, međutim, izazvao je sasvim suprotan efekat, ne samo na zapadu, nego i u Ukrajini. "Dok mu narod gine, on pozira", glasio je samo jedan od mnogobrojnih komentara. Posebno je dočekana na nož Olenina izjava da njen suprug pati jer pet meseci nije video svoju decu.

- Neki svoju decu nikad više neće videti, ali nema veze, bitno je da se vi slikate - komentarisali su korisnici društvenih mreža.

Kada se na sve doda i očigledno mirenje Zapada s trenutnim stanjem u Ukrajini, jasno je da Zelenskog čekaju teški dani.

Gubici na prvoj liniji fronta

Zamenik šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe Vadim Skibicki izjavio je da Ukrajina gubi od Rusije na prvoj liniji fronta i da se sada gotovo isključivo oslanja na oružje sa zapada, a da su rezerve granata na izmaku.

Problem su i NATO sistemi, za koje ukrajinski vojnici nisu obučeni, pa je Nemačka skovala plan da istočne članice Alijanse dostave Kijevu rusko ili sovjetsko teško naoružanje, koje Ukrajinci mogu odmah da koriste i za kojih ima dovoljno rezervnih delova.

Međutim, i tu je zapelo: zemlje uključene u takozvanu kružnu razmenu videle su priliku da modernizuju svoje naoružanje, zašta Nemci nisu bili spremni. Na primer, sa Slovenijom se pregovara još od aprila, a dogovora nema jer bi Ljubljana za tenkove T-72, koje je koristila još JNA, zauzvrat da dobije najmodernije pume i leoparde.

Optužbe za ugrožavanje civila

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitro Kuleba

Izveštaj Amnesti internešenela (AI) u kom je Kijev optužen da ugrožava civile odjeknuo je kao grom u Ukrajini. U izveštaju načinjenom posle četvoromesečne istrage, AI je optužio ukrajinsku vojsku za uspostavljanje vojnih baza u školama i bolnicama i pokretanje napada iz naseljenih područja, što je taktika kojom se krši međunarodno humanitarno pravo.

Zelenski je to ocenio kao "pokušaj davanja amnestije terorističkoj državi" Rusiji i prebacivanje odgovornosti s agresora na žrtvu.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba optužio je ovu organizaciju da stvara lažnu ravnotežu tlačitelja i žrtve, zemlje koja uništava stotine i hiljade civila, gradova, teritorija i zemlje koja se očajnički brani.

- Prestanite stvarati ovu lažnu stvarnost, u kojoj je svako pomalo kriv za nešto i počnite sistematski iznositi istinu o tome za šta se Rusija danas zapravo zalaže - dodao je.

Rat oko para s gradonačelnicima

Vašington post je objavio da je izbio ozbiljan sukob između centralne vlasti u Kijevu i gradonačelnika velikih gradova u unutrašnjosti.

Kako javlja američki list, postoji bojazan među lokalnim vlastima da vlada Zelenskog pokušava da marginalizuje gradonačelnike da bi zadržala kontrolu nad pomoći u rekonstrukciji i oslabila sve buduće političke rivale. Nekoliko čelnika je izjavilo da raste zabrinutost jer, usred rata, administracija Zelenskog odustaje od obećanja i planova da ukloni zaostali trag sovjetske ere decentralizacijom vlasti i davanjem više ovlašćenja regionalnim i lokalnim vlastima.

- Autokratske tendencije počinju da se razvijaju u Ukrajini tokom rata - rekao je Boris Filatov (50), moćni gradonačelnik Dnjepra na jugoistoku Ukrajine, i dodao:

- Gradonačelnici su bili na prvoj liniji odbrane gradova i žele veću kontrolu nad načinom na koji se njihove zajednice obnavljaju.

Prijatelj postao veleizdajnik

Javnost je bila poprilično iznenađena kada je Zelenski u jeku rata smenio ključne ljude iz bezbednosti i pravosuđa, šefa obaveštajne službe SBU Ivana Bakanova i generalnog tužioca Irine Venediktove. Razlog, kako je saopšteno, bila je veleizdaja, ali se cela halabuka ubrzo stišala, pa ni od istrage nije bilo ništa.

Nemački Dojče vele je primetio da se "hrabri vođa ponosne nacije pretvorio u patuljka" jer nije preuzeo odgovornost za neuspehe bliskih saradnika. Štaviše, podsetio je da je Bakanova lično Zelenski postavio za šefa SBU uprkos tome što je bio desna ruka Andrije Naumova, koji je tačno dan pre ruske invazije napustio zemlju.

- Bakanov je intimni prijatelj predsednika - znaju se od malih nogu, kasnije su zajedno studirali i postali poslovni partneri u šou-biznisu. Jedini razlog da ga postavi na čelo tajne službe je žeđ Zelenskog za vlašću, želja da neko njemu blizak lično kontroliše SBU. Umesto da prizna da je imenovanje bilo greška, predsednik je suspenzijom prvo pokušao da skrene pažnju - ocenjuje Dojče vele.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marko

26.08.2022 16:27

Da nije bilo Zelenskog ne bi ni bilo rata, svi bi se dogovorili, a ovako cela Evropa ima velikih nepotrebnih problema. Probudite se i okoncajte stradanja nevinog naroda, sklonite Zelenskog, dovedite razumnog politicara koji zna sta treba i kako okoncati rat. Zelenski je toliko zaduzio Ukrajinu da ne mogu tri buduce generacije otplatiti dug.