HRVATI NE VERUJU! Orban sa diskutabilnom majicom letovao u Dalmaciji, izazvao buru na mrežama (FOTO)

Autor: Republika

Svet

27.08.2022

13:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Predsednik Vlade Mađarske uhvaćen je kako letuje u Dalmaciji, međutim njegova majica je izazvala salvu komentara.

HRVATI NE VERUJU! Orban sa diskutabilnom majicom letovao u Dalmaciji, izazvao buru na mrežama (FOTO)

Foto: Printscreen/Facebook

Godišnji odmor Viktora Orbana, koji se odmara na hrvatskim otocima u Dalmaciji, ušao je u četvrtu nedelju, što se vidi i po opuštenom i dosad neviđenom izdanju mađarskog premijera. Prvi put je uhvaćen s bradom, a uz naočare i kapu neprepoznatljiv je i za svoje sunarodnjake. Ipak, prepoznao ga je šef spoljnopolitičkog odbora Zolt Nemet te su se fotografisali.

Lokacija susreta nije otkrivena, ali se može zaključiti iz odraza na njihovim naočalama: Zaklopatica, preciznije njena luka, na otoku Lastovu. Orbanova majica izazvala je veliku pažnju: mnogi su prikazanu kartu upoređivali sa svetskim državama, tvrdili da je Rusija ili SAD, i iz toga izvlačili političke komentare, dok upućeniji nisu malo bolje pogledali i prepoznali - Lastovo.

Viktor Orban godišnje odmore redovno provodi u Hrvatskoj, što je tradicija s medenog meseca sa suprugom. Iako je tada destinacija bila Istra, zadnjih godina bira dalmatinske otoke, pa je tako krstario Jadranom i za vreme pandemije koronavirusa kad je Mađarima poručio: Više Balatona, manje mora, ali kasnije i da Mađari moraju otići na more inače se osećaju kao u kavezu. Ovogodišnji  odmor u Hrvatskoj Orban je počeo u prvoj nedelji avgusta, nakon povratka iz SAD-a gde je sudelovao na konferenciji konzervativaca.

Vojnim avionom je sleteo je na Brač, potom je posetio Hvar, gde je večerao s hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem, a onda i Vis. Tamo mu nije sve išlo kako treba - pokvario mu se gumenjak pa su njega, suprugu i telohranitelja odvukli do uvale Rukavac.

Najnovije odredište je Lastovo, gde je uhvaćen kamerom u opuštenom, letnjem izdanju. Teško hrvatski Jadran izlazi Orbanu iz glave, posebno kad je reč o tzv. Velikoj Mađarskoj.  Karta Mađarske pre Trianonskog mirovnog sporazuma, potpisanog 1920. između Saveznika i Mađarske u palači Trianon u Versaillesu, po čijim je odredbama Mađarska izgubila dve trećine teritorija koji je podeljen između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca te Rumunije,  i dalje visi u sedištu Orbanove stranke.

Povremeno se taj problem aktueliše - tako je Orban otvorio spomenik povodom stogodišnjice potpisivanja Trianonskog sporazuma. Na jednoj od ploča na spomeniku natpis je  “Rijeka - Na more Mađari!".  Poslednji incident bio je ove godine kad je mađarski premijer poručio "Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku", misleći, naravno, na Jadran i Rijeku.

Komentari (0)

Loading