ORBAN UPOZORAVA SRBIJU: Doći će stotine hiljada migranata kod vas!

Autor:

Svet

28.07.2022

15:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrija i Mađarska žele da pomognu Srbiji u zaštiti njenih južnih granica od ilegalne migracije.

ORBAN UPOZORAVA SRBIJU: Doći će stotine hiljada migranata kod vas!

Foto: Tanjug/AP

Viktor Orban

Ovo je saopšteno na konferenciji za novinare u Beču, kojoj su prisustvovali austrijski kancelar Karl Nehamer i mađarski premijer Viktor Orban.

- Mi smo vaši kapetani na mađarsko-srpskoj granici, jer ako je ne štitimo, doći će stotine hiljade migranata kod vas. Mi bismo voleli da ne moramo to da radimo i da Srbija može sama da štititi svoju južnu granicu. U interesu svih je da Srbija što je moguće bolje može da štiti svoju južnu granicu - kazao je Orban.

On je najavio da će biti organizovana konferencija sa Srbijom s ciljem bolje zaštite južnih srpskih granica od ilegalne migracije, prenosi Sputnjik.

Cilj te konferencije bio bi da se pomogne Srbiji u boljoj kontroli južne granice, a o predlozima će, kako je dodao Orban, obavestiti i Brisel.

Nehamer je rekao da je prihvatio predlog mađarskog kolege o održavanju zajedničke konferencije sa Srbijom kako bi se smanjio pritisak ilegalne migracije.

Podsetio je da je u Austriji značajno porastao broj tražioca azila, i da je neophodno da se u zaustavljanju ilegalne migracije mora sarađivati sa Mađarskom i Srbijom.

Svetski dan izbeglica obeležen je 20. juna, kada je i saopšteno u koj meri migratorni talasi utiču na dolazak migranata većinom iz Azije i Afrike u Srbiju.

Prema podacima Komeserijata za izbeglice i migracije, taj broj se povećao za 55 odsto.

U centrima za azil i prihvatnim centrima Komesarijata za izbeglice i migracije smešteno je ukupno 5.082 migranta iz tih delova sveta, a prema nacionalnoj strukturi, najviše ih je iz Avganistana, Sirije, Pakisatna, Burundija i Bangladeša, dok su procene da se izvan centara nalazi njih još oko 2.000.

Što se ukrajinskih izbeglica tiče, Komesarijatu za izbeglice i migracije se, preko poverenika u 78 opština i gradova u Srbiji, za pomoć do sada obratilo njih 2.020 koji su u privatnom smeštaju.

Njima, kao i onima koje su radnici Komesarijata dočekivali na graničnim prelazima, podeljeno je do sada više od 20.000 paketa pomoći u hrani i proizvodima za higijenu.

Za one koji nemaju smeštaj, Komesarijat je obezbedio trajni prihvat u Centru za azil u Vranju, u kome je danas 71 lice, najviše žena sa decom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading