DODIK ISKRITIKOVAO CENTRALNU BANKU: Investirali su 15 milijardi KM u inostranstvo, a taj novac je mogao da doprinese sanaciji energetske krize

Autor:

Svet

28.07.2022

13:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U zadnjih nekoliko godina, kaže, kamatne stope na to su bile negativne, što znači da je ova banka dala novac inostranstvu i još im za to plaćala kamatu.

DODIK ISKRITIKOVAO CENTRALNU BANKU: Investirali su 15 milijardi KM u inostranstvo, a taj novac je mogao da doprinese sanaciji energetske krize

Foto: Tanjug/AP

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, izjavio je danas da Centralna banka (CB) BiH ima više od 15 milijardi KM investiranih u inostranstvu i naveo da bi taj novac mogao da se investira u domaće obveznice i tako doprinese sanaciji energetske krize i uloži u druge privredne aktivnosti u BiH.

- Centralna banka BiH ima investiranih preko 15 milijardi KM u inostranstvu, od čega je oko 11 milijardi maraka investirano u obveznice evropskih zemalja, najviše u Nemačkoj i Francuskoj - naveo je Dodik na Tviteru.

U zadnjih nekoliko godina, kaže, kamatne stope na to su bile negativne, što znači da je ova banka dala novac inostranstvu i još im za to plaćala kamatu, prenosi RTRS.

Očito je, navodi Dodik, da Centralna banka BiH može da finansira druge države, a samo ne može investirati u obveznice BiH i entiteta, čime se šalje loša poruka investitorima.

- Devizne rezerve služe kao pokriće za konvertibilne marke i ukoliko bi neka od ovih zemalja odlučila da blokira sredstva koja je dobila od BiH, bio bi srušen monetarni sistem BiH - istakao je Dodik.

Navodi da je Centralna banka BiH od kamata zaradila preko 500 miliona evra, što je za toliko više nego što je potrebno za pokriće konvertibilnih maraka.

Izmenama Zakona o Centralnoj banci BiH moglo bi se emitovati konvertibilnih maraka i za taj novac kupiti domaće obveznice, te tako doprineti saniranju energetske krize i uložiti u druge privredne aktivnosti u BiH. Ako sad nije vrijeme za tako nešto - kada će biti? uputao je Dodik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading