PRAVA SLIKA I PRILIKA "SUŽIVOTA" U BiH!? Evo kako je novinar na JAVNOM SERVISU BiH nazvao ćirilicu u programu UŽIVO! BRUKA! (VIDEO)

Autor:

Svet

08.07.2022

20:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dodik je naveo da veruje da bi, da je kojim slučajem novinar Srbin, a predmet ismejavanja latinica, taj novinar već bio suspendovan.

PRAVA SLIKA I PRILIKA "SUŽIVOTA" U BiH!? Evo kako je novinar na JAVNOM SERVISU BiH nazvao ćirilicu u programu UŽIVO! BRUKA! (VIDEO)

Foto: Printskrin/Youtube/BHRT

Novinar Javnog servisa Bosne i Hercegovine (BHRT) Elvir Bucalo nazvao je danas ćirilično pismo "hijeroglifima" i izazvao niz reakcija javnosti i kod političara iz Republike Srpske.

- Za one koji nisu mogli pročitati ove hijeroglife, ja ću vam pročitati - BHT1 uživo - rekao je Bucalo, na početku te emisije.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da je Bucalo, koji je ćirilicu nazvao hijeroglifima, demonstrirao kako izgleda "suživot" u BiH.

Dodik je naveo da veruje da bi, da je kojim slučajem novinar Srbin, a predmet ismejavanja latinica, taj novinar već bio suspendovan.

- Zahvalan sam mu što je pokazao ono o čemu godinama govorim. Muslimanski nacionalizam razara sve u BiH - naveo je on na svom Tviter nalogu.

 

 

Generalna sekretarka Partije demokratskog progresa (PDP) i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mira Pekić izjavila je da Bucalo treba i mora da se javno izvini srpskom narodu i da snosi odgovornost na BHRT-u.

- Ovim teškim ispadom se još jednom potvrdjuje da je ovaj 'javni servis' neuspešan projekat i da ne odražava ravnopravnost konstitutivnih naroda i jezike u službenoj upotrebi - navela je Pekić.

Ona je istakla da očekuje reakciju rukovodstva BHRT-a i disciplinski postupak za novinara Elvira Bucala.

Pekić je dalje rekla da je posle progona srpskih kadrova i višegodišnjeg spornog informativnog programa na BHRT-a "ovaj čin ismejavanja ćirilice kap koja je prelila čašu".

- Srpski narod koji piše ćirilicom, govori srpskim jezikom i pristao je da finansira ovakvu RTV koja prihvata dejtonsku BiH i Republiku Srpsku kao realnost, a trenutno BHRT to očigledno nije. Izgleda da zajednički život i poštovanje svih naroda ne žele oni koji najvišepričaju o tome -  naglasila je ona.

Pekić je naglasila da treba redefinisati odnose u vezi sa tom tematikom, od finansiranja javnih servisa do uredništva.

- Ili će biti dogovor i uvažavanje svih naroda ili nam takav javni servis nije potreban - naglasila je Pekić.

Predsednik Upravog odbora BHRT-a je Rajko Radovanović i na tu funkciju ga je imenovao Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading