Ajkule napadale i ubijale i u Hrvatskoj i Crnoj Gori! U Jadranu žive 54 vrste! Poslednji stradao Nemac, Slovenac preživeo!

Autor:

Svet

05.07.2022

10:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon dve žrtve ajkula u Egiiptu i jednog napada na obalama Njujorka, deluje kao da ovi morski stanovnici nikada nisu bili aktivniji.

Ajkule napadale i ubijale i u Hrvatskoj i Crnoj Gori! U Jadranu žive 54 vrste! Poslednji stradao Nemac, Slovenac preživeo!

Foto: commons.wikimedia.org/Pterantula (Terry Goss)

Austrijanka je napadnuta nedaleko od obale u Hurgadi, a ubrzo blizu tog mesta pronađeno je i telo rumunska državljanke.

Turisti su nakon ovih napada bili uznemireni, a vlasti Egipta su u ovom delu zatvorile more na tri dana.

Takođe, zvaničnici okruga Safolk zatvorili su plažu na Long Ajlendu za kupanje nakon, kako su naveli, napada ajkule bez presedana u kojem je povređen spasilac.

Posle ovih napada, ne možemo a da se ne zapitamo ima li ajkula u Jadranskom moru i koliko nam je tu bezbedno kupanje?

U balkanskim vodama Jadrana je do sada zabeleženo deset slučajeva napada ajkula na ljude, od kojih je šest sa smrtnim posledicama, navodi splitska Slobodna Dalmacija.

U Hrvatskoj stradao Nemac

Republika

Foto: Printskrin/Youtube/DzulakaBumba

Ajkula

 

Poslednji smrtonosni napad ajkule dogodio se 1974. kod Lokve Rogoznice kod Omiša, hrvatskog grada u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ajkula je napala Rolfa Šnajdera (21), Nemca, koji je tada izgubio nogu i iskrvario na plaži.

Od tada je zabeležen još samo napad na slovenskog ronioca Damjana Peseka kod Visa blizu uvale Stončice, 2008. godine.

Morski pas ga je zgrabio za levu nogu i gotovo je odgrizao. Do kosti mu je rastrgao mišić potkolenice, teško povredio arteriju i živce koji drže i pokreću stopalo. Pesek je bio vojni specijalac i instruktor ronjenja Slovenske vojske. Nakon napada je ostao doživotni invalid. Pesek je oko Visa ronio s podvodnom puškom, a morskog psa je verovatno privukla krv ribe koju je imao zakačenu o pojas.

Hrvatski stručnjak za morske pse dr. sc. Alen Soldo za Slobodnu Dalmaciju naglašava kako ljudi nisu uopšte primamljiv plen ajkulama. Najčešće se napadi dogode zbog greške jer psi osete krv od ulovljene ribe, a ima slučajeva kad ronioci žele da dodirnu ajkulu, povlače je za rep, a onda se to kobno završi.

Od ajkule u Budvi stradao student iz Čačka

Republika

Foto: printscreen

Spomen ploča na mestu gde je Stevan nastradao

 

Jedini poznati napad ajkule na čoveku u crnogorskom primorju dogodio se 13. jula, davne 1955. godine. Tri mladića odveslala su drvenom barakom ka Budvi iz pravca Jaza, gde su su letovali u koloniji studenata. Prekrasn voda na ovom neobičnom prostoru mamila ih je na kupanje.

Prvi u vodu je uskočio dvadesetjednogodišnji student elektrotehnike iz Čačka – Stevan Stevica Tomašević i ubrzo nakon toga bio je napadnut. Od strahovitog ugriza morske nemani mladić je bio gotovo prepolovljen.

Lokalni ribari su tvrdili kako je Tomaševića napala velika bela ajkula koju je primetila i mornarička straža, pokušavajući bezuspešno da je ulovi. Prema navodima, ajkula je bila dugačka skoro sedam metara.

Ajkule u Jadranskom moru

Republika

Foto: unsplash.com

Ajkula

 

Istraživanja su pokazala da u Jadranskom moru živi 54 vrsta ajkula.

Prema Institutu Plavi svijet, svim ajkulama je zajednički spor rast, kasno polno sazrijevanje, dug životni vijek i niska stopa reprodukcije, što ih čini izuzetno osjetljivim na antropogene faktore kao što je ribolov.

Pored toga, ajkule su poznate po svojim fantastičnim čulima. Imaju izuzetno razvijeno čulo mirisa i mogu namirisati kap krvi u morskoj vodi u koncentraciji 1:1000000.

Takođe imaju izuzetno veliko vidno polje, s obzirom na to da većina ajkula ima oči postavljene sa strane glave.

A kako se treba ponašati ako vas napadne ajkula pročitajte ovde. 

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading