RIK objavio konačne rezultate izbora: VUČIĆEVA LISTA DOMINIRA, u Skupštini i Zavetnici i MUFTIJIN AMANET

Autor:

Vesti

05.07.2022

10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

RIK je objavio konačne rezultate parlamentarnih izbora.

RIK objavio konačne rezultate izbora: VUČIĆEVA LISTA DOMINIRA, u Skupštini i Zavetnici i MUFTIJIN AMANET

Foto: Shutterstock

Glasačka kutija

Na današnjoj sednici Republičke izborne komisije (RIK) utvrđeni su konačni rezultati parlamentarnih izbora i dostavljeni Skupštini, i od tada teče rok za formiranje novog saziva parlamenta, koji ističe 4. avgusta.

RIK objavio konačne rezultate izbora: Lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", osvojila 120 mandata, "Ujedinjeni za pobedu Srbije" 38, a lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" 31 mandat.

Stranka vojvođanskih Mađara (SVM) imaće pet poslanika u parlamentu.

U parlamentu će poslanike imati ukupno 26 stranaka i udruženja građana.

U Skupštinu ulazi i koalicija NADA sa 15 poslaničkih mesta, "Zavetnici" sa 10 mandata, kao i manjinska lista "Muftinijin amanet" sa tri poslanika.

- Nakon što se konstituiše parlament, zakonski rok za formiranje nove Vlade Srbije je 90 dana, a krajnji datum za to je početak novembra - objasnio je direktor RIK Vladimir Dimitrijević.

On je podsetio da je na parlamentarnim izborima učestvovalo 19 izbornih lista, od kojih je 12 prešlo cenzus – sedam stranaka i udruženja građana i pet lista manjina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading