PROTIV ŠMITA SAD I BAKIR I MILANOVIĆ: Visoki predstavnik u BiH nikome ne valja

Autor:

Svet

26.07.2022

04:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle političkih predstavnika Srba, pre svih Milorada Dodika, protiv visokog predstavnika u BiH izjasnili su se i Hrvati i muslimani..

PROTIV ŠMITA SAD I BAKIR I MILANOVIĆ: Visoki predstavnik u BiH nikome ne valja

Foto: printskrin

Predsednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da je ponovo upozorio visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da ne nameće izmene izbornog zakona u BiH bez konsultacije s parlamentom i parlamentarnim strankama.

- Poručio sam mu da to ne radi jer je to političko minsko polje i može naštetiti funkcionisanju Federacije BiH ako to uradi - rekao je Izetbegović.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Bakir Izetbegović

Naveo je da je i juče razgovarao sa Šmitom:

- Visoki predstavnik u BiH je tu da bi štitio Dejton, a nipošto da bi nametao rešenja do kojih mi nismo uspeli da dođemo kroz niz pregovora koji su se protegli kroz celu prošlu godinu, a naročito promena u veoma osetljivoj sferi međunacionalnih i stranačkih balansa i balansa uticaja stranaka koje pripadaju etnocentričnim i građanskim opcijama.

Republika

Foto: Tanjug/HINA/ EDVARD SUSAK

Zoran Milanović

I hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je da se, "nažalost, mora složiti sa Srbima u BiH i srpskim članom predsedništva BiH Miloradom Dodikom da Šmit nije imenovan u Savetu bezbednosti".

Za razliku od njega predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković je rekao i da Hrvatska podržava, prema onom što je video, nameru Šmita da nametne odluku o izmeni izbornog zakona BiH.

Zakucavanje propasti

Republika

Foto: Tanjug/AP

Milorad Dodik

Dodik je nekoliko puta isticao da Šmit nema legalitet visokog predstavnika jer ga nije imenovao Savet bezbednosti UN, te da zbog toga nema ni "bonska ovlašćenja", koja omogućavaju nametanje odluka.

Naveo je da BiH ne postoji kao suverena država i da je propala.

- Šmitova odluka predstavlja zakucavanje te propasti od neodgovornih osoba i struktura - ocenio je Dodik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ja

26.07.2022 06:34

A kad Srbima nameće onda je to u redu...