EVROPSKU UNIJU ČEKA DESET UŽASNIH ZIMA: Dramatično upozorenje stiglo iz Brisela, traži se "zaustavljanje ludila"!

Autor:

Svet

30.08.2022

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tine van der Straten poručila da je potrebno hitno delovati, a austrijski kancelar Karl Nehamer pozvao na "zaustavljanje ludila na tržištu energenata".

EVROPSKU UNIJU ČEKA DESET UŽASNIH ZIMA: Dramatično upozorenje stiglo iz Brisela, traži se "zaustavljanje ludila"!

Foto: Tanjug/AP

Tine van der Straten, belgijska ministarka energetike, upozorila je da će se zemlje članice Evropske unije suočiti s "pet do deset užasnih zima" ako se ništa ne učini po pitanju smanjenja cena prirodnog gasa.

BBC navodi da su sve brojniji pozivi da se ograniče cene gasa u celoj EU i da se ona formira odvojeno od cene električne energije.

Navodi se da se države Unije bore s ogromnim poskupljenjem energenata od kada je Rusija, ključni snabdevač Evrope gasom, izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru.

Zemlje koje podržavaju Ukrajinu pokušavaju da smanje uvoz ruskog gasa i nafte. Rusija, koja je prošle godine isporučila Evropskoj uniji 40 odsto ukupnih količina gasa, odgovorila je ograničenjem isporuka.

Republika

Foto: www.profimedia.rs/Tanjug/AP

 

 

Van der Stratenova, koja je inače članica stranke Zelenih u Belgiji, napisala je na Tviteru da je potrebno hitno zamrznuti cene gasa u Evropi, dodavši da je veza između cena gasa i struje veštačka i da su tu potrebne promene.

- Narednih od pet do deset zima biće užasne ukoliko ne uradimo nešto. Moramo delovati na izvoru problema, na evropskom nivou i raditi na zamrzavanju cena gasa - tvitovala je belgijska ministarka.

AFP navodi da su cene struje porasle u Evropi i ove nedelje su dostigle rekordne vrednosti. U Nemačkoj je ugovor za električnu energiju za godinu unapred dostigao 995 evra po megavat-satu, dok je u Francuskoj porastao na 1.130 evra. Ovo je više od desetostrukog povećanja u obe zemlje u odnosu na prošlu godinu.

- Moramo da zaustavimo ovo ludilo koje se trenutno dešava na tržištima energenata - rekao je austrijski kancelar Karl Nehamer i dodao da "cene struje moraju da padnu".

On je pozvao EU da odvoji cene struje i gasa.

- Ne možemo da dozvolimo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da određuje evropsku cenu struje na dnevnom nivou - naveo je Nehamer.

Nemcima cilj 85 kapaciteta gasa

BBC navodi da Nemačka, koja je bila najveći uvoznik ruskog gasa u 2020, pokušava da poveća sopstvene rezerve gasa pre zime uprkos tome što je Rusija smanjila isporuke.

Zvanični cilj je da do oktobra napuni kapacitete gasa do 85 odsto, a vicekancelar Robert Habek, koji je i ministar ekonomije, procenio je da bi taj cilj od 85 odsto mogao da bude dostignut već početkom septembra.

EU odlučuje o zabrani ulaska ruskim turistima

Ministri spoljnih poslova EU će danas razgovarati o apelu Ukrajine da se ruskim turistima zabrani poseta Evropi, što je podelilo države EU, pa su se neki unapred složili s tom idejom, dok se drugi žestoko opiru, plašeći se da će zatvoriti vrata i Rusima koji beže iz svoje zemlje.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Euraktiv navodi da su neke od zemalja koje su susedi Rusije već uvele zabranu ili ograničavanje vize za Ruse, ali zabrana na nivou EU još nije na snazi.

Misija IAEA ove nedelje u ukrajinskoj nuklearki Zaporožje

Rafael Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), izjavio je juče da je misija te agencije u ukrajinskoj nuklearki Zaporožje spremna i potvrdio da će ove nedelje stići u elektranu koja je pod kontrolom proruskih snaga.

- Moramo zaštititi bezbednost najvećeg nuklearnog objekta u Ukrajini i Evropi - napisao je Grosi na Tviteru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading