MORAMO ZAUSTAVITI LUDILO: Austrija ZAHTEVA da se na nivou EU ograniče cene struje

Autor:

Svet

28.08.2022

17:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrijski kancelar Karl Nehamer podupire ograničenje na nivou Evropske unije za cene električne energije, objavio je u saopštenju njegov kabinet.

MORAMO ZAUSTAVITI LUDILO: Austrija ZAHTEVA da se na nivou EU ograniče cene struje

Foto: Tanjug/AP

Karl Nehamer

Austrijska vlada predvođena konzervativcima isprva je bila skeptična prema ideji ograničavanja cena električne energije, ali se za nju zagrejala kako su cene nastavile rasti.

"Moramo konačno zaustaviti ludilo koje se događa na energetskim tržištima. A to se može dogoditi samo kroz evropsko rešenje", navodi se u saopštenju Nehamerove reči, te dodaje da će kancelar nastojati razuveriti one članice EU-a koje se protive takvom rešenju, prenosi Index.

- Napokon se nešto mora dogoditi. Ovo se tržište neće samo regulisati u svom sadašnjem obliku. Pozivam svih 27 članica EU-a  da zajednički hitno zaustave ovu eksploziju cena.

Zavisnost od ruskog plina

Austrija uveliko zavisi od ruskog plina, posebno u industriji i grejanju, a pre rata u Ukrajini oko 80 posto ukupne količine plina bilo je iz Rusije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Plin

Većina električne energije, međutim, dolazi iz obnovljivih izvora energije, a u austrijskoj javnosti raste nerazumevanje tržišnog sastava u kojem su cene plina i struje usko povezane.

Tržišna cena električne energije mora se sniziti i odvojiti od plina kako bi se približila stvarnim troškovima proizvodnje, rekao je Nehamer.

- Ne možemo dopustiti (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu da svakodnevno utvrđuje cene električne energije - dodao je.

Češka, koja preseda EU-om, predložiće izvanredni sastanak Veća za energetiku EU-a što je pre moguće zbog skoka cena energije, rekli su u petak članovi češke vlade koji nastoje izgraditi evropsku potporu za ograničenja cena energije.

U izjavi Nehamerove kancelarije stoji da će se zalagati za održivi model koji se može brzo implementirati. Dodaje se da je o tom pitanju razgovarao s češkim i nemačkim kolegama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading