"KRALJ KOKAINA" PREDAT ITALIJANSKOJ POLICIJI: Umetnik bekstva stigao u Rim!

Autor:

Svet

07.07.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roko Morabito, jedan od najtraženijih ljudi u Italiji, a poznatiji kao "Kralj kokaina Milana", izručen je iz Brazila, u kome se krio. U maju prošle godine uhapšen je u zajedničkoj akciji brazilske i italijanske policije.

"KRALJ KOKAINA" PREDAT ITALIJANSKOJ POLICIJI: Umetnik bekstva stigao u Rim!

Foto: MUP Srbije

Roko Marabito (55), osuđen je na kaznu od 30 godina zatvora zbog trgovine narkoticima. Nakon što je decenije proveo u bekstvu krijući se iza lažnog identiteta u Južnoj Ameriji, policija mu je ušla u traj prošle godine u Žoao Pesoa, gradu na severoistoku Brazila. Pored njega uhapšen je još jedan član mafijaške grupe "Ndrangeta", Vinčenco Paskuin, koji je osuđen na 17 godina zatvora. 

"Kralj kokaina" i umetnik bekstva 

Rođen u kalabrijskom gradu Afriko i sa porodičnim vezama sa mafijaškim šefom Đuzepeom Morabitom, Roko Morabito je postao ključna figura u 'Ndrangeti, rasprostranjenoj kriminalnoj mreži koja kontroliše veći deo trgovine kokainom u Italiji i šire.

Foto: MUP/printscreen

Ilustracija/Hapšenje

Kao mladić, Morabito je ubrzo stekao ime kao plodni trgovac drogom u Milanu, uspostavljajući ključne rute za šverc kokaina iz Južne Amerike u italijanski grad.

Oštro obučen u odela sa duplim kopčanjem, često se mogao videti kako se meša sa gradskim džet setom i ubrzo je došao u centar pažnje italijanske policije, koja ga je stavila pod prismotru.

Snimljen je kako pokušava da posreduje u dogovorima o uvozu više od tone kokaina iz Južne Amerike, ali je nestao ubrzo nakon toga.

Zamalo utekao 

Policija misli da je pobegao u Brazil, gde je živeo pod lažnim imenom Fransisko Kapeleto. Odatle se preselio u susedni Urugvaj, gde je živeo u odmaralištu Punta del Este najmanje 13 godina.

Dok je iznajmljivao luksuznu kuću, puneći je umetničkim delima, komšije su pričale da je vozio skroman automobil i tek kada je priredio raskošnu zabavu za ćerkin rođendan, saznali su za njegovo bogatstvo.

Foto: www.profimedia.rs

Ilustracija/Kokain

Trenutak koji je predstavljao prekretnicu je kada je Morabito prijavio svoju ćerku u školu pod njenim pravim imenom, policija ga je stavila pod nadzor. U septembru 2017, kada se Morabito preselio u hotel u prestonici Montevideu, nakon što se posvađao sa suprugom, policija je otrkrila.

Među njegovim stvarima pronašli su pištolj, 13 mobilnih telefona i 150 Morabitovih fotografija veličine pasoša u različitim oblicima.

Međutim, njegovi dani u bekstvu još nisu bili gotovi. On je 2019. godine, nakon što je proveo dve godine u zatvoru čekajući izručenje Italiji, pobegao zajedno sa još trojicom zatvorenika kroz rupu na krovu.

Kao deo multinacionalne policijske operacije pod vođstvom Interpola u cilju borbe protiv 'Ndrangete, on je konačno ušao u trag do hotela u gradu Žoao Pesoa 2021.

Brazilski federalni vrhovni sud odobrio je njegovo izručenje Italiji prošle nedelje, prenosi BBC. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading