RUSKO ORUŽJE NAPRAVLJENO OD AMERIČKIH DELOVA: Istražitelji koji su posetili Ukrajinu otkrili neočekivano

Autor:

Svet

03.06.2022

16:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ključni tehnološki delovi oružja sastavljeni su od komada proizvedenih u kompanijama sa sedištem u SAD i EU.

RUSKO ORUŽJE NAPRAVLJENO OD AMERIČKIH DELOVA: Istražitelji koji su posetili Ukrajinu otkrili neočekivano

Foto: Tanjug/AP

Istražitelji koji su posetili Ukrajinu su razmontirali rusko oružje i otkrili nešto neočekivano.

"Kada smo demontirali zaplenjeno rusko oružje pronađeno u Ukrajini, otkrili smo da su njegovi ključni tehnološki delovi sastavljeni od komada proizvedenih u kompanijama sa sedištem u SAD i EU. To uključuje poluprovodnike, mikročipove, antene i drugu opremu, američku municiju i vojnu opremu", zaključili su istražitelji nakon jednonedeljne posete Ukrajini. Za rastavljanje opreme na najsitnije delove koristili su specijalne dodatke, lupe, šrafcigere.

"Napredno rusko oružje i komunikacioni sistemi su napravljeni korišćenjem zapadnih čipova", rekao je za Njujork tajms Damjan Spliters, jedan od istražitelja iz Conflict Armament Research.

Američki zvaničnici dugo su hvalili zapadne zemlje zbog snabdevanja ostatka sveta naprednom tehnologijom i municijom. Ali nakon napada na Ukrajinu, SAD su se suočile sa činjenicom da je napredno oružje koje koriste ruske snage proizvedeno zahvaljujući američkim inovacijama.

Iako su tehnologiju razvile američke i evropske kompanije koje su zabranile njihov izvoz u Rusiju, veliki deo njihovih proizvoda se već nalazi u Rusiji. Zabrana uvoza otežava sposobnost Rusije da proizvodi novo oružje koje bi zamenilo ono uništeno u ratu. U četvrtak je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena najavila dalje sankcije na granici sa Rusijom i Belorusijom, dodajući 71 organizaciju na vladinu listu koja želi da spreči dalju prodaju napredne tehnologije.

Poteškoće u nabavci

Visoki američki zvaničnici rekli su Njujork tajmsu pod uslovom anonimnosti da je Rusija imala poteškoća u nabavci mikročipova za dopunu zaliha precizne municije nakon što je Zapad uveo ograničenja na izvoz poluprovodnika, računara, lasera, telekomunikacione opreme i druge robe.

"Naš izvoz u Rusiju u kategorijama u kojima imamo kontrolu izvoza, uključujući poluprovodnike, pao je za više od 90 odsto od 24. februara", rekla je američka sekretarka za trgovinu Đina Raimondo. Rusija je prestala da objavljuje mesečne trgovinske podatke od invazije, ali carinski podaci pokazuju da su isporuke osnovnih delova i komponenti naglo pale.

Prema podacima koje je prikupio Metju C. Klajn, ekonomski istraživač koji prati efekat kontrole izvoza, ruski uvoz industrijskih proizvoda iz devet velikih ekonomija za koje su dostupni podaci pao je za 51 odsto u aprilu u odnosu na prosek za septembar 2021. do februara 2022. godine. Rusija je jedan od najvećih svetskih izvoznika oružja, posebno u Indiju, ali se njena industrija u velikoj meri oslanja na uvozne sirovine.Trećina opreme koju Rusija uvozi dolazi iz SAD, Evrope, Japana, Tajvana ili Australije, koje su uvele sankcije Moskvi.

Američki zvaničnici kažu da je, uz niz drugih sankcija koje zabranjuju ili obeshrabruju trgovinske odnose, izvozna kontrola bila veoma efikasna. Ukazali su na ruske fabrike tenkova koje su otpuštale radnike i bore se sa nedostatkom delova. Američka vlada je takođe primila izveštaje da ruska vojska pokušava da pronađe delove za satelite i naočare za noćno osmatranje, kažu zvaničnici.

Tehnološke sankcije su takođe nanele štetu ključnim drugim ruskim industrijama, poput proizvodnje nafte i gasa. Ali analitičari smatraju da će najveće posledice trgovinskih barijera početi da se osećaju tek na jesen. Iako proukrajinske zemlje nastavljaju da usvajaju sankcije protiv Kremlja kao odgovor na njegovu agresiju, ruska ekonomija je do sada izbegavala težak kolaps zahvaljujući kontroli kapitala i rastućim kamatnim stopama. Šef ruske centralne banke upozorio je da će se zemlja verovatno suočiti sa strmim ekonomskim padom jer joj ponestaju zalihe uvezene robe i delova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading