RAT U UKRAJINI - ORUŽJA SMRTI: Evo koje oružje koristi Rusija, a sa čim se brani Ukrajina! DETALJNA ANALIZA! (VIDEO)

Autor:

Svet

25.05.2022

11:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Puna tri meseca oči svetske javnosti uprte su ka Ukrajini nakon što je Rusija 24. febuara otpočela invaziju na tu zemlju.

RAT U UKRAJINI - ORUŽJA SMRTI: Evo koje oružje koristi Rusija, a sa čim se brani Ukrajina! DETALJNA ANALIZA! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Izveštaji medija u svetu uglavnom se baziraju na krucijalnim podacima sa fronta, izjavama političara i državnika i jedne i druge strane, prongozama kako bi rat mogao da se završi i kako će svet nakon toga izgledati...

Ipak, ne tako brojni su izveštaji o tome koje se oružje koristi u Ukrajini, da li je Rusija upregla najveći deo svoje vojne sile, kao i koje je naoružanje kojim Ukrajina može da se brani.

Tim povodom Republika je, koristeći se i Zapadnim i Istočnim izvorima napravila mini-istraživanje o naoružanju koje koriste zaraćene strane.

Rusko naoružanje

Kindžal - Rakete razorne moći

Prema dostupnim izveštajima, Rusija je u napadu na Ukrajinu koristila "kindžal" hipersonične rakete, koje su uglavnom bile lansrirane iz vazduha. Ove rakete koje mogu da putuju 5 puta brže od brzine zvuka uglavnom su nosili avioni MIG-31 i najviše su bili korišćeni na samom početku invazije.

Rakete su dužine 8 metara i što je mnogo važnije, dometa od oko 2.000 kilometara.

Iskander balistilčke rakete

Udarna igla ruskog napada na Ukrajinu. Iskander balističke rakete mogu da pogode mete na udaljenosti od 500 kilometara, i prema izveštajima iz Kijeva, Rusija ih je koristila i za napade na škole, bolnice i stambene objekte.

Vakumske bombe

Ukrajinci su u više navrata na društvenim mrežama objavljivali snimke za koje se tvrdi da je reč o eskplozijama vakumskih bombi, što je zvanična Moskva negirala.

Ovo bombe, koje se još nazivaju termobaričkim bombama, jedne su od najbrutalnijih oružja ikada napravljenih. 

Bombe su punjene eksplozivnom i hemijskom mešavinom, koja pri eksploziji izaziva nadzvučne talase.

Ratna avijacija i tenkovi

Prema podacima dostupnim u Zapadnim medijima, Rusija je, naročito na početku invazije na Ukrajinu, koristila Suhoje 34 i 27.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Kada je reč o tenkovima, ono što je poznato je da su Rusi koristili tenk T-72C1, kao i tenk T-90A i tenkovi  T-72B, T-72BA, T-72BZ.

Fosforne bombe

Zvanični Kijev optužio je Moskvu da je u bici za Mariupolj, što je bez sumnje najveća bitka koja je do sada vođena, koristila i zabranjene fosforne bombe.

Moksva je ove optužbe kategorično odbacila.

Ukrajinsko naoružanje

Sa druge strane, već na samom početku rata, Ukrajina je od saveznika sa Zapada tražila moderno naoružanje kojim bi mogla da parira Moskvi.

Molbe koje je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski slao u vodeće Zapadne prestonice mahom su uslušene pa je u Ukrajinu stiglo naoružanje koje je znatno usporilo ruske ratne operacije.

Barjaktar TB2

Po oceni mnogobrojnih vojnih stručnjaka, bespilotna letelica - takozvani dron - Bajraktar TB2, u najvećoj mogućoj meri uticao je na to da zvanična Moskva promeni vojnu doktrinu i strategiju napada na Ukrajinu.

Reč je o letelici koja nosi laserski vođene bombe i dovoljno je mali da se može nositi u kamionu s ravnim platformama, a košta samo delić sličnih američkih i izraelskih dronova. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Ova letelica koja je proizvedena u Turskoj može u vazduhu da ostane i do 27 sati, a prema informacijama koje se mogu naći na društvenim mrežama, upravo su Barjaktari zaslužni za potapanje nekoliko brodova ruske ratne mornarice u Crnom Moru.

Stinger - moćni PVO

Ukrajinska strana od Amerikanaca je dobila je prenosivi protivvazdušni odbrambeni sistem Stinger, zbog koga su ruske vojne operacijije u Ukrajini značajno otežane.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Reč je o sistemu koji sunkcioniše kao infracrvena raketa zemlja-vazduh, a razvijen je u SAD. (SAM). Može se prilagoditi za vatru iz raznih kopnenih vozila i helikoptera (Air to Air Stinger). 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading