KUCNUO JE ČAS: PUTIN SE TRESE OD STRAHA: Amerika će odigrati ključnu ulogu u prekretnici rata!

Autor:

Svet

29.05.2022

21:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena navodno je odlučila da pojača arsenal oružja koje nudi Ukrajini slanjem naprednih raketnih sistema dugog dometa. Ovo naoružanje je nedeljama na "listi želja" Kijeva jer su takvi sistemi od ključnog značaja za borbu protiv ruskih snaga.

KUCNUO JE ČAS: PUTIN SE TRESE OD STRAHA: Amerika će odigrati ključnu ulogu u prekretnici rata!

Foto: Tanjug/AP/pixabay.com

Džo Bajden Vladimir Putin

Odluka je doneta, a transfer će verovatno biti objavljen sledeće nedelje. Prethodno je u petak CNN izvestio da Vašington "naginje" ka slanju sistema kao dela većeg paketa vojne i bezbednosne pomoći Ukrajini i da bi mogao biti objavljen već sledeće nedelje, saznaje Njujork Tajms. 

Visoki ukrajinski zvaničnici, uključujući predsednika Volodimira Zelenskog, zalagali su se poslednjih nedelja da im Amerika i njeni saveznici hitno obezbede višestruki raketni sistem (MLRS). Ovi oružani sistemi proizvedeni u Americi mogu da ispaljuju salve raketa stotinama kilometara daleko — mnogo dalje od bilo kog sistema koji Ukrajina već ima — i Ukrajinci tvrde da bi oni mogli da "promene igru" u ratu protiv Rusije, prenosi Blic. 

Foto: Tanjug/AP

Naoružanje

Drugi sistem koji je Ukrajina tražila je raketni sistem visoke pokretljivosti, poznat kao HIMARS. Ovo je lakši sistem na točkovima i može da ispaljuje iste vrste municije kao MLRS.

Rusija je poslednjih nedelja pojačala ofanzivu na istoku gde su snage ruskog predsednika Vladimira Putina nadjačale i nadbrojale ukrajinske. Međutim, Bajdenova administracija nedeljama je oklevala da pošalje sisteme zbog upozorenja Saveta za nacionalnu bezbednost da bi Ukrajina mogla da koristi novo oružje za izvođenje ofanzivnih napada unutar Rusije.

Provokativan korak

U petak, nakon što je objavljena vest da se Amerika sprema da pošalje Kijevu traženo oružje, Rusi su upozorili da će time biti pređena "crvena linija".

- Amerika namerava da razgovara o snabdevanju Ukrajine ovim oružjem već sledeće nedelje. U ovom trenutku, ovim pitanjem se bavi administracija predsednika - rekla je Olga Skabejeva, istaknuta ruska TV voditeljka, u svojoj emisiji na državnoj mreži Rusija-1.

Kako je dodala, nakon takve odluke više se ne bi govorilo o taktičkom oružju, već o "operativno-taktičkom naoružanju".

Foto: Tanjug/AP/profimedia/printscreen

Džo Bajden, Volodimir Zelenski i Vladimir Putin

- Američki MLRS može da ispaljuje granate preko 500 kilometara. A ako Amerikanci to urade, jasno će preći crvenu liniju. To je pokušaj da se izazove veoma oštar odgovor Rusije - nastavila je Skabajeva čiji stavovi, iako ne govori u ime Kremlja, često odražavaju zvanično mišljenje.

Nešto zvaničniji odgovor došao je od ruskog ambasadora u Vašingtonu Anatolija Antonova koji kaže da se nada da Amerika neće isporučiti Ukrajini raketne sisteme dugog dometa.

- To bi bio provokativan korak. Nadamo se da će prevladati zdrav razum - poručio je u petak preko Telegram kanala ruske ambasade.

Rusije je više puta upozoravala Ameriku preko diplomatskih kanala da je "nezapamćena poplava oružja u Ukrajini značajno povećala rizike od eskalacije sukoba".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Бла Бла

30.05.2022 04:42

Он жели крвопролиће!!!!

Odgovori 10 0