BLINKEN PROKOMENTARISAO TURSKE PRIGOVORE PROŠIRENJU NATO: SAD u potpunosti podržavaju pridruživanje Finske i Švedske alijansi

Autor: Tanjug, Republika

Svet

28.05.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Navodi da nema razloga da se veruje da zabrinutost Turske ne može biti rešena.

BLINKEN PROKOMENTARISAO TURSKE PRIGOVORE PROŠIRENJU NATO: SAD u potpunosti podržavaju pridruživanje Finske i Švedske alijansi

Foto: Tanjug/AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je uveren da se prigovori Turske na ulazak Finske i Švedske u NATO mogu brzo prevazići, verovatno na vreme za samit lidera alijanse krajem sledećeg meseca.

Na konferenciji za novinare u Vašingtonu sa ministrom inostranih poslova Finske Pekom Havistoom Blinken je rekao da SAD nemaju razloga da veruju da se zabrinutost Turske ne može rešiti, preneo je AP.

- Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju pridruživanje Finske i Švedske alijansi i dalje sam uveren da će obe uskoro postati članice NATO - rekao je Blinken i dodao:

- Radujemo se što ćemo Finsku i Švedsku nazvati našim saveznicima.

Havisto je rekao da su njegova zemlja i Švedska imae dobre pregovore s predstavnicima Turske u vezi sa njihovom zabrinutošću poslednjih dana i dodao da će se razgovori nastaviti sa ciljem da se problemi reše pre samita NATO u Madridu krajem juna.

Švedska i Finska podnele su prošle nedelje pisane prijave za ulazak u NATO.

Ovaj potez predstavlja jednu od najvećih geopolitičkih posledica ruskog rata u Ukrajini i mogao bi da promeni bezbednosnu mapu Evrope, navela je američka agencija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading