OGLASIO SE NATO NAKON ERDOGANOVOG STAVA PROTIVLJENJU FINSKE I ŠVEDSKE: Ovo se turskom predsedniku neće dopasti

Autor: Republika

Svet

17.05.2022

09:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Stoltenberg uveren da se mogu rešiti problemi.

OGLASIO SE NATO NAKON ERDOGANOVOG STAVA PROTIVLJENJU FINSKE I ŠVEDSKE: Ovo se turskom predsedniku neće dopasti

Tanjug/AP

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je pozvao da se izjave turski zvaničnika i njihov stav prema ulasku Finske i Švedske u obrambeni savez uzmu sa rezervom.

"Turska je važna saveznica i potrebno je odgovoriti na sve sigurnosne probleme", napisao je Stoltenberg na Tviteru nakon sastanka s turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom.

- Moramo da budemo ujedinjeni u ovom istorijskom trenutku. Turska je izrazila određene zabrinutosti i, kao što to uvek radimo u NATO-u, mi sednemo za stolom kada se pojave. Siguran sam da možemo pronaći zajednički jezik i konsenzus o tome kako delovati po pitanju članstva - rekao je Stoltenberg.

"Nadam se da možemo brzo napredovati ako Finska i Švedska podnesu zahtev za članstvo. Turska je jasno rekla da njena namera nije da spreči članstvo. Stoga sam uveren da možemo rešiti probleme koje je Turska izrazila, na način kojim neće biti odložen proces pristupanja", dodao je Stoltenberg.

 

 

Švedska i Finska su najavile da će kroz par dana podneti zahtev za članstvo u NATO-u, a na to ih je podstakla promena geopolitičke klime u Europi nakon početka ruskog napada na Ukrajinu.

"Turska ne može da kaže 'da' članstvu Finske i Švedske u NATO-u, bez uvrede, to je nemoguće", rekao je ranije turski predsednik RedžepTajip Erdogan, prenosi RIA Novosti.

Ponovio je da obe zemlje podržavaju "terorističke organizacije", uključujući Kurdsku radničku stranku PKK koja je zabranjena u Turskoj i kurdsku miliciju YPG u Siriji.

Bonus video:

Komentari (0)

Loading