RAMPA ZA ŠVEDSKU I FINSKU! Turska blokirala ulazak u NATO

Autor: Republika

Svet

18.05.2022

15:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Tako se dovode u sumnju nade za brzo pristupanje dve nordijske zemlje.

RAMPA ZA ŠVEDSKU I FINSKU! Turska blokirala ulazak u NATO

Foto: Tanjug/AP

Turska e blokirala prvobitnu odluku NATO-a da obradi zahteve Finske i Švedske za pridruživanje vojnom savezu, javlja FT.

Tako se dovode u sumnju nade za brzo pristupanje dve nordijske zemlje.

Podsetimo, Turska lista zahteva za NATO i njegove potencijalne članice, Finsku i Švedsku, uključuje ukidanje sankcija uvedenih Ankari zbog kupovine sistema protivraketne odbrane S-400 od Rusije, kao i ponovno uključivanje u program naprednih aviona F-35, izvestio je Blumberg u utorak, citirajući "tri visoka turska zvaničnika".

Finska i Švedska su 15. maja zvanično objavile svoju nameru da se pridruže NATO-u nakon ruske vojne ofanzive na Ukrajinu koja je u toku. Da bi to bilo moguće, potrebno je odobrenje svake trenutne članice NATO saveza. Turska je, međutim, rekla da neće reći "da" Helsinkiju i Stokholmu jer nemaju "jasan nedvosmislen stav" protiv Kurdistanske radničke partije (PKK) i Revolucionarnog narodnooslobodilačkog fronta (DHKP/C), grupa koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.

Tanjug/AP

 

Švedska i Finska imaju evidenciju o davanju političkog azila ljudima iz Turske, posebno etničkim Kurdima, koji beže od unutrašnjih sukoba - nešto što Ankara smatra neprihvatljivim. Prema Blumbergu, tursko rukovodstvo zahteva da Švedska i Finska "javno osude ne samo PKK, već i njene organizacije pre nego što im bude dozvoljeno da se pridruže bloku".

Kako je u ponedeljak potvrdio turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, njegova zemlja takođe želi da Švedska i Finska ukinu trgovinska ograničenja koja su uveli Turskoj. Međutim, kako su Blumbergovi izvori rekli, lista želja Turske je duga.

"Turska želi da bude ponovo uključena u program naprednih aviona F-35, u koji joj je zabranjen pristup nakon što je od Rusije kupila protivraketne odbrambene sisteme S-400. Takođe ima zahtev da od SAD kupi desetine ratnih aviona F-16 i komplete za nadogradnju svoje postojeće flote", piše Blumberg. Ankara takođe želi da SAD ukinu sankcije koje joj je Vašington uveo zbog kupovine raketa S-400.

pixabay.com

 

Izvori novinske agencije, međutim, odbacili su sugestije da su prigovori Turske protiv članstva Finske i Švedske u NATO na bilo koji način povezani sa vezama Ankare sa Moskvom. Rusija je upozorila Helsinki i Stokholm da se ne pridružuju bloku i obećala odgovarajući odgovor.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u ponedeljak da je "Turska cenjeni saveznik i da se moraju rešiti svi bezbednosni problemi".

Bonus video:

 

Komentari (0)

Loading