SKANDINAVSKE ZEMLJE SU RASADNIK TERORIZMA: Erdogan se USPROTIVIO ulasku Finske i Švedske u NATO

Autor:

Svet

13.05.2022

14:37

Dve zemlje razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosti i da stupe u Alijansu zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

SKANDINAVSKE ZEMLJE SU RASADNIK TERORIZMA: Erdogan se USPROTIVIO ulasku Finske i Švedske u NATO

Tanjug/AP

Turska prati proces u vezi s planovima za priključivanju Finske i Švedske NATO-u, ali za sada ne može da gleda na to pozitivno, saopštio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

- Pratimo taj proces, ali nemamo pozitivno mišljenje o tome, jer bi to bila greška u vezi sa Grčkom. Znate kako se Grčka ponaša u Alijansi prema Turskoj. Drugu grešku Turska ne želi da pravi. Skandinavske zemlje su rasadnik terorizma, imaju običaj da se "gostoljubivo odnose" prema teroristima, da ih puštaju u parlament. Zbog toga za sada ne možemo pozitivno da gledamo na to - rekao je Erdogan novinarima, prenosi Sputnjik.

Finska i Švedska razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosti i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Šef Alijanse Jens Stoltenberg je rekao da će NATO rado videti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez. NATO očekuje da te zemlje donesu samostalne odluke o stupanju u Alijansu u narednim mesecima i nedeljama, izjavila je stalna predstavnica SAD pri NATO-u Džulijan Smit. Ona je dodala da SAD pozdravljaju pristupanje tih zemalja Alijansi.

Rusija smatra da je NATO usmeren na konfrontaciju. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je upozorio na to da dalje širenje NATO-a neće doprineti bezbednosti Evrope i da ima agresivan karakter. On je, međutim, istakao da eventualno pristupanje Švedske i Finske NATO-u neće predstavljati egzistencijalnu opasnost za Rusiju.

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski je rekao da će stupanje Švedske i Finske u NATO i razmeštanje odreda Alijanse na njihovoj teritoriji te dve zemlje učiniti potencijalnim ciljevima ruske vojske.

Komentari (2)

Loading
Petar

13.05.2022 15:01

Pa kud ćes vecu teroristicka organizacija od NATO???!!!