FINCI PRELOMILI: Bez odlaganja moramo podneti zahtev za članstvo u NATO

Autor: Tanjug, Republika

Svet

12.05.2022

07:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Finski predsednik i premijerka izjavili su u četvrtak da se zalažu za podnošenje zahteva za članstvo u NATO-u, otvarajući put za proširenje alijanse usred rata u Ukrajini.

FINCI PRELOMILI: Bez odlaganja moramo podneti zahtev za članstvo u NATO

Foto: Tanjug/AP

Najava predsjednika Saulija Ninista i premijerke Sane Marin znači da je Finska gotovo sigurno tražiti članstvo u NATO-u, iako je ostalo još nekoliko koraka pre nego što proces podnošenja prijave može da počne. Očekuje se da će susedna Švedska odlučiti o ulasku u NATO narednih dana.

- Sada kada je trenutak donošenja odluka blizu, iznosimo jednake stavove, takođe za informisanje parlamentarnih grupa i partija. Članstvo u NATO bi ojačalo bezbednost Finske - naveli su Ninisto i Marin u zajedničkom saopštenju.

Kako su dodali, kao članica NATO-a, Finska bi ojačala čitav odbrambeni savez.

- Finska mora bez odlaganja da podnese zahtev za članstvo u NATO. Nadamo se da će nacionalni koraci koji su još potrebni za donošenje ove odluke biti brzo preduzeti u narednih nekoliko dana - rekli su.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading