APOKALIPSA U CRNOM MORU, PITANJE JE TRENUTKA! Rusija dopremila krstareći rakete "Kalibar" kod Sevastopolja, kreću udari sa podmornica! (VIDEO)

Autor:

Svet

26.05.2022

08:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska ratna mornarica u Crnom moru ubrzano se naoružava krstarećim raketama, nakon što je obelodanjeno da Sjedinjene Američke Države spremaju plan kako bi zadale fatalan udarac Crnomorskoj floti i oslobodile puteve za izvoz žitarica iz Ukrajine.

APOKALIPSA U CRNOM MORU, PITANJE JE TRENUTKA! Rusija dopremila krstareći rakete "Kalibar" kod Sevastopolja, kreću udari sa podmornica! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP/printscreen

Samo nekoliko dana nakon što je savetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko najavio da SAD intezivno rade na planu koji bi naneo nemerljive gubitke Rusiji u Crnom moru kako bi se oslobodile ukrainske luke, o čemu je Republika već pisala, stigla je reakcija Moskve.

Prema pisanju Njuzvika koji se poziva na strahovanja zvaničnika u Kijevu, Rusija je već počela sa dopremanjem raketa "Kalibar" u podmornice stacionirane u Seevastopolju.

- Dve fregate, četiri mala broda, dve podmornice na konstantnoj borbenoj dužnosti... Sada je jasno, neprijatelj planira stalne podmorničke udare krstarećim raketama "Kalibar" po našoj teritoriji - rekao je Vadim Sibicki, iz glavne operativne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane, prenosi Njuzvik.

Kako je Republika već pisala, Crno more ima nemerljiv geopolitički i geostrateški značaj, jer blokadom ukrajinskih luka Rusija može da spreči izvoz žitarica iz ove zemlje, što može da ima, i već ima dugoročne posledice na snabdevanje hranom u celom svetu.

Podsetimo, savetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko nedavno je najavio da je Kijev ubedio Vašington da pripremi plan za deblokadu luka u Crnom moru.

- Efektivan rad Ukrajinaca na ratnim brodovima ubedio je (SAD) da pripreme plan za deblokadu luka - napisao je Geraščenko na Tviteru i dodao da Ukrajina i SAD razgovaraju o isporukama moćnog protivbrodskog naoružanja (Harpun i Naval Strike Missile dometa 250-300 km).

Portparol Stejt Departmenta nije mogao da precizira da li je isporuka ovog naoružanja i dogovorena, ali je istakao da će SAD nastaviti da pružaju punu podršku Ukrajini.

- Mi smo vodeći svetski pružalac bezbednosne pomoći Ukrajini u trenutku kada joj je to potrebno, i ohrabrujemo saveznike i partnere širom sveta da učine isto - navodi se u izveštaju Njuzvika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading