ZAPAD REKAO NE TERORU RUSIJE! Članice EU šalju tenkove Ukrajini - strpljenje je potrošeno!

Autor:

Svet

22.04.2022

08:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vest dana u Evropi u četvrtak bilo je da je Slovenija odlučila da svoje tenkove M-84 druge i treće serije koje je nasledila od JNA ustupi Ukrajini.

ZAPAD REKAO NE TERORU RUSIJE! Članice EU šalju tenkove Ukrajini - strpljenje je potrošeno!

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini

Ova priča do sad je bila negirana nekoliko puta, ali negiranje je prestalo onda kada se oglasila nemčka DPA (Deutchland press agency) sa informacijom o slovenačkim tenkovima. U tu priču onako pride dodata je i Rumunija sa njihovim T 72.

Ali, krenimo redom.U četvrtak prvo je nemački Bild objavio ovu informaciju, samo sa jednim detaljom spominjao se tenk T-72, dok Slovenija ima M-84. Neki su tvrdili da su novinari zamenili Sloveniju za Slovačku, jer ta zemlja je odlučila da svoje T-72 ustupi

Kako prenosi nemačka novinska agencija DPA, Nemačka je zaključila sporazum o isporuci teškog naoružanja Ukrajini sa nekoliko istočnoevropskih zemalja, uključujući Sloveniju, koja treba da pošalje tenkove u Ukrajinu. Zauzvrat, Nemačka će ih zameniti oklopnim vozilima nemačke proizvodnje iz sopstvenih zaliha.

Nemački sporazum o isporuci teškog naoružanja Ukrajini potvrdila je nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht, navodi francuska novinska agencija AFP.

Republika

Foto: printskrin

Nemačka je potvrdila da šalje naoružanje Ukrajini

DPA navodi da će Nemačka u skladu sa sporazumom obezbediti Sloveniji oklopna vozila tipa "marder" i fuchs. U pitanju je borbeno vozilo pešadije i oklopni transporter. Slovenačke želje takođe malo odskaču od ponude pa se razmišlja i o tenku Leopard 2, borbenim vozilima pešadije "Puma", ali i točkašima Bokser.

U slovenačkom Ministarstvu odbrane rekli su za STA (Slovenska tiskovna agencija) da ne mogu da komentarišu moguće sporazume o isporuci oružja Ukrajini.

Kasnije je Ministarstvo odbrane saopštilo da je ministar odbrane Matej Tonin u sredu imao video konferenciju sa nemačkom koleginicom Kristin Lambreht.

- Na sastanku je razgovarano o tome kako zemlje saveznice mogu pomoći Ukrajini da se odbrani od ruske agresije. S tim u vezi, razgovaralo se o različitim opcijama kako Slovenija i Nemačka mogu zajedno da pomognu Ukrajini - rekli su oni.

Dodali su da će razgovori biti nastavljeni po donošenju odluka i o tome će obavestiti javnost.

Ovo ovoj priči svoj stav izneo je i Nikola Lunić kapetan bojnog broda u penziji, izvršni direktor Saveta za strateške politike i bivši izaslanik odbrane Republike Srbije u Londonu

- U toku je isporuka velikog broja tenkova T-72 Ukrajini iz mnogih evropskih zemalja (Češka, Slovačka, Rumunija, Poljska, Slovenija, Bugarska). Ukrajinske snage će ovom isporukom značajno ojačati ofanzivne sposobnosti. I bez obzira što nema direktnog sukoba, EU jeste u ratu! Ukoliko shvatimo da je Evropa uključena u rat, onda je jasnije koliko nam je neodrživa pozicija balansiranja spoljne politike i vojne neutralnosti. U međunarodnim odnosima nema ljubavi, kao što je nije imala ni Rusija kad je 1990-tih naoružavala Hrvatsku i tako omogućila i saučestvovala u Oluji, Bljesku, Medačkom džepu.... A mi smo sada u situaciji da sve izgubimo zbog neuzvraćenih emocija. I ne samo da dovedemo u pitanje opstanak srpskog etnosa, već i državnosti - kaže Lunić i dodaje

Republika

Foto: Tanjug/AP

Iako nisu u direktnom sukobu, EU je u ratu sa Rusijom

- Strategijsko strpljenje Zapada je potrošeno, a? na međunarodnoj sceni je u toku repozicioniranje moći. Ni svet ni Evropa neće biti isti kao pre. Pitanje je samo jedno: Volimo li više autokratski režim u Moskvi od Srbije i od budućnosti naše dece? U ratnom vremenu nema te vrste konformizma sa neutralnošću. Jednostavno je - ili si saveznik ili neprijatelj - dodaje on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading