SAD DONELE KLJUČNU ODLUKU, NA ISTOK UKRAJINE STIŽE MODERNO NAORUŽANJE: Da li će ovaj potez promeniti tok rata?!

Autor:

Svet

14.04.2022

06:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po prvi put, od početka ruske invazije na Ukrajinu, SAD šalju Kijevu sofisticiranije i teže naoružanje, koje su neki zvaničnici administracije Džozefa Bajdena smatrali do pre nekoliko nedelja prevelikim rizikom za eskalaciju sukoba, prenosi CNN.

SAD DONELE KLJUČNU ODLUKU, NA ISTOK UKRAJINE STIŽE MODERNO NAORUŽANJE: Da li će ovaj potez promeniti tok rata?!

Foto: Tanjug/AP

Lista bezbednosne pomoći u vrednosti od 800 miliona dolara vođena je ne samo direktnim zahtevima Ukrajine, već i pripremama za novu vrstu borbe na otvorenim ravnicama jugoistočne Ukrajine, odmah do Rusije, na terenu koji predstavlja prirodnu vojnu prednost Moskve, navodi američka televizija.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Bajdenova administracija je saopštila da novi paket naoružanja za Ukrajinu uključuje 11 helikoptera Mi-17 koji su prvobitno bili namenjeni za Avganistan, 18 topova haubica od 155 mm, još 300 dronova "Svičblejd" i radarskih sistema koji mogu da prate dolaznu vatru i precizno odrede njeno poreklo, što predstavlja sofisticiranije i teže naoružanje od prethodnih pošiljki, prenosi CNN.

Blinken: Rat daleko od završetka

Američki državni sekretar Entoni Blinken ocenio je da je rat u Ukrajini daleko od završteka uprkos povlačenju ruskih trupa iz okoline Kijeva.


- Rusija preraspoređuje svoje snage kako bi nastavila napade na istoku i jugu Ukrajine -rekao je Blinken, prenosi Glas Amerike na ruskom jeziku.

Istakao je da SAD, njihovi saveznici i partneri moraju da povećaju vojnu pomoć dok se Ukrajina, kako je naveo, "priprema za sledeću fazu borbe za svoju slobodu i budućnost".

- Nastojimo da maksimalno ojačamo poziciju Ukrajine u pregovorima i da povećamo pritisak na Putina - rekao je Blinken.

Prema njegovim rečima, SAD i međunarodna zajednica će rat koji je, kako je naveo, pokrenuo predsednik Rusije Vladimir Putin, pretvoriti u dugoročni strateški neuspeh Kremlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Golrz

14.04.2022 07:07

Može zapad da pomaže koliko hoće ali oružje koje je namenjeno zapadu sigurno neće da se upotrebi i Ukraini

вера Т

14.04.2022 10:47

@Golrz - Далеко било

Hercegov grad

14.04.2022 07:56

Rusi nemaju drugo resenje nego da uniste transporte oruzja.Ameri kao zele kraj rata ,a salju iruzja kao da se oni bore.A gde je hrana tom nypacenom narodu ,koji je gladan?!

Balkan

14.04.2022 09:44

Nisam bas neki analaiticar, ali kako zapad radi da li bi to moglo da se protumaci da rat ne vode Rusija i Ukrajina vec Amerika i satrapi sa Rusijom i da li bi po toj nekoj logici mogla Rusija da malo proceslja Ameriku i strape, ne zelim to ne volim ni sto se ratuje u principu, ali sve ima neki svoj kraj lep ili ruzan a kako stvari se odvijaju sve mi se vise cini da ce kraj biti ruzan. Ziveli