BAJDEN POCEPAO EVROPU! Žestok pritisak Bele kuće napravio razdor u Uniji: OVE ZEMLJE SU SLEPI POSLUŠNICI VAŠINGTONA, A OVE SE OTVORENO BUNE!

Autor: T. M. V. - K. I.

Svet

28.03.2022

07:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden uspeo je u veoma kratkom roku da pocepa Evropu i natera lidere nekih od najuticajnijih članica Evropske unije (EU) da se ostrve jedni na druge i pokažu da su jedinstvo i sloga garantovani u svim ugovorima na kojima počiva evropska porodica daleko od realnosti.

BAJDEN POCEPAO EVROPU! Žestok pritisak Bele kuće napravio razdor u Uniji: OVE ZEMLJE SU SLEPI POSLUŠNICI VAŠINGTONA, A OVE SE OTVORENO BUNE!

Foto: Tanjug

To je postalo više nego očigledno nakon što je šef Bele kuće u četvrtak doputovao u Brisel radi intenzivnih sastanaka s čelnicima Unije i NATO u vezi s rusko-ukrajinskim ratom, tražeći od lidera Evrope da ustanu, i po ugledu na Sjedinjene Američke Države i Britaniju, uvedu novu rundu sankcija zvaničnoj Moskvi zbog invazije na bivšu republiku SSSR.

I dok su američki pioni na evropskom tlu poput Poljske i Baltičkih zemalja zdušno podržali svaku američku inicijativu, insistirajući pritom i na izglasavanju potpunog embarga na uvoz ruske nafte, ostali, a među kojima je i Nemačka, tome su jasno rekli ne.

Dvadeset sedam nacija koje ulaze u sastav EU dobijaju čak 40 odsto ukupnog gasa upravo iz Ruske Federacije, pa ne čudi da je i šef diplomatije Unije Žozep Borelj pokušao diplomatski da kupi vreme tokom Bajdenove posete Starom kontinentu izjavom da će evropski blok nastaviti da izoluje Rusiju, ali da će "konkretne odluke biti donesene kasnije".

Putine, povuci vojsku i ukinućemo sankcije

Republika

Foto: Tanjug/AP

Adnžej Duda, poljski premijer

 

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras iznenadila je juče svetsku javnost izjavom da bi Zapad mogao da ukine sankcije Ruskoj Federaciji ukoliko predsednik te zemlje Vladimir Putin momentalno povuče vojsku iz Ukrajine i tako okonča rat na teritoriji bivše republike SSSR. To je prvi put da je od jednog tako visokog zapadnog zvaničnika čuje ultimatum u kom se spominje ukidanje kaznenih mera budući da je ranije sam šef SAD Džo Bajden napominjao da će kaznene mere protiv zvanične Moskve biti na snazi najmanje godinu dana. 

- Sankcije treba ukinuti samo nakon potpunog prekida vatre i povlačenja, ali i ako se Putin obaveže da neće biti dalje agresije. Takođe, postoji mogućnost da se sankcije brzo ponovo uvedu ako dođe do dalje agresije u budućnosti. To je prava poluga za koju mislim da se može iskoristiti - rekla je Trasova i time, kako primećuju mediji, potvrdila komentare američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je rekao da sankcije nisu trajne i da mogu nestati u slučaju nepovratnog povlačenja ruskih snaga.

Pritom, nije precizirao ni o kakvim bi odlukama moglo da bude reči niti kada će se o tome raspravljati.

Njegov stav potvrđen je i u zvaničnom saopštenju bloka u kom je navedeno da novih sankcija Rusiji neće biti.

- Evropska unija je već dosad usvojila značajne sankcije koje imaju ogroman uticaj na Rusiju i Belorusiju - rečeno je u dokumentu da bi potom lideri zemalja članica jedan za drugim počeli da otvaraju karte i pokazuju jasan prkos američkim aspiracijama.

Republika

Foto: Tanjug

Premijer Grčke Nikos Micotakis

 

Prvi je takav stav izneo grčki premijer Nikos Micotakis, navodeći da već uvedene sankcije Rusiji izazivaju veliku štetu toj zemlji, te da sada treba voditi računa o EU jer bi eventualna nova runda kaznenih mera mogla da ima pogubne posledice po Uniju.

- Trebalo bi da budemo oprezni da mere koje sprovodimo ne budu bolnije za evropske građane nego za Rusiju - poručio je Micotakis da bi ubrzo potom mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao da Budimpešta neće dozvoliti isporuku oružja Ukrajini preko svoje teritorije jer bi to ugrozilo život i bezbednost Mađara, ali i da ta zemlja neće odustati od ruskog gasa.

Skandal: Šef SAD pozvao na rušenje režima u Rusiji 

Lider SAD Džo Bajden izazvao je pravu dramu u čitavom svetu nakon što je tokom govora u subotu u Poljskoj otvoreno pozvao na svrgavanje režima u Ruskoj Federaciji, nakon čega je morala da reaguje i Bela kuća i ogradi se od takve izjave, a što su zatim uradili i mnogi drugi čelnici američkih savezničkih zemalja poput francuskog predsednika Emanuela Makrona.

- Za ime boga, ovaj čovek (ruski predsednik Vladimir Putin, prim. aut.) ne može da ostane na vlasti - vikao je Bajden ostrašćeno u Varšavi, nakon čega su reagovali ljudi iz njegove administracije, pokušavajući da opravdaju Bajdenove reči.

- Mislim da je predsednik, što je ranije pojasnila i Bela kuća, rekao da Putin ne može da bude ovlašćen da se upušta u rat ili agresiju protiv Ukrajine ili bilo koga drugog. Sjedinjene Američke Države nemaju strategiju promene režima u Rusiji - ogradio se američki državni sekretar Entoni Blinken, nakon čega je Makron upozorio na opasnu verbalnu eskalaciju rata u Ukrajini i naveo kako Bajdenovo upoređivanje Putina s kasapinom ne oslikava stav Francuske prema ruskom predsedniku. 

Iz Rusije je portparol Kremlja kratko poručio da nije "na Bajdenu da odlučuje jer predsednika Rusije biraju Rusi".

To je izazvalo žestoke reakcije u američkom bloku u Evropi, a prvi se oglasio poljski predsednik Andžej Duda, ističući da će politika Mađarske prema Rusiji skupo koštati Budimpeštu.

Republika

Foto: Tanjug

Adnžej Duda, poljski premijer

 

- Ne razumem poziciju premijera Viktora Orbana. Našao se u teškom položaju zbog energetske zavisnosti svoje zemlje od Moskve, ali s tim su se suočile i druge evropske zemlje, pa ih to nije sprečilo da prebace oružje u Kijev - ocenio je Duda besno.

Taj sukob saveznika unutar Evrope direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić vidi kao posledicu histerije koju diktiraju SAD.

- Pooštrena retorika Dude prema Orbanu iznenađuje jer su Poljska i Mađarska bile meta Brisela kad je u pitanju odnos te dve zemlje prema evropskim vrednostima i institucijama EU i držale su se jedna druge. Sad vidimo i da se u centralnoj Evropi javljaju razmimoilaženja. Na snazi je pojačani pritisak na sve koji gledaju da nacionalnu politiku vode nezavisno od histerije diktirane iz SAD. Evropa slabi, tačnije ona svoju snagu ne iskazuje ni u jednom segmentu. Radi sve što je dobro za SAD i sve je manje vidljivo da je u stanju da se odupre tom pritisku - zaključio je Miletić.

Evropa se cepa na one koji su slepi poslušnici SAD i buntovnike

Litvanija uz Ameriku

Ministar spoljnih poslova te zemlje Gabrijelijus Landsbergis pitao je kolege iz EU zašto Evropa da daje Putinu prostora da još više zarađuje od isporuke gasa i nafte Starom kontinentu: "Vreme je da mu isključimo napajanje" 

Estonija uz Ameriku

Rukovodstvo zemlje tražilo je izglasavanje momentalnog embarga na rusku naftu

Letonija uz Ameriku

Poput Estonije, želi da potpuno prekide uvoz ruskih energenata u Evropu 

Slovačka uz Ameriku Odmah je pristala da se, prema inicijativi SAD, na njenoj teritoriji stacioniraju NATO trupe zbog sukoba u Ukrajini i najavila da namerava da uđe u pregovore s Katarom o nabavci gasa i nafte da ne bi zavisila od Rusije
 

Poljska uz Ameriku

Kao najveći saveznik SAD u Evropi, zvanična Varšava je nudila svoju teritoriju i za NATO i za američke trupe, ali i zahtevala usvajanje potpunog embarga na rusku naftu. Ugostila je u petak Džoa Bajdena, pokrenuvši inicijativu da se vojnici Alijanse pošalju u Ukrajinu kao mirovna misija iako bi to, kako su upozoravali iz Moskve, značilo rat širih razmera 

Nemačka otpor

Jasno je saopštila da nije u mogućnosti da ispuni američke zahteve i da momentalno prekine saradnju s Rusijom kada je u pitanju nabavka gasa, ali i uglja 

Holandija otpor

Zauzela je identičan stav, kao i Nemačka, ne odustaje od ruskog gasa i nafte

Italija otpor

Otvoreno je istakla da neće odbiti ruski gas jer su cene energenata ionako već dostigle rekordne iznose

Danska otpor

Iako su njeni zvaničnici uputili žestoke kritike na račun Rusije, iz Kopenhagena je saopšteno da je zabrana uvoza ruskog uglja za nju crvena linija, koju neće preći 

Bugarska otpor

Predsednik Rumen Radev je samo dan nakon Bajdenovog zapaljivog govora u Poljskoj rekao da neće dozvoliti da se njegova zemlja uključi u sukob u Ukrajini

Mađarska otpor

Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da Budimpešta neće dozvoliti isporuku oružja Ukrajini preko svoje teritorije jer bi to ugrozilo život i bezbednost Mađara. Ta zemlja je otvoreno istakla i da neće odustati od ruskih energenata 

Grčka otpor

Grčki premijer Kirijakos Micotakis upozorio je da bi EU mogla da snosi najveći teret sankcija protiv Rusije i pozvao je nakon samita sa Bajdenom na oprez u uvođenju eventualnih novih mera 

Belgija otpor

Osnovno pravilo je da sankcije moraju da imaju mnogo veći uticaj na rusku stranu nego na evropsku. Mi ne ratujemo sami sa sobom, rekao je nakon samita sa Bajdenom belgijski premijer Alesaander de Kroo

Luksemburg otpor

Premijer Gzavije Betel odbacio je krajem prošle nedelje nove sankcije sve dok Rusija ne "pređe drugu liniju", ne obrazloživši šta to tačno znači 

Francuska otpor

Predsednik Emanuel Makron je otišao toliko daleko da je prethodne nedelje još jednom podržao inicijativu o stvaranju evropske vojske koja bi branila Stari kontinent od Rusije, Kine, pa čak i od SAD 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading