PONOVO U OPASNOSTI OD KOZMETIČKE INDUSTRIJE: Nekadašnji pobednici Evrovizije pozivaju Evropljane da ne dozvole testiranje hemikalija na životinjama

Autor:

Svet

13.04.2022

06:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zabrana doneta 2013. godine nalazi se pod znakom pitanja.

PONOVO U OPASNOSTI OD KOZMETIČKE INDUSTRIJE: Nekadašnji pobednici Evrovizije pozivaju Evropljane da ne dozvole testiranje hemikalija na životinjama

Foto: facebook.com/Lordi

Poster protiv testiranja kozmetike na životinjama

Pobednici Evrovizije 2006. godine, finski hard rok bend Lordi, oglasili su se na svojoj Fejsbuk stranici povodom ispitivanja kozmetičkih proizvoda na životinjama u Evropskoj uniji.

Zabrana EU koja ne dozvoljava testiranje kozmetike na životinjama je ugrožena jer, kako navode, Evropska agencija za hemikalije sa sedištem u Helsinkiju zahteva da hiljade životinja bude podvrgnuto okrutnim testovima.

- Ovo je protiv svega za šta se zabrana zalaže, a na svakom od nas je da sačuvamo ovaj važan zakon. Životi životinja vrede više od karmina ili flaše šampona - samo prava čudovišta misle drugačije - poručuju oni i pozivaju "građane EU da im se priduže u potpisivanju peticije koju je pokrenula Evropska građanska inicijativa".

Lordi se pozivaju na moto organizacije PETA, čiji moto delimično glasi:

"Životinje nisu naše da na njima eksperimentišemo."

Hiljade njih, dodaju oni, primorane su da udišu ili gutaju sastojke kozmetike, a milioni drugih mogu biti drogirani, otrovani ili spaljeni u raznim, gotovo nezamislivim, eksperimentima.

- Da bi uspela, Evropskoj građanskoj inicijativi je potrebna podrška više od milion građana Unije i postizanje minimalnih ciljeva u svakoj zemlji članici, što bi potpisnicima omogućilo da utiču na politiku EU - zaključuju Lordi u objavi.

 

 

Podsetimo, Evropska unija zabranila je u martu 2013. godine prodaju kozmetičkih proizvoda koji sadrže sastojke koji su testirani na životinjama.

Zakon kojim je zabranjeno da kozmetički proizvodi sadrže sastojke koji su testirani na životinjama usvojen je prvi put 2009. godine, ali su u njemu postojale brojne zakonske rupe. Velike kozmetičke kompanije žestoko su se suprotstavile donošenju te zabrane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading