RAT ZA ZEJTIN! Nezabeležena nestašica suncokretovog ulja u Evropi: Cena po litru premašuje 20 EVRA!

Autor:

Svet

15.03.2022

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemlje Evropske unije do rata uvozile iz Ukrajine 51, a iz Rusije 27 odsto suncokretovog ulja, vlada opšta nestašica

RAT ZA ZEJTIN! Nezabeležena nestašica suncokretovog ulja u Evropi: Cena po litru premašuje 20 EVRA!

Foto: www.profimedia.rs

Ukrajinska kriza prouzrokovala je nezabeleženu nestašicu suncokretovog ulja, zbog čega se na svetskom tržištu bezmalo vodi rat za zejtin, čija cena po litru čak premašuje 20 evra.

Za sada je najkritičnije u Nemačkoj, gde raste i prodaja na crno, pa litra košta već 50 evra. Tamo nude i otvorene boce, odnosno prodaju 300 mililitara za neverovatnih 15 evra.

- Nabavite brzo jer je svuda rasprodato - stoji u oglasima tih trgovaca u Nemačkoj, gde je redovna cena, inače, doskoro bila 1,79 evra.

Istovremeno, nekoliko lanaca supermarketa već je ograničilo prodaje na dve-četiri boce po kupcu. Nezavisno od ograničenja, problem je što ulja već sada nema u rafovima. S druge strane, građani Srbije mogu da budu spokojni jer svih prehrambenih proizvoda, pa i ulja, ima i u zalihama. Cene miruju, rafovi su puni.

Ruska agresija na Ukrajinu izazvala je žestok deficit ulja na svetskom tržištu pošto je obustavljena prerada suncokretovog semena, ali i izvoz, što utiče na obim isporuke. Upravo su Ukrajina sa 51 i Rusija sa 27 odsto najvažnije izvoznice suncokretovog ulja u svetu.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

Španci počistili rafove

Iz straha od nestašica u državama EU, naročito u Španiji, zabeležena je navala na prehrambene proizvode, pa su u supermarketima prazni rafovi. Osim ulja, nestašica je i brašna. Takođe, zbog izostanka isporuka žitarica i kukuruza iz Ukrajine, moglo bi doći do nestašice stočne hrane.

Stopiranje izvoza iz crnomorskih luka dovelo je, kako informiše Oilworld, do smanjenja njegove upotrebe i povećanja potražnje za drugim biljnim uljima (repičinim, sojinim, palminim i kukuruznim). Međutim, zamena će biti pod znakom pitanja zbog ograničene ponude.

Evropska unija uvezla je 1,52 miliona tona ukrajinskog suncokretovog ulja za tri poslednja meseca 2021. To jeste manje u odnosu na 2,16 miliona tona u istom periodu 2020, ali je i ta količina činila 86 odsto ukupne isporuke te robe u EU. I zato globalno tržište ne može da nadomesti ovaj gubitak od 1,2 do 1,3 miliona tona mesečno bez značajnog smanjenja potrošnje ulja i masti. Istovremeno, sankcije Rusiji su dodatno doprinele vrtoglavom rastu cena sačme od uljane repice u Evropi. Iz Rusije je Evropska unija dosad uvozila trećinu potreba za ovom stočnom hranom.

Iz Udruženja industrije za preradu ulja Nemačke (Ovid) priznali su da imaju zalihe za još nekoliko nedelja. Posle toga bi, prema rečima direktora Ovida Gerharda Brankačka, moglo doći do nestašice jer Nemačka 94 odsto potrošnje pokriva uvozom, a najveće količine uzimala je iz Ukrajine, odakle, zbog rata, ne dolaze nove isporuke. Uz Nemačku, kritično je i u Španiji, gde je uvoz iz Ukrajine pokrivao čak 62 odsto potrošnje ulja.

Traže spas u Argentini

Zbog problema s uljem iz Ukrajine, pojedini spas pokušavaju da nađu u Argentini, ali je ponuda ograničena pošto njen izvoz može da dostigne, u najboljem slučaju, 0,8 miliona tona u periodu januar-septembar 2022, što je povećanje od 0,1 milion tona u odnosu na isti period prethodne godine.

Republika

Foto: Profimedia

 

Rekordna cena goriva u Crnoj Gori

Cene goriva u Crnoj Gori od utorka u ponoć, uz poskupljenja od 16 do 29 centi, dostigle su istorijski maksimum - litar BMB 98 košta 1,78 evra, dok će BMB 95 košta 1,74 evra. Posledično, poskupljenje usluga su najavili i autobuski prevoznici, kao i taksi udruženja. Pojedini su već podigli cenu 10 centi po kilometru. Valjda su zato na benzinskim pumpama u Crnoj Gori proteklih dana točili rekordne količine goriva i do 50 tona po danu.

Anketa: Da li ste zadovoljni kako su prodavnice snabdevene?

Republika

Foto: Republika

 

Slavica Tošić (63), penzionerka

- Sve ima, zadovoljna sam kako su pripremljeni

Republika

Foto: Republika

 

Smilja Živković (33), frizer

- Bila sam u prodavnici, zaista svega ima, ne verujem da će biti bilo kakvih nestašica o kojima se piše

Republika

Foto: Republika

 

Vesna Stevančević (67), penzionerka

- Baš se trude, ali narod kupuje po 10 paketa toalet-papira i gomila brašno, što je besmisleno

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ksenija

15.03.2022 23:37

Kolike su im plate cena ulja je prava sitnica.Dobrodošli u naše devedesete.