Borelj za Dojče vele: Sada je kritičan trenutak za proces proširenja

Autor:

Svet

17.03.2022

06:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odnos s Rusijom više nikada neće biti isti. To će ojačati evropsko jedinstvo i biti veliki podsticaj za proces proširenja EU, kaže u intervjuu za Dojče vele (DW) visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Borelj za Dojče vele: Sada je kritičan trenutak za proces proširenja

Foto: Tanug/AP

Žozep Borelj izjavio je da je "ovo pravi trenutak za posetu Zapadnom Balkanu: u toku je rat, a na Balkanu postoji veliki uticaj Rusije".

Naglašava da je "sada je kritičan trenutak za proces proširenja."

Visoki predstavnik, koji ovih dana obilazi zemlje Zapadnog Balkana, ukazuje da će rat u Ukrajini uticati na sve, i kroz cene hrane ili energenata.

- Odnos sa Rusijom više nikada neće biti isti, posle onoga što Rusi rade bombardujući gradove, ubijajući civile i slamajući ukrajinski narod - kaže Borelj, prenosi RTS.

Smatra da će to ojačati evropsko jedinstvo, ali i da će biti veliki podsticaj da se prevaziđu neki od problema kako bi se ubrzao proces proširenja EU.

Na pitanje zašto je Balkan danas važan, visoki predstavnik EU odgovara: "Zapadni Balkan je bio i ostaje visoko na agendi Evropske unije. Ali, znate, postoje događaji koji su katalizatori istorije, događaji koji menjaju odnos između različitih faktora, različitih aktera", kaže Borelj.

Jedino rešenje je dijalog Beograda i Prištine

Očekuje da će Rusija pojačati svoj uticaj na Balkanu.

- Pokušaće da osvoje duše ljudi kroz mnoštvo dezinformacionih kampanja, pokušaće da ubede ljude da se oni bore protiv nacizma, da je Zelenski ratni zločinac, da smo mi, kako kažu, počinili genocid nad Rusima. Moramo se boriti protiv tog narativa - navodi Borelj.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, visoki predstavnik EU ocenjuje da je dijalog zastao.

- Potrebno je učiniti više, moramo da poguramo obe strane kako bismo se shvatilo da se do rešenje problema može doći jedino kroz dijalog. To neće biti lako, to je veoma složena stvar. Znate li koliko je složena i teška bila istorija Balkana u poslednjih 20-30 godina? Ali jedino rešenje za taj problem jeste dijalog - insistira Borelj.

Govoreći o tome kako se se zemlje Zapadnog Balkana pozicionirale prema ratu u Ukrajini, Žozep Borelj kaže:

"Različite zemlje Zapadnog Balkana imaju različite odnose sa Rusijom, što je činjenica koja ima veze s istorijom i geografijom. Uglavnom istorijom. Nije tajna da je Albanija u spoljnoj politici mnogo više usklađena sa Evropskom unijom nego Srbija. Ipak, moram da kažem da je Srbija glasala za rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. To je veoma važan korak i oslanja se na stranu Evropske unije kada su u pitanju ljudska prava, suverenitet nacija i poštovanje međunarodnog prava".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Goran

17.03.2022 13:09

Sad je pravi trenutak da EU kaže da je suverenitet Srbije zagarantovan međunarodnim pravom i da je nepovredivost granica zagarantovan

kiki

18.03.2022 15:27

- Odnos sa Rusijom više nikada neće biti isti, posle onoga što Rusi rade bombardujući gradove, ubijajući civile i slamajući ukrajinski narod - kaže Borelj, prenosi RTS. - Sve ovo i jos mnogo gore pocinile su zemlje NATO-a srpskom narodu. Kako mozete od nas traziti da vas podrzimo kad ste licemerni. Kad ce te priznati svoje zlocine nad Srbijom i nedotakljivost granica koje su medjunarodno priznate. Srbija trenutno jedina u Evropi brani medjunarodno pravo i nedotakljivost medjunarodno priznatih granica.