PREGOVORI U TURSKOJ DALI OPIPLJIVE REZULTATE: Ukrajina prihvata neutralnost, Rusija smanjuje intezitet na frontu!

Autor:

Svet

29.03.2022

05:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Završen je 34. dan ruske invazije na Ukrajinu.

PREGOVORI U TURSKOJ DALI OPIPLJIVE REZULTATE: Ukrajina prihvata neutralnost, Rusija smanjuje intezitet na frontu!

Foto: Tanjug/AP

15.47 - Glavne teze pregovora u Turskoj

- Glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski ih je nazvao smislenim.

- Ukrajina je predstavila svoje predloge o sporazumu, oni će biti izvešteni Putinu - i onda će biti dat odgovor, rekao je Medinski.

- Zamenik ministra odbrane Fomin je rekao da se pregovori o pripremi sporazuma o neutralnosti i nenuklearnom statusu Ukrajine, kao i o davanju bezbednosnih garancija Ukrajini, kreću u praksu

- Rusija preduzima dva koraka ka: značajno smanjuje vojnu aktivnost na kijevskom i černjigovskom pravcu i predlaže da se održi sastanak Putina i Zelenskog istovremeno sa parafiranjem mirovnog sporazuma od strane ministra spoljnih poslova, kako bi lideri mogli da razgovaraju o nijansama

- Ukrajinski pregovarač Arahamia rekao je da je Kijev predstavio novi sistem bezbednosnih garancija za Ukrajinu: garanti treba da postanu zemlje Saveta bezbednosti UN, kao i Nemačka, Kanada, Poljska, Izrael i Turska.

- U kontekstu pregovora, cene nafte su ubrzale pad, a rublja jača prema dolaru i evru nekoliko dana zaredom

14.43 - UDARNO! Ukrajina: Zemlje članice SB UN garantuju bezbednost


Član ukrajinske delegacije Arahamia rekao je da Ukrajina kao garante svoje bezbednosti vidi zemlje Saveta bezbednosti UN, Nemačku, Kanadu, Poljsku, Izrael i Tursku, a neke od njih su već dale preliminarnu saglasnost.

Prema njegovim rečima, Kijev predlaže novi sistem garancija bezbednosti za Ukrajinu i fiksira u budućem sporazumu da ako se nešto desi, konsultacije treba da se održe u roku od 3 dana, nakon čega zemlje garanti treba da pruže pomoć Ukrajini.

14.42 - UDARNO! Ukrajina odustaje od želje da vojnim putem vrati Krim i Donbas

14.31 - UDARNO! Nova runda već večeras?

- Nova runda pregovora Ukrajine i Rusije mogla bi se održati večeras - javljaju mediji.

14.26 - Rusko ministarstvo objavilo podatke o laboratorijama

 

 

14.01 - UDARNO! Poruka Medinskog posle pregovora

- Rusija će razmotriti ukrajinske predloge, o njima će biti obavešten Putin - naveo je glavni pregovarač Ruske federacije.

- Rusija je dobila pismene predloge Ukrajine koji potvrđuju njenu želju za neutralnim statusom bez nuklearnog oružja - rekao je Medinski.

Pod uslovom brzog rada na sporazumu i pronalaženja kompromisa, prilika za sklapanje mira biće bliža - rekao je Medinski.

 

13.17 - Završeni pregovori

 

 

13.08 - Peskov: Ličnim uvredama nije mesto u retorici šefa države

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je danas da lične uvrede ne mogu da ne ostave traga u odnosima predsednika država, dodajući da njima ne bi trebalo da bude mesto u retorici šefa države.

12.43 - Oglasila se Zaharova 

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ironično je prokomentarisala preporuku ukrajinskog MSP svojim diplomatama da „ne jedu i ne piju ništa” tokom pregovora sa Rusijom, čija je nova runda počela danas u Istanbulu.

Zaharova je na Telegramu napisala da je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova savetovalo svojim diplomatama da ne jedu i ne piju ništa tokom pregovora sa Rusijom, kao i da je bolje da "ne dodiruju površine", prenosi RIA Novosti.

- Da. Sada je jasno zašto su u Kijevu ukrajinske snage bezbednosti ubile svog pregovarača Denisa Kirejeva - on je jeo, pio i dodirivao površine na pregovorima sa Rusijom - dodala je Zaharova.

Rublja na jednomesečnom maksimumu prema dolaru

Ruska rublja se popela danas iznad jednomesečnog maksimuma na trgovanju u Moskvi ojačavši na 88 rubalja za dolar, a i akcije su se oporavile u određenoj meri na četvrtoj trgovinskoj sesiji nakon što je obnovljen rad berze nakon mesec dana obustave.

Rublja je na prepodnevnom trgovanju porasla za 2,0 posto prema dolaru na 88 rubalja, nakon što je u lonedeljak dostigla nivo 87,40, najjači od 28. februara, prenosi Rojters.

12.34 - Raketa pogodila zgradu uprave u Nikolajevu, tri zrtve

Najmanje tri osobe su poginule, a 22 su ranjene danas kada je raketa pogodila zgradu regionalne uprave u južnom lučkom gradu Nikolajevu u Ukrajini, saopštile su ukrajinske službe za vanredne situacije.

Kako su navele, spasioci su izvukli iz ruševina 18 ranjenih i nastavljaju rad na licu mesta, prenosi Rojters.

- Jedna ruska raketa pogodila je danas zgradu regionalne uprave u južnom ukrajinskom lučkom gradu Nikolajevu, zarobivši 11 ljudi ispod ruševina - izjavio je lokalni guverner Vitalij Kim.

IAEA nudi pomoć Ukrajini oko nuklearnih postrojenja

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi boravi u Ukrajini na razgovorima sa vladinim zvaničnicima na temu postizanja bezbednosti njenih nuklearnih objekata, saopštila je danas ova nadzorna agencija UN-a, a prenosi Rojters.

- Ovaj sukob već izaziva nezamislivu ljudsku patnju i uništenje - naveo je Grosi u saopštenju.

12.19 - Kremlj demantuje izveštaje o „trovanju“ Abramoviča

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov demantovao je danas izveštaje o navodnom trovanju biznismena Romana Abramoviča i ocenio da je to deo informacionog rata.

- To je deo informacione kampanje, deo informacione sabotaže, informacionog rata. Ti izveštaji sigurno nisu tačni. I svi pripadnici delegacija se sada vide na televizijskim ekranima u Istanbulu - rekao je Peskov komentarišući informaciju o navodnom trovanju biznismena Abramoviča.

12.15 - Moskva o gasu

Moskva je spremna na sve moguće opcije snabdevanja ruskim energentima, uključujući i odustajanje Evrope od njih, izjavila je predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko.

- Moskva će preusmeriti energetske resurse na druga tržišta, uključujući azijska, u slučaju odustajanja Evrope od isporuka i snabdevanja - dodala je ona.

12.12 - "Incident" na pregovorima zbog votke

Detalj koji je privukao posebnu pažnju javnosti tok sastanka ruske i ukrajinske delegacije u Turskoj zabeležen je video snimkom.

O čemu se radi, čitajte u posebnoj vesti.

12.11 - UDARNO! Rast podrške Putinu

Sve sociološke organizacije koje se bave istraživanjem javnom mnjenja pokazuju nezabeležen porast podrške ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, vladi zemlje i specijalnoj operaciji za zaštitu Donbasa, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- To je činjenica, podrška se oseća, nivo podrške raste. Da, to su naše realnosti i to su realnosti koje pokazuju da se predsednik oslanja na apsolutnu podršku ruskog stanovništva - rekao je Peskov, prenose Izvestija.

Helsinki: Moguća ruska kampanja protiv članstva u NATO

Helsinki očekuje da će susedna Rusija u narednim mesecima pokrenuti kampanju dezinformacija, kako bi uticala na debatu u Finskoj o pridruživanju NATO-u, saopštila je danas finska služba bezbednosti.

Supo, obaveštajna služba, navela je u najnovijoj proceni da su "jasan uticaj i nezakonite obaveštajne operacije" Rusije među glavnim pretnjama nacionalnoj bezbednosti Finske, prenosi Rojters.

- Finsko društvo u celini trebalo bi da bude spremno za razne mere kojima Rusija želi da utiče na kreiranje politike u Finskoj po pitanju NATO-a - naveo je direktor Supoa Anti Peltari u saopštenju.

11.53 - Bezbednosne garancije i primirje teme pregovora

Bezbednosne garancije i organizovanje primirja radi rešavanja humanitarnih problema teme su današnjih razgovora u Turskoj između Ukrajine i Rusije, saopštio je Mihail Podoljak savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

- Trenutno su u toku intenzivne konsultacije o nekim važnim pitanjima, od kojih je najvažnije sporazum o međunarodnim bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, jer ćemo njime moći da okončamo rat, što je Ukrajini potrebno - rekao je Podoljak na ukrajinskoj televiziji, prenosi Rojters.

- Drugo pitanje je prekid vatre kako bi se rešili svi humanitarni problemi koji su se nagomilali - saopštio je ukrajinski zvaničnik.

Makron će razgovarati sa Putinom

Francuski predsednik Makron će razgovarati sa Putinom u utorak u kasnijim popodnevnim časovima, saopštila je Jelisejska palata. 

11.52 - Kina: Nećete uspeti!

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin poručio je da pokušaji Sjedinjenih Američkih Država da obuzdaju i izvrše pritisak na Kinu i Rusiju neće imati uspeha.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

11.35 - Šojgu: Vazduhoplovstvo, PVO i mornarica Ukrajine više ne postoje

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu ocenio je da je Rusija u prvoj fazi rata ostvarila ciljeve, kao i da će pažnju usmeriti na Donbas.

- Vazduhoplovstvo i PVO Ukrajine su praktično uništene, njena mornarica je prestala da postoji, značajne gubitke su pretrpele sve formacije ukrajinskih kopnenih i vazdušno-desantnih snaga - naveo je ministar Šojgu.

Spasena državljanka Ukrajine kod Međugorja

Hercegovačka gorska služba spašavanja Čitluk spasila je državljanku Ukrajine koja se povredila prilikom hodočašća na brdo Križevac, kod Međugorja.

Pomoć gorske službe zatražena je juče u 17.00 časova, kada im je javljeno da je na stazi Sipar, na brdu Križevac, povređena žena, saopšteno je na fejsbuk stranici GŠ Čitluk.

11.23 - Podoljak: Trenutno sukob eskalira

Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak rekao je da je sada u toku eskalacija sukoba.

- Obe strane pozivaju na uništenje oba naroda. Postoji video koji krši Ženevske konvencije - rekao je on.

On je kazao da ako se krše zakoni prema ratnim zarobljenicima, biće preduzete mere.

- Ključno pitanje je sporazum o međunarodnim bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, kojim ćemo moći da okončamo rat onako kako je Ukrajini potrebno - reka je on.

Drugo pitanje je prekid vatre za rešavanje svih humanitarnih problema.

Kadirov: Da završimo što smo započeli!

Lider Čečena Ramzan Kadirov je rekao da razgovori u Istanbulu neće odvesti nikuda.

- Mislim da treba da završimo ono što smo započeli, da uništimo Banderu, naciste i đavole, tek onda treba da donosite odluke šta dalje - rekao je čečenski šef.

11.16 - Moskva: Žestok udar sajber terorista!

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da su Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici pokrenuli masivnu sajber operaciju protiv Rusije.

- Vojska sajber plaćenika koja deluje protiv Rusije suočava se sa specifičnim borbenim misijama, koje se često graniče sa otvorenim terorizmom - navodi se u saopštenju.

11.15 - Šojgu: Pratimo!

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu je na konferencijskom pozivu rekao da Moskva prati izjave lidera zemalja NATO-a o isporuci aviona i sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini.

- Ako ovi planovi budu sprovedeni, adekvatno ćemo odgovoriti - navodi Šojgu.

11.07 - Nove informacije o "trovanju" Abramoviča

Ruski oligarh Roman Abramovič za kog se tvrdi da je bio meta trovanja tokom učešća u mirovnim pregovorima sa ukrajinskim stranom radi okončanja aktuelnog rata na tlu bivše republike SSSR, napadnut je da bi mu bila poslata jasna poruka. 

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

11.03 - UDARNO! Zelenski potpisao novi zakon

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao zakon o krivičnoj odgovornosti za objavljivanje podataka o lokaciji i kretanju ukrajinskih trupa po vanrednom stanju.

Kuleba: Zabraniti "Z"

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Kuleba pozvao je svetsku zajednicu da zabrani slovo Z, koje je postalo nezvanični simbol podrške Rusiji, i da kriminalizuje upotrebu ovog simbola.

10.56 - Kina demantuje!

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin demantovao je medijske izveštaje da je Ministarstvo spoljnih poslova preporučilo da tri najveće naftne i gasne kompanije u zemlji smanje svoje učešće u ruskim projektima.

10.51 - Moskva spremna na ustupke?

Rusija će, navodno, da napravi ustupke sa svoje strane i više neće tražiti da se Ukrajina "denacifikuje" i spremna je da dozvoli da se Kijev pridruži EU ako ostane vojno neutralna.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

10.50 - Polemika oko Abramoviča

Mnogo polemike tokom jučerašnjeg dana pokrenula je informacija u vezi navodnog trovanja Romana Abramoviča.

Opširnije o toj temi čitajte u posebnoj vesti.

10.37 - UDARNO! Rusija očekuje prekretnicu

Ruska strana očekuje prekretnicu i prvi značajan rezultat u pregovorima sa Ukrajinom u Istanbulu, javlja ruska agencija TAS S pozivajući se na jedan izvor upoznat sa pregovaračkim procesom.

Ako se danas, prema tvrdnjama tog izvora, ne postigne konačan rezultat, razgovori će biti nastavljeni u formatu video konferencije.

- Mislim da ćemo se brzo pomeriti napred - dodao je isti izvor.

Raskol u NATO

Blumberg, pozivajući se na svoje izvore, tvrdi da su zemlje NATO-a podeljene po pitanju potrebe za dijalogom sa Putinom i o tome kakvo oružje da pošalju Ukrajini.

Francuska i Nemačka, posebno, smatraju da bi trebalo što pre postići prekid vatre, a zatim i povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine - i zalažu se za dijalog, navodi se u izveštaju.

Druge članice NATO smatraju da je dijalog Pariza i Berlina sa Moskvom kontraproduktivan i, kako kaže jedan dokument, „igra na ruku Putinu“, prenosi Blumberg.

Reč je o Britaniji, Poljskoj i nizu zemalja istočne i centralne Evrope (osim Mađarske) - oni su skeptični prema pregovorima, jer smatraju da Putin ne razmišlja ozbiljno o   pitanju sklapanja mirovnog sporazuma, dodaje agencija.

10.19 - DNR kontroliše centar Mariupolja

Vlasti samozvane Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštile su da u potpunosti kontrolišu centar Mariupolja i da je u toku "čisćenje grada" od preostalih ukrajinskih snaga.

- Čišćenje Mariupolja od nacističkih bataljona se nastavlja, a centar grada potpuno je pod kontrolom snaga Donjecke Narodne Republike - saopštio je zamenik ministra informisanja DNR Daniil Beznosov na Jutjub kanalu Solovjov uživo, prenosi TAS.

UAE: SAD da budu pragmaticne, da ne diktiraju politiku OPEK+

Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail al-Mazrui izjavio je danas da je jedina misija grupe OPEK+ da stabilizuje tržište nafte i obezbedi što je moguće veće snabdevanje, te da bi istiskivanje bilo kog partnera iz naftne alijanse samo povećalo cene "crnog zlata".

Al-Mazrui je u obraćanju na energetskoj konferenciji u Dubaiju, na kojoj učestvuje i saudijski ministar energetike, rekao da Sjedinjene Države treba da budu pragmatične i da shvate da OPEK+ proizvođači rade na uravnoteženju situacije na tržištu nafte u interesu potrošača, prenosi Rojters.

10.16 - Turska i Izrael grade gasovod?

Izrael i Turska razgovaraju o izgradnji gasovoda do izraelskog polja "Levijatan", kao alternativu za isporuke ruskog gasa južnoj Evropi, prenosi Rojters pozivajući se na predstavnike ovih zemalja. 

10.09 - Kuleba uoči pregovora

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba poručio je ukrajinskim pregovaračima da ne jedu i ne piju kada pregovaraju s Rusijom, jer je Roman Abramovič navodno otrovan

- Savetujem svima koji idu na pregovore s Ruskom Federacijom da ništa ne jedu i ne piju. I, po mogućnosti, izbegavajte dodirivanje bilo koje površine. To je iz prve ruke - naveo je Kuleba.

9.54 - Medinski i Arhamija oči u oči

 

 

9.50 - Ukrajina traži odštetu

Ukrajina će od Rusije tražiti odštetu od 565,3 milijardi dolara, prenose britanski mediji.

9.47 - Poziv ambasadorima baltičkih zemalja

Ambasadori tri baltičke republike pozvani su u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u 12.00 po moskovskom vremenu u vezi sa odlukom o proterivanju njihovih diplomata na principu reciprociteta, rekao je izvor Sputnjika.

Isporuke gasa ostaju visoke

Ruska energetska kompanija "Gasprom" je saopštila danas da njene isporuke gasa Evropi, preko Ukrajine, ostaju visoke i stabilne.

Iz te kompanije dodaju i da su zahtevi "Gaspromovih" kupaca u Evropi za gasom za tranzit preko Ukrajine na današnji dan iznosili 109,5 miliona kubnih metara (mcm), što je nepromenjeno u odnosu na jučerašnji dan, prenosi agencija Rojters.

9.24 - Erdogan razgovarao sa Abramovičem

 

 

9.19 - Jutarnji brifing ruskog ministarstva

 

 

9.17 - Erdogan pozvao na primirje

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je rekao da situacija u Ukrajini duboko uznemiruje Tursku, koja je sused i prijatelj Rusije i Ukrajine.

Predsednik Turske je tokom obraćanja delegacijama Ruske Federacije i Ukrajine pozvao na uspostavljanje primirja.

8.45 - Stigao i Erdogan

 

 

8.44 - UDARNO! Stigli i Rusi

Ruska delegacija stigla je na pregovore, rekao je za Sputnjik diplomatski izvor.

Finski opozicionar: Podržavamo članstvo u NATO

Šef najveće opozicione stranke u finskom parlamentu i jedne od najpopularnijih partija u zemlji, Pravi Finci, Rika Pura, rekao je da podržava ideju o članstvu zemlje u NATO-u.

8.43 - UDARNO! Ukrajinci stigli

Ukrajinska delegacija stigla je u palatu Dolmabahče u Istanbulu na pregovore sa Rusijom, rekao je za Sputnjik diplomatski izvor.

8.24 - Raketni napad na Ljubotin

Ruske oružane snage izvele su raketni napad na grad Ljubotin na severoistoku Harkovske oblasti, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Kako su naveli, u napadu je sravnjeno sa zemljom nekoliko kuća, prenosi Bi-Bi-Si.

Prema navodima kancelarije regionalnog tužioica u Harkovu, povređeno je sedam osoba.

Iz ruševina je izvučeno telo jedne osobe.
 

Estonija o izbeglicama iz Ukrajine

Estonija je saopštila  da nije spremna da prihvati više od 50 hiljada ukrajinskih izbeglica.

Nadležni organi pretpostavljaju da će ih boravak izbeglih lica koštati oko 25 evra po danu.

7.21 - Rusija uputila protest Hrvatskoj zbog optužbi na račun Putina

Rusija je uputila snažan protest Hrvatskoj zbog toga što je ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman predsednika Vladimira Putina nazvao ratnim zločincem, saopštila je ruska ambasada.

"Uvredljivi jezik i neutemeljene optužbe na račun predsednika Ruske Federacije apsolutno su neprihvatljive", kaže se u saopštenju.

Rusija protestuje i smatra neprihvatljivim to što je Grlić Radman izabranu rusku vlast nazvao režimom i javno poželeo da ne ostane još dugo na vlasti, prenela je Hina.

"Ovakvo neodgovorno ponašanje predstavnika hrvatskog rukovodstva razara tkivo bilateralnih rusko-hrvatskih odnosa koji ove godine obeležavaju 30 godina", navodi se u ruskom saopštenju.

U njemu se službeni Zagreb poziva da se uzdrži od izazivanja negativnih posledica za međudržavne odnose Rusije i Hrvatske, preneo je portal Index.hr.

"Takođe, smatramo potrebnim pridržavati se opšteprihvaćenih pravila međunarodne komunikacije i diplomatskog bontona", navodi ambasada.

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je 23. marta da je Vladimir Putin ratni zločinac i izrazio nadu da "autokratski režim" neće biti dugog veka, te poručio da bi Hrvatska znala da uzvrati u slučaju da Rusija ostvari pretnje prema Hrvatskoj.

Grlić Radman je gostujući u emisiji Hrvatskog radija "A sada vlada" rekao da ne smatra realnim pretnje ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova.

Britanija: Ruska pretnja za udar na Kijev 

Rusija predstavlja značajnu pretnju za Kijev zbog sposobnosti da izvede udar, iako ukrajinske snage nastavljaju ograničene kontranapade na severozapadu grada, saopštila je danas britanska vojna obaveštajna služba, prenosi Rojters.

Ruske snage su nastavile ofanzivu na Mariupolj uz kontinuirano snažno granatiranje ovog grada, čiji je centar i dalje pod kontrolom Ukrajine, navodi se u izveštaju britanskog Ministarstva odbrane.

Na drugim mestima, prema britanskom ministarstvu, ruske snage nastavlju sa blokadama, dok pokušavaju da reorganizuju i obnove svoje trupe, navodi Rojters.

Ocenio je da je reč o obliku zastrašivanja i ne veruje da ruski ambasador govori u ime nečega što bi se stvarno moglo dogoditi.

Kalabuhov je za sarajevske medije ranije izjavio da Moskva zadržava pravo da reaguje, ukoliko bi BiH odlučila da se priključi NATO i upitao: "Otkud vi znate da nemamo planove i protiv Hrvatske, Poljske, Bugarske kao članice NATO-a".

U malo izglednom scenariju ostvarenih pretnji Hrvatska bi znala da uzvrati, kazao je Grlić Radman.

"Pretnja ambasadora nije pretnja samo Hrvatskoj, nego i celoj EU i kada bi se realizovala aktivirala bi član 5. NATO saveza u kojem stoji da napad na jednu članicu predstavlja napad na celi savez", naveo je i dodao:"To bi bio povod za novu eskalaciju sukoba, što nikome nije u interesu i ja sam siguran da će se to izbeći i pronaći načini pregovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom".

Radman je rekao i da je Putin "već počinio ratne zločine, ali da se u ratu mora pregovarati", kao i da Putin "neće imati izbora jer nije ostvario ono što je želio - da pokori Ukrajinu".

Dva meseca nakon službene posete Moskvi, gde je rekao da "dobri odnosi s Ukrajinom zaista ne isključuju dobre odnose s Rusijom", Grlić Radman je kazao da je tada mislio na ruski narod.

"Ne postoji znak jednakosti između režima i naroda. Narodi ostaju, politike se menjaju. Ja se nadam da ovaj autokratski režim neće imati dugi vek", naveo je hrvatski ministar.

Rekao je i da je u Hrvatsku do sada stiglo 9.000 Ukrajinaca.

Australija uvodi sankcije 

Australija je danas predstavila prvi paket sankcija protiv ruskih državljana osumnjičenih za krivična dela u vezi sa korupcijom, kao i protiv onih koje australijske vlasti smatraju saucesničima u slučaju smrti advokata Sergeja Magnickog, navodi se u saopštenju australijske ministarke spoljnih poslova Maris Pejn.

- U pitanju je prvi set spiskova pod tematskim okvirom sankcija Morisonove vlade, na čijem udaru su ruski pojedinci odgovorni za korupciju koju je otkrio Sergej Magnicki i saučesnici u njegovom kasnijem maltretiranju i smrti - dodaje se u tom saopštenju, a prenosi ruska agencija TAS.

7.01 - Zelenski traži od Evrope naftni embargo za Rusiju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenskijon pozvao je države Zapada da hitno pooštre sankcije Rusiji, i uvedu embargo na naftu, kako bi sprečile Moskvu da eskalira svoju vojnu operaciju protiv njegove zemlje.

U svom video obraćanju Ukrajincima noćas, vidno iznervirani Zelenski je izjavio da je Zapad prošle godine pogrešno proračunao, kada je odložio sankcije kao i da je zatim usledila ruska invazija, prenosi Rojters.

„Rat punog obima je počeo. Sada ima mnogo nagoveštaja i upozorenja da će navodno oštrije sankcije, poput embarga na isporuku ruske nafte Evropi, biti uvedene ako Rusija upotrebi hemijsko oružje“, rekao je Zelenski povremeno udarajući rukama o sto.

„Jednostavno nema reči... Mi, koji smo živi, moramo da čekamo. Zar sve što je ruska vojska uradila do danas ne zaslužuje embargo na naftu? Zar fosforne bombe nisu opravdanje za to? Granatirano postrojenje za proizvodnju hemikalija ili granatirana nuklearna elektrana to ne zahtevaju", naglasio je ukrajinski predsednik.

Zelenski je poručio da sankcije moraju biti „efikasne i ozbiljne” s obzirom na dosadašnje postupke Rusije.

„Ako su paketi sankcija slabi ili ne funkcionišu dovoljno snažno, ako se mogu zaobići, to stvara opasnu iluziju za rusko rukovodstvo, da će im biti dozvoljeno da nastave da rade ono što sada rade“, rekao je ukrajinski lider i naglasio da njegov narod to plaća svojim životima.

Invazija Rusije na Ukrajinu, koja traje duže od mesec dana, najveći evropski sukob od Drugog svetskog rata, dovela je do toga da više od 3,8 miliona Ukrajinaca pobegne u inostranstvo, prouzrokovala je hiljade mrtvih ili ranjenih i izolovala rusku ekonomiju.

SAD su već uvele embargo na isporuke ruske nafte, ali Evropa, daleko više zavisna od ruske energije, je u tom smislu neodlučna.

Iz Nemačke, najveće evropske ekonomije, poručuju da bi uvođenje takvog embarga izazvalo recesiju i masovnu nezaposlenost, navodi Rojters.

 

6.20 - Timosenko: Iz ukrajinskih gradova evakuisano 1.099 ljudi

Ukupno 1.099 ljudi evakuisano je iz ukrajinskih gradova kroz humanitarne koridore, izjavio je zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko.

On je u onlajn objavi napisao da je juče 586 ljudi automobilima napustilo opkoljeni grad Mariupolj, a 513 osoba je evakuisano autobusima u regionu Luganska, preneo je Rojters.

 

6.00 - Danas u 9 i 30 počinju mirovni pregovori Rusije i Ukrajine

Danas u 9 i 30 počeće pregovori ruske i ukrajinske delegacije u Istanbulu, saopšteno je danas iz kabineta turskog predsednika. Kako se navodi u saopštenju, pregovori će biti održani u Palati Dolmabahče, prenosi TASS.

"Sastanak će biti održan iza zatvorenih vrata", dodaje se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ms

29.03.2022 13:18

Treba likvidirati fasiste. Za to zaduziti KADIROVA.