PROCURILE POVERLJIVE INFORMACIJE, RUSIJA ODUSTAJE OD JEDNOG ZAHTEVA: Moskva će napraviti ustupak, ALI KIJEV MORA DA URADI OVO!

Autor:

Svet

29.03.2022

08:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija će, navodno, da napravi ustupke sa svoje strane i više neće tražiti da se Ukrajina "denacifikuje" i spremna je da dozvoli da se Kijev pridruži EU ako ostane vojno neutralna, tvrde četiri osobe koje su blisko upoznate sa detaljima pregovora Ukrajine i Rusije za Fajnenšl Tajms.

PROCURILE POVERLJIVE INFORMACIJE, RUSIJA ODUSTAJE OD JEDNOG ZAHTEVA: Moskva će napraviti ustupak, ALI KIJEV MORA DA URADI OVO!

Foto: Tanjug/AP

Glavna tema Kijeva i Moskve jeste prekid vatre, a da bi se to dogodilo potreban je sporazum koji bi uključivao odustajanje Ukrajine od članstva u NATO-u u zamenu za potvrdu bezbednosti i priključivanje EU, navode anonimni izvori.

Nacrt dokumenta o prekidu vatre ne sadrži nikakvu raspravu o prethodnim ruskim uslovima, dobro poznate - "denacifikacija", "demilitarizacija" i pravna zaštita ruskog jezika u Ukrajini.

David Arakhamia, šef stranke ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i član pregovaračkog tima Kijeva, rekao je za Fajnenšl Tajms da su strane blizu dogovora o bezbednosnim garancijama i nastojanju Ukrajine za pridruživanje EU, ali je pozvao na oprez.

- Sva su pitanja bila na stolu od početka pregovora, ali ima puno nerešenih stvari - rekao je Arakhamija.

Druga osoba koja ima informacije o pregovorima je rekla je da je Ukrajina zabrinuta što Rusija menja svoju poziciju gotovo iz dana u dan, kako u smislu vojnog pritiska, tako i u pogledu zahteva.

- Rusija ne može i neće govoriti o napretku jer bi mogla samo da šteti pregovaračkom procesu - rekao je juče Dmitrij Peskov, Putinov portparol.

- Za sada, nažalost, ne možemo govoriti o nekom značajnijem napretku - dodao je.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Peskov

Prema nacrtu pregovora Ukrajina se obavezuje da će se suzdržati od razvoja nuklearnog oružja ili smeštaja stranih vojnih baza u svoju zemlju, i neće nastojati da se pridruži NATO-u. U zamenu, Ukrajina će dobiti ono što je Arakhamia nazvao "formulacijom sličnom NATO-ovom članku 5", prema kojem članice saveza moraju jedna drugoj priskočiti u pomoć ako je neko napadnut, a sigurnosne garancije dalo bi 11 zemalja - Rusija, SAD, UK, Kanada, Francuska, Nemačka, Kina, Italija, Poljska, Izrael i Turska.

U nacrtu sporazuma nije navedena najveća prepreka u pregovorima - pokušaj Ukrajine da povrati teritoriju koji je Rusija zauzela od 2014. godine, a koja bi trebala biti rešena u budućim pregovorima Putina i Zelenskog, tvrde izvori.

- Moskva traži da Ukrajina prizna rusku kontrolu nad poluostrvom Krim, koji je Moskva anektirala 2014., kao i nad dva regiona kojima upravljaju separatisti koje podržava Rusija u istočnoj regiji Donbasa -  rekao je Arakhamia.

- Nikad nećemo priznati nikakve granice osim onih koje se nalaze u našoj Deklaraciji nezavisnosti - rekao je Arakhamia.

- Ovo je najkritičnija tačka - dodao je on.

Za sada je Ukrajina bila spremna da razgovara o humanitarnim pitanjima kao što su rešavanje problema vode na Krimu i obećanje da nikad neće pokušavati ponovno zauzeti poluostrvo silom, navode izvori.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Слобода медија

29.04.2022 09:53

И гле чуда опет ... Давид...!