RAT JE OBIČNE UKRAJINCE PRETVORIO U HEROJE: Zelenski poručio da je sastanak sa Putinom neophodan za okončanje sukoba

Autor:

Svet

21.03.2022

06:13 >> 22:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Završen je 26. dan sukoba u Ukrajini.

RAT JE OBIČNE UKRAJINCE PRETVORIO U HEROJE: Zelenski poručio da je sastanak sa Putinom neophodan za okončanje sukoba

Foto: Tanjug/AP

23.31 - Zelenski: Sastanak sa Putinom neophodan radi okončanja rata

Sastanak sa liderom Kremlja Vladimirom Putinom je neophodan da bi se utvrdio stav Rusije o okončanju rata koji je pokrenuo u Ukrajini, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, javila je ukrajinska novinska agencija Interfaks Ukrain.

Zelenski, koga su intervjuisali javni televizijski kanali iz evropskih zemalja, takođe je rekao da na takvom sastanku neće biti moguće doneti odluku o tome šta treba da se radi sa okupiranim teritorijama u Ukrajini, preneo je Rojters.

Rusija je 24. februara započela, kako je Moskva naziva, specijalnu vojnu operaciju s ciljem denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine.

23.25 - Rusija: Blokiran pristup Juronjuzu zbog lažnih izveštaja

Ruski nadzorni organ za masovne medije i telekomunikacije Roskomnadzor blokirao je pristup televizijskom kanalu Juronjuz u Rusiji zbog lažnih izveštaja o ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Na osnovu zahteva ruskog državnog tužioca, Roskomnadzor je blokirao pristup materijalima Juronjuza u Rusiji, preneo je TASS. Strani mediji sistematski propagiraju neistinite društveno važne informacije o specijalnoj vojnoj operaciji ruskih oružanih snaga i pozivaju na neovlašćene masovne skupove, navodi se u odgovoru na upit ruske novinske agencije.

Prethodno je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao zakon o krivičnoj odgovornosti za namerno širenje lažnih informacija o upotrebi ruskih oružanih snaga.

22.52 - Zelenski pozdravio hrabrost okupljenih u okupiranom Hersonu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je danas demonstrante koji su se okupili u okupiranom gradu Hersonu zbog njihove hrabrosti u suprotstavljanju ruskim trupama koje su pucale da ih rasteraju.

Ruske trupe su upotrebile šok bombe i pucale u vazduh da bi rasterale demonstrante u Hersonu na jugu Ukrajine, preneo je AP.

Zelenski je u video obraćanju rekao ''da smo videli robove kako pucaju na slobodne ljude, robove propagande koja je zamenila njihovu savest''.

On je naglasio da je rat obične Ukrajince pretvorio u heroje i da neprijatelj ne veruje da je sve to stvarno.

- Nema potrebe da se organizuje otpor - rekao je Zelenski i dodao da je otpor deo duše Ukrajinaca.

19.27 - Novinarka ruske državne televizije pozvala i druge Ruse da osude rat

Novinarka ruske državne televizije Marina Ovsjanikova, koja je u živom programu protestovala protiv rata, pozvala je i druge Ruse da javno osude "jeziv rat".

Ovsjanikova je za američki Ej-Bi-Si (ABC) rekla da je njen protest bio "spontan", ali i da se nezadovoljstvo ruskom vladom u njoj gomilalo godinama, prenosi Glas Amerike.

Tvrdi da je to slučaj i sa mnogim njenim kolegama.

- Razgovarala sam sa prijateljima i kolegama, niko do zadnjeg momenta nije mogao da veruje da će se takva stvar desiti, da će početi ovaj jezivi rat - rekla je Ovsjanikova za Ej-Bi-Si.

- Kada je rat počeo nisam mogla da spavam, da jedem. Odlazila sam na posao, ali je posle nedelju dana izveštavanja o ratu, atmosfera na Kanalu Jedan bila toliko neprijatna da sam shvatila da ne mogu tamo da ostanem - kazala je ona.

Ispričala je da je razmišljala o tome da se pridruži nekom protestu na javnom mestu, ali je odustala kada je videla da je policija hapsila demonstrante.

- Odlučila sam da ipak uradim nešto drugo, značajnije. Da pokažem svetu da su Rusi protiv rata, a Rusima da pokažem da je sve ovo samo propaganda - poručila je novinarka.

Nada se da je podstakla druge ljude da progovore protiv rata.

Ovsjanikova je za francusku televiziju "France 24" ispričala da je protest upropastio njenu porodicu, i da je posebno pogođen njen mlađi sin.

- Ali moramo da zaustavimo ovaj bratoubilački rat - zaključila je ruska novinarka.

Ovsjanikova je upala u studio državnog Kanala Jedan dok su trajale vesti, i sa sobom nosila transparent sa natpisom "Prekinite rat. Ne verujte propagandi. Lažu vas ovde".

Kažnjena je novčano sa 30.000 rubalja (oko 280 dolara) i puštena na slobodu, sa mogućnošću da protiv nje bude pokrenut postupak.

Francuska joj je ponudila azil, ali je ona to odbila.

18.25 - Zelenski: Ukrajina neće pokleknuti pod ultimatumima Rusije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da Ukrajina nikada neće pokleknuti pred ultimatumima Rusije i da gradovi poput Kijeva, Marijupolja ili Harkova neće prihvatiti rusku okupaciju.

- Imamo ultimatum sa tačkama u njemu. Sledite ga i tada ćemo završiti rat - rekao je Zelenski u intervjuu televiziji Suspilne, preneo je Rojters.

- Ukrajina ne može da ispuni ultimatum - istakao je on.

15.52 - Poginulo najmanje 925 civila

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHĆR) saopštio je danas da je od početka konflikta u Ukrajini poginulo najmanje 925 civila, a 1.496 je ranjeno.

Broj nastradalih civila u ratu u Ukrajini verovatno je i veći pošto OHĆR koji ima veliki broj posmatračkih timova u toj zemlji, nije mogao da dobije ili verifikuje izveštaje o žrtvama u nekoliko teško pogođenih gradova uključujući Mariupolj, navodi Rojters.

15.10 - Ambasadoru uručena protesna nota

- Ambasador SAD pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, uručena mu je protestna nota u vezi sa Bajdenovim nedavnim izjavama o Putinu - prenose proruski mediji.

Kuleba: Poziv Kini

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba pozvao je Peking da odigra ključnu ulogu u prekidu konflikta u Ukrajini.

 

 

14.57 - Ukrajina: Putin se sveti građanima Mariupolja

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk je izjavila danas da iza napada na Mariupolj stoje lični razlozi ruskog predsednika Vladimira Putina, jer, kako kaže, on nije uspeo da zauzme taj grad 2014. godine u vreme kada je Rusija pripojila Krim.

- Mislim da se Putin lično sveti građanima Mariupolja, nakon što nije uspeo da preuzme grad 2014. godine. To je kolektivna kazna za njihovo odbijanje ruskog tutorstva - izjavila je ona za francuski list “Liberasion”.

14.50 - UDARNO! Ukinuti Fejsbuk i Instagram

Ruski sud zabranio Fejsbuk i Instagram, a odluka podleže momentalnom izvršenju, naveo je sudija.

 

 

14.45 - Cena nafte ide na 300 dolara?

Cena nafte bi mogla da poraste na 300 dolara po barelu u slučaju zabrane ruskih isporuka, što je malo verovatan scenario, izjavio je danas potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

- U slučaju odbijanja naših isporuka, ja kažem da će cena nafte iznositi 300 dolara po barelu, dok neki drugi kažu 500 dolara - rekao je Novak, prenosi Tas s.

14.21 - Putin menja strategiju?

Vojni analitičari komentarisali su trenutnu situaciju u Ukrajini.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

14.08 - Ruski brod u Azovskom moru

Veliki desantni brod Crnomorske flote "Orsk" ušao je u luku Berđansk zbog isporuke vojne opreme, izvestio je danas TV kanal "Zvezda".

Kako se navodi u izveštaju, ovo je prvi ruski ratni brod koji je ušao u ovu luku na Azovskom moru, prenosi agencija TAS S.

- Dolazak velikog desantnog broda u luku Berđansk je epski događaj koji otvara mogućnosti za Crno more, u smislu logistike korišćenja infrastrukture luke Berđansk u punoj meri - navodi se u izveštaju koji je objavio TV kanal, a koji je citirao oficira Crnomorske flote.

14.06 - Brisel o prijemu Ukrajine u EU

 

 

14.01 - Kažnjen ruski šahista

Ruskog šahistu Sergeja Karjakina, koji je podržavao specijalnu operaciju u Ukrajini, etička komisija Međunarodne šahovske federacije diskvalifikovala je na šest meseci.

13.41 - Moskva odgovara Sofiji

Moskva će odgovoriti na proterivanje ruskih diplomata iz Bugarske i taj odgovor može biti asimetričan, izjavila je danas za TV kanal "Rosija-24" ruska ambasadorka u Bugarskoj Eleonora Mitrofanova.

- Odgovorićemo na to, možda asimetrično, ali će odgovora biti - rekla je Mitrofanova, kako prenosi agencija TAS S.

Ukrajina: Ne rade sistemi kontrole Černobilja

Ukrajinska regulatorna agencija za nuklearnu energiju je saopštila danas da su prestali da rade sistemi za kontrolu radiaktivnosti oko nuklearne elektrane u Černobilju.

Ista agencija je navela i da, sa dolaskom sve toplijeg vremena, u tom regionu više nema vatrogasaca koji bi zaštitili šume koje su decenijama već pogođene radioaktivnošću, prenosi agencija AP, uz podsećanje da su ruske snage zauzele Černobilj 24. feburara.

Prema njenim rečima, Bugarska nije dala razloge za proterivanje ruskih diplomata.

- Vidite, ovih dana niko ništa ne objašnjava - ukazala je Mitrofanova.

13.36 - Održani razgovori

 - Ruski i ukrajinski pregovarači održali su 90-minutni video razgovor, a radne grupe će nastaviti da se sastaju tokom dana, izjavio je danas član ukrajinske delegacije, izvestili su ukrajinski mediji.

- Danas radimo ceo dan - rekao je ukrajinski delegat i poslanik David Arahamia, prenosi agencija Rojters.

Moskva: Odgovorićemo!

Moskva će odgovoriti na proterivanje ruskih diplomata iz Bugarske i taj odgovor može biti asimetričan, izjavila je danas za TV kanal "Rosija-24" ruska ambasadorka u Bugarskoj Eleonora Mitrofanova.

- Odgovorićemo na to, možda asimetrično, ali će odgovora biti - rekla je Mitrofanova, kako prenosi agencija TAS S.

Prema njenim rečima, Bugarska nije dala razloge za proterivanje ruskih diplomata.

- Vidite, ovih dana niko ništa ne objašnjava - ukazala je Mitrofanova.

12.32 - Holandski premijer: Nemoguće odmah prekinuti uvoz ruske nafte i gasa

Zemlje Evropske unije su i dalje u velikoj meri zavise od ruske nafte i gasa u snabdevanju energijom i to se jednostavno ne može prekinuti u kratkom roku, izjavio je danas holandski premijer Mark Rute.

- Veliki broj rafinerija u istočnom i zapadnom delu Evrope i dalje u potpunosti zavisi od ruske nafte, a još gore je sa zavisnošću od gasa - rekao je Rute novinarima posle sastanka sa litvanskim predsednikom Gitanasom Nausedom u Viljnusu, prenosi Rojters.

Rute je naveo da ta zavisnost mora da se smanji, da to treba učiniti što je pre moguće, ali da to ne može da se uradi preko noći, čime je, kako ocenjuje britanska agencija, jasno stavio do znanja da postoje ograničenja u pogledu toga šta blok može da uradi u ovoj fazi.

Rijad: Nećemo snositi odgovornost za manjak nafte na tržištu

Saudijska Arabija je poiručila danas da „neće snositi nikakvu odgovornost za bilo kakvu nestašicu ponude nafte na globalnom tržištu“, jer napadi jemenskih Huta, koje podržava Iran, pogađaju proizvodnju u kraljevini.

U saopštenju saudijskog Ministarstva spoljnih poslova, koje je prenela državna novinska agencija, navodi se da "međunarodna zajednica mora da preuzme odgovornost za očuvanje stabilnog snabdevanja energentima'''' tako što će se "suprotstaviti Hutima'''', izveštava agencija AP.

12.06 - Kina šalje Ukrajini 1,57 miliona dolara

Kina će obezbediti Ukrajini još jednu seriju humanitarne pomoći, u vrednosti od 10 miliona juana (1,57 miliona dolara), uzimajući u obzir razvoj situacije i stvarne potrebe, saopštilo je danas kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

- Kina će nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u promovisanju deeskalacije situacije u Ukrajini i spremna je da uloži sopstvene napore za prevazilaženje humanitarne krize - izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin tokom redovne konferencija za novinare, a prenosi CNN.

11.43 - Ukrajinci optužuju Ruse za prvi napad na Odesu

Gradske vlasti Odese optužile su danas ruske snage da su jutros izvele napad na stambene zgrade u predgrađu, prvi takav napad u ovoj luci na Crnom moru, prenosi Rojters.

Gradsko veće saopštilo je da nije bilo žrtava, ali da je napad izazvao požar.

- To su stambene zgrade gde žive civili - rekao je gradonačelnik Odese Genadij Truhanov.

Sa druge strane, Rusija negira da je gađala civile.

11.36 - Veliki jaz

Izraelski premijer Naftali Benet, koji nastoji da posreduje u okončanju ukrajinsko-ruskog sukoba, izjavio je danas da i dalje postoji veliki jaz između dve strane, uprkos izvesnom napretku.

- Još preostaje dug put jer postoji nekoliko spornih pitanja, od kojih su neka fundamentalna - izjavio je Benet, a prenosi agencija Rojters.

Ruski ministar o nafti i gasu

- Proizvodnja gasa i nafte u Rusiji se, uprkos pritiscima sankcija, odvija u potpunosti - rekao je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

11.27 - Dačić: Balansirana politika

Ivica Dačić, kandidat za premijera koalicije oko Socijalističke partije Srbije, ocenio je da Srbija mora da vodi "balansiranu" spoljnu politiku u okviru koje će, kako je rekao, voditi računa o odnosima sa Rusijom, ali i nastaviti evropski put.

Upitan za implikacije rata u Ukrajini po spoljnopolitički položaj Srbije, Dačić je ocenio da Beograd „ne treba previše da se ističe u svakoj krizi".

- Niti smo izazvali rat, niti možemo da ga zaustavimo - kazao je lider socijalista, gostujući na televiziji Hepi.

11.15 - Lavrov: Rusofobima sve dozvoljeno

- Videli smo kako je Zapad svim svojim odnosom prema delovanju Ukrajine pokazao jednu jednostavnu istinu - poručio je danas ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

A to je, kako je objasnio Lavrov, da je sve dozvoljeno ukoliko si "rusofob", "ako poslušno obavljaš zadatke kako bi iznervirao Rusiju".

Nemačka ministarka: Još milijarda!

- Ministri inostranih poslova EU na sastanku u Briselu doneće odluku da se izdvoji dodatna milijarda evra Ukrajini za kupovinu oružja - izjavila je šefica nemačke diplomatije Analena Berbok.

- Ako si rusofob - ako za cilj postavite iskorenjivanje 'kacapa' i 'moskovljana' (ovo je citat iz izjava ukrajinskih političara); ako, poput predsednika Volodimira Zelenskog kažete da svako ko sebe smatra Rusom treba da izađe iz Ukrajine (zbog svoje budućnosti i dece); ako poslušno izvršavate postavljene vam zadatke kako biste Rusiju iznervirali, izbalansirali, pokušali da je isprovocirate, onda vam je sve dozvoljeno - naveo je Lavrov.

11.02 - Peskov: Putin je sve rekao

Peskov, upitan da prokomentariše reči američkog diplomate da Sjedinjene Države neće slati trupe u Ukrajinu, ali možda druge zemlje NATO-a to mogu da urade:

- Predsednik Putin je to negativno rekao u svom noćnom obraćanju građanima Rusije i celog sveta. Dovoljno je samo ponovo pročitati, posebno u trenutku kada govori o hipotetičkoj mogućnosti da neko spolja odluči da interveniše u tok specijalne vojne operacije - rekao je Peskov.

Rusija želi da građane Ukrajine muči glađu i da ih natera na predaju

Član ukrajinskog parlamenta Dmitro Gurin veruje da Rusija pokušava da izgladni stanovnike gradova i natera ih da se predaju, prenosi Bi-bi-si. Gurin je rekao da je procenjeno da je 300.000 Ukrajinaca zarobljeno u gradovima i da oni ne žele da se predaju.

- Rusi ne žele da otvaraju humanitarne koridore, ne dozvoljavaju da konvoji uđu u grad. Jasno je da je cilj Rusije da zavlada glad, da bi to bi ojačalo njihovu poziciju. Marijupolj se neće predati i zato neće da puste ljude na izađu - rekao je on.

10.56 - Teška situacija

Ukrajinski zvaničnici su danas opisali situaciju u Mariupolju kao veoma tešku, navodeći da nisu bili u stanju da uspostave novi bezbedan koridor za evakuaciju civila iz opkoljenog grada.

Ukrajina je prethodno odbila poziv Rusije da preda Mariupolj, nakon što je ruska vojska naložila Ukrajincima u gradu da se predaju do ponedeljka u 5 sati ujutru, podseća agencija Rojters.

- Naravno da smo odbili ove predloge - izjavila je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

10.50 - Moskva o "naftnom embargu"

Zvanična Moskva je upozorila danas da će Evropa biti teško pogođena u slučaju embarga na rusku naftu, jer bi to urušilo energetsku ravnotežu kontinenta, dok na Sjedinjene Države takva odluka nema uticaj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je pitanje bilo kakve zabrane uvoza ruske nafte veoma kompleksna tema, prenosi Rojters.

Zatvaranje luka

EU planira da pojača sankcije zatvaranjem luka za ruske brodove i zabranom uvoza energenata, rekao je slovenački ministar spoljnih poslova uoči sednice Saveta EU.

10.44 - Poruka šefa DNR

- Još nekoliko hiljada pripadnika ekstremističkih bataljona nalazi se u Marijupolju - saopštio je lider Donjecke narodne Republike Denis Pušilin.

10.36 - Peskov: Pokazali smo više spremnosti od Kijeva

- Stepen napretka u pregovorima verovatno nije onakav kakav bismo želeli. Ruska strana pokazuje mnogo više spremnosti da radi brzo i sadržajno nego pregovarači sa ukrajinske strane - kaže portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Policijski čas u Kijevu

- Ponovo će biti pojačan policijski čas u Kijevu i regionu - rekao je gradonačelnik tog grada Vitalij Kličko.

Počeće danas u 20.00 časova i trajaće do 7.00 časova 23. marta. Odnosno - do prekosutra.

Prodavnice, apoteke, benzinske pumpe, ustanove sutra neće raditi. Gradom će moći da se kreću samo vozila sa posebnim propusnicama.

10.26 - Zelenski: Vidite kako se borimo

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je poslao poruku Nemačkoj i Evropskoj uniji.

- Vidite našu želju da budemo sa Evropom. Naša težnja, sa kojom se borimo na bojnom polju. I koje možete osvojiti samo u svom društvu. Po mom mišljenju, ukratko, pritisak na političare. Da Ukrajina konačno postane deo EU. Nemci, imate snagu - rekao je Zelenski.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

 

 

10.20 - Borelj: Ratni zločin

 

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

10.16 - Šok tvrdnje Rogozina

Generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin izjavio je da biološko oružje koje je napravljeno u Ukrajini deluje na reproduktivni sistem žena i na imunitet „određene nacije“, između ostalog protiv „Rusa koji žive u Rusiji“.

10.12 - Oglasio se Peskov

- U Kremlju odluka o odlaganju ovogodišnjih regionalnih izbora nije doneta i o njoj se nije razgovaralo - kaže Dmitrij Peskov.

Rampa za Fejsbuk i Instagram

Tverski sud u Moskvi je odbio zahtev kompanije Meta da odloži tužbu za zabranu delovanja te firme u Rusiji i obustavi slučaj.

Ranije je predstavnik Mete na sudu rekao da ruski sud nema pravo da razmatra tužbu protiv nje i da to može da uradi samo sud u mestu registracije - u Sjedinjenim Državama.

10.01 - Rusiju čeka promena režima

Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza smatra da Rusiju sigurno čeka promena režima.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

9.56 - Izbeglice iz LNR i DNR

Preko 19.000 ljudi koji su napustili LNR, DNR i Ukrajinu dobilo je neophodnu medicinsku pomoć u Rusiji, izjavio je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško.

Ekonomska državljanstva CG najviše dobili Rusi

U periodu od 7. decembra 2020. do 15. februara ove godine preko programa ekomomskog državljanstva, koji je usvojila vlada Zdravka Krivokapića - država je inkasirala više od 73 miliona evra, od kojih su dve trećine, odnosno 50 miliona uložili građani Rusije, piše podgorička Pobjeda.

9.33 - Bajden putuje u Poljsku

Džo Bajden putuje u Poljsku gde će odgovoriti na predlog koji se tiče mirovnih snaga NATO, javljaju svetski mediji.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

9.32 - Nagrada 5 miliona dolara

Američko Ministarstvo finansija nudi nagrade u iznosu do 5 miliona dolara za informacije o jahtama, vilama, privatnim avionima i drugoj imovini ruske elite kroz poseban program koji ima za cilj otkrivanje imovine ruskih oligarha.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Navala na hleb i konzerve

Jedini proizvođač hleba u konzervi u Austriji trenutno je izložen ogromnoj potražnji za svojim proizvodom zbog straha građana od nestašica.

- Svaki dan dobijamo oko 300 narudžbenica građana, a uz to imamo i sporazume o snabdevanju prodavnica za preživljavanje. Svakog dana naši pogoni rade 16 sati - navodi pekara "Dajzer" iz Badena.

9.24 - Zaustavljeno curenje amonijaka

Curenje amonijaka iz fabrike đubriva Sumikimprom je zaustavljeno, saopštio je danas Guverner ukrajinske Sumske oblasti Dmitro Živicki.

Kako je rekao, hitne službe su uspele da zaustave curenje nakon dva sata, a trenutno rešavaju problem amonijačnog oblaka, prenosi BBC.

Živicki je ranije danas rekao da je do curenja amonijaka iz fabrike đubriva nedaleko od grada Sumi došlo nakon što su granate koje su ispalile ruske snage oštetile cisternu.

- U granatiranju ruskih neprijatelja oštećena je cisterna sa amonijakom kapaciteta 50 tona - naveo je Živicki.

Egzodus

Više od 2,1 milion ljudi pobeglo je iz Ukrajine u Poljsku od početka rata, saopštila je poljska granična policija.

9.12 - Kineski mediji: Amerika namerno produžava krizu u Ukrajini

SAD i njihovi saveznici iz NATO-a pružaju vojnu pomoć Ukrajini kako bi se konflikt odužio i maksimalno povećao prihod zapadnih vojnih kompanija, piše kineski "Global tajms".

- SAD i njihovi saveznici iz NATO-a isporučuju naoružanje Ukrajini kako bi se sprečilo da se rat suviše brzo završi i maksimalno povećaju prihodi njihovih vojno-industrijskih giganata - smatra list.

9.10 - Dogovoreno osam humanitarnih koridora, nijedan iz Mariupolja

Dogovoreno je osam humanitarnih koridora kako bi ljudi napustili ukrajinske gradove, ali nijedan iz opkoljenog grada Mariupolja, rekla je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Ona je dodala da napori da se sa humanitarnim zalihama stigne do Mariupolja i dalje propadaju.

Abramovičeva jahta locirana u Turskoj

Jahta "My Solaris", koja se dovodi u vezu sa ruskim milijarderom Romanom Abramovičem, primećena je danas nekoliko kilometara od obale jugozapadne Turske, nakon što je poslednjih dana zaobilazila vode Evropske unije, prema sajtu za praćenje brodova, prenosi Rojters.

Posle dva dana boravka u tivatskom zalivu u Boki Kotorskoj, prema istom izvoru, Abramovičeva jahta se uputila ka Turskoj, a danas je bila na oko 3 kilometra od turske obale, u pravcu odmarališta Datča.

9.03 - Globalna kriza na tržištu hrane

- Rat između Ukrajine i Rusije, dva najveća svetska proizvođača useva, mogao bi da dovede do prehrambene krize "na globalnom nivou“ - rekao je francuski ministar poljoprivrede Žilijen Denormandi u ponedeljak u Briselu uoči sastanka EU za poljoprivredu.

Francuski ministar je rekao da će ministri EU razgovarati o situaciji sa hranom sa svojim ukrajinskim kolegom.

8.57 - Oboreni ruski dronovi

 

 

8.54 - SAD: Kina militarilizovala ostrva

- Kina je kompletno militarizovala i pretvorila u vojne baze najmanje tri veštačka ostrva u Južnom kineskom moru, gde su postavljeni protivbrodski i protivvazdušni raketni sistemi, laserska oprema i oprema za protivelektronska dejstva, kao i borbeni avioni - rekao je američki admiral Džon Akvilino, komandant Indopacifičke flote SAD.

Džonson planira put u Kijev

Boris Džonson planira put u Kijev jer želi da "demonstrira podršku borbi Ukrajine protiv ruske invazije", piše Dejli mejl Džonson je navodno zatražio od svojih zvaničnika da prouče "svrsishodnost i vrednost" posete.

Međutim, britanski bezbednosni zvaničnici sumnjaju da je to bezbedno.

8.49 - Kuleba: Nove sankcije

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba najavio je da će Ruskoj Federaciji naredne nedelje biti uveden novi paket sankcija.

 

 

8.45 - Rusija: Uništeno skladište municije

- Noću su krstareće rakete visoke preciznosti napale Centar za obuku stranih plaćenika i ukrajinskih nacionalističkih formacija na vojnom poligonu Novaja Lubomirka u oblasti Rivne, ubijeno je više od 80 plaćenika i nacionalista - saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Takođe, krstareće rakete visoke preciznosti iz vazduha uništile su skladište municije i štab mehanizovane brigade kod sela Selec.

Ambsadorka SAD u UN: Male šanse za mir

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild izjavila je da trenutno postoji malo nade da bi kroz pregovore moglo da dođe do kraja rata u Ukrajini.

"Gardijan" navodi da je ona reagovala na intervju predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog za Si-En-En, u kojem je rekao da samo pregovori mogu da zaustave rat, da treba iskoristiti svake pregovore da se ubedi Vladimir Putin da zaustavi konflikt, jer bi inače, kako je istakao Zelenski, to značilo da je ovo treći svetski rat.

8.43 - Artiljerijska vatra u Odesi

Ukrajinske oružane snage jutros izveštavaju o artiljerijskoj vatri u Odesi.

Objavljen je snimak koji navodno pokazuje seriju eksplozija u vodi pored obale.

 

 

8.40 - London: Rusi zaustavljeni

Ruske snage koje napreduju na Kijev sa severoistoka su zaustavljene, a najveći deo trupa je i dalje udaljen više od 25 kilometara od centra grada, saopštila je danas britanska vojna obaveštajna služba, prenosi Rojters.

- Teške borbe se nastavljaju severno od Kijeva. Ruske snage koje su napredovale iz pravca Hostomela na severozapadu, odbijene su žestokim ukrajinskim otporom - saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

 

 

8.36 - Snimak Kijeva

 

 

8.32 - Kličko: Najmanje četvoro mrtvih

Najmanje četiri osobe su poginule kada su nekoliko stambenih objekata i trgovački centar pogođeni u granatiranju Podola, istorijske četvrti Kijeva, objavio je danas gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.

On je naveo da je nekoliko eksplozija ođeknulo sinoć u Podolu.

- Prema informacijama koje imamo trenutno, nekoliko kuća i jedan od tržnih centara su pogođeni - naveo je Kličko na Telegramu, prenosi Rojters.

Medved: Poljska se grči od "fantomskih bolova"

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je prokomentarisao poljsku ideju „derusifikacije privrede“.

On je naveo da se Poljska, kada je reč o Rusiji, grči od „fantomskih bolova“, a da je „poljska propaganda najopakiji, najvulgarniji i najoštriji kritičar Rusije, zajednica političkih imbecila“.

- Njihovim elitama je veoma teško da se pomire sa činjenicom da je Smutno vreme pre skoro 400 godina završeno proterivanjem poljskih osvajača iz Kremlja. Da veliko carstvo Komonvelta nije nastalo ni kasnije. A razlog za to nisu intrige Rusije, već unutrašnje razmirice, korupcija, ekonomski neuspesi, izgubljene bitke. I tako – mnogo vekova - naveo je Medvedev.

8.28 - Kina neće slati oružje

Kineski ambasador u Vašingtonu rekao je danas da Peking neće slati oružje i municiju Rusiji kako bi podržao njenu operaciju u Ukrajini.

On je istakao da će Kina učiniti sve da deeskalira krizu, prenosi BBC.

Ambasador je to rekao nakon što je američki predsednik Džo Bajden upozorio kineskog kolegu Si Ðinpinga da će se Peking suočiti sa "posledicama" ako uputi "materijalnu podršku" Moskvi.

8.26 - Rusi gađali istok Ukrajine

Ruske snage ispalile su danas dve rakete na vojni poligon u gradu Rivne na zapadu Ukrajine, izjavio je guverner Rivnske oblasti Vitalij Koval.

On je u video obraćanju rekao da se napad dogodio rano jutros, prenosi BBC.

SAD mogu da prošire sankcije

SAD imaju mogućnosti da prošire svoje sankcije Rusiji, i da njima obuhvate strateški važne sektore ruske ekonomije, saopštio je zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Dalip Sing.

- Možemo još da proširimo naše sankcije. Da preduzmemo mere, da sankcije koje smo već primenili, usmerimo ka više ciljeva, više sektora i više banaka koje do sada nismo obuhvatili  - rekao je Sing , prenosi CNN.

8.23 - Ukrajina: Oligarsi spremaju likvidaciju Putina

Insajderi u Kremlju planiraju da uklone Vladimira Putina trovanjem, tvrdi ukrajinsko obaveštajno telo.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

7.10 - Janša: Slovenačke diplomate se vraćaju u Kijev

Slovenački premijer Janez Janša najavio je da će se evakuisano osoblje slovenačke ambasade vratiti u Kijev.

Rojters: SAD prebacile Patriot sisteme u Saudijsku Arabiju

SAD su poslednjih nedelja prebacile značajan broj raketnih sistema Patriot u Saudijsku Arabiju, u trenutku kada administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena nastoji da ublaži napetost u sve komplikovanijim odnosima Vašingtona i Rijada, prenosi Rojters pozivajući se na izvore iz američke administracije.

Visoki američki zvaničnik potvrdio je u nedelju Rojtersu, pod uslovom anonimnosti, da su odbrambeni sistemi Patriot poslati u Saudijsku Arabiju, pošto je reč o odluci koja nije zvanično objavljena.

Janša je u objavi na Tviteru naveo da se diplomate u Kijev vraćaju dobrovoljno.

- Radimo na tome da i ostale članice Evropske unije učine isto. Ukrajini je potrebna direktna diplomatska podrška - dodao je Janša.

Slovenački premijer je 15. marta, zajedno sa češkim i poljskim kolegom Petrom Fijalom i Mateušom Moravijeckim posetio Kijev gde se sastao sa ukrajinskim predsednikom volodimirom Zelenskim.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

6.43 - Kličko:Raste broj žrtava, četvoro poginulo u napadu na Kijev

Najmanje četiri osobe su poginule kada su nekoliko stambenih objekata i trgovački centar pogođeni u granatiranju Podola, istorijske četvrti Kijeva, objavio je danas gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.

Rusija uskoro pokreće serijsku proizvodnju električnih automobila

Prvi električni automobil serijske proizvodnje pojaviće se u Rusiji u narednih godinu ili dve, izjavio je ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov za „RBK“.

Kako je rekao, u skladu sa postavljenim ciljevima do 2030. godine bi u Rusiji trebalo da se proizvede ukupno više od 730.000 električnih vozila.

Pored toga, planirano je da do tada udeo električnih vozila u Rusiji bude 10 odsto svih proizvedenih automobila.

On je naveo da je nekoliko eksplozija ođeknulo sinoć u Podolu.

- Prema informacijama koje imamo trenutno, nekoliko kuća i jedan od tržnih centara su pogođeni - naveo je Kličko na Telegramu, prenosi Rojters.

Kličko je rekao da spasilački timovi gase veliki požar u tržnom centru.

Rojters napominje da nije mogao nezavisno da potvrdi ove informacije na terenu.

6.40 - Zelenski: Jerusalim pravo mesto za pregovore

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nagovestio je danas da bi pregovori na visokom nivou između Moskve i Kijeva mogli da se vode u Jerusalimu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Zelenski je u video obraćanju građnaima pohvalio napore izraelskog premijera naftalija Beneta da preuzme ulogu posrednika.

Naveo je da Izrael ulaže mnogo napora da organizuje mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, prenosi Rojters.

- Premijer Izraela pokušava da pronađe način za održavanje pregovora i zahvalni smo mu na tome. Verujemo da će razgovori sa Rusijom početi pre ili kasnije, verovatno u Jerusalimu. To je pravo mesto da se pronađe mir, ako je moguće - poručio je Zelenski.

6.35 - Rojters: EU razmatra nove sankcije i naftni ebargo za Moskvu

Vlade zemalja članica Evropske unije razmatraće uvođenje naftnog embarga Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, kada se ove nedelje budu sastajali sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom na nizu samita, koji imaju za cilj da pojačaju sankcije Zapada prema Moskvi, prenosi Rojters.

Istraga

Šef Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin je naložio da se pokrene postupak protiv ukrajinskog lekara koji je pozvao na kastraciju ruskih ratnih zarobljenika

U želji da natera ruskog predsednika Vladimira Putina na vojno povlačenje iz Ukrajine, EU je, zajedno sa zapadnim saveznicima, već uvela niz restriktivnih mera za Moskvu, uključujući zamrzavanje sredstava ruske centralne banke.

- Radimo na petom paketu sankcija i predložena su mnoga nova imena - saopštio je visoki diplomata EU Rojtersu, pod uslovom da ostane anoniman, jer ovi razgovori nisu otvoreni za javnost.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Kako je najavljeno, vlade EU započeće konsultacije na nivou ministara spoljnih poslova danas, pre nego što Bajden u četvrtak doputuje u Brisel na samit sa saveznicima u NATO-u, kao i sa članicama EU i u formatu Grupe sedam (G7), u kojoj je i Japan.

Diplomate su za Rojters saopštile da baltičke članice traže naftni embargo,kao sledeći logičan korak, dok Nemačka upozorava da ne treba delovati prebrzo zbog već visokih cena energenata u Evropi.

Moskva je upozorila da bi EU sankcije za rusku naftu mogle da dovedu do zatvaranja velikog gasovoda ka Evropi, u situaciji kada se zemlje Unije oslanjaju na Rusiju za 40 odsto svog gasa, pri čemu je Nemačka je jedna od najzavisnijih velikih ekonomija EU u tom smislu, navodi britanska agencija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dragan

21.03.2022 21:16

Ovoj novinarki iz Rusije Kandićka mora da je neki rod...